Prosty i sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone . To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych(...)przed smażeniem zawsze poleczmy zrobić próbę na jednym kotlecie. Jeśli nie rozpada się i trzyma nadanej mu formy, to znaczy, że masa jest odpowiedniej konsystencji. Przepis na kotleciki rybne mielone , to pomysł w sam raz na piątkowy obiad lub świąteczny stół. Do ich wykonania możesz użyć praktycznie dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się dorsz, szczupak, sum, mintaj
Kuchnia Na Wypasiebyłem, że robienie tych kotletów potrwa znacznie dłużej niż tekturowych. Dlatego czekałem na jakiś wolniejszy weekend. W końcu nadszedł i oto objawiły się one: najlepsze kotlety sojowe à la mielone jakie jadłem, serio. Tak mi w głowie świtało, że mogą być dobre, ale ich smak nawet mnie zaskoczył. PRZEPIS NA KOTLETY SOJOWE à la MIELONE Kotlety(...)sojowe à la mielone – składniki: 150 g granulatu sojowego * 250 g pieczarek 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku Bułka kajzerka + 150 ml mleka do namaczania 1 jajko 1-2 jajka i bułka tarta do panierki Sól, pieprz i ulubione przyprawy Olej do smażenia * My kupujemy w Carrefourze, ale podejrzewam, że bez problemu można kupić w każdym większym
Marder&Marder ManufactureZapiekanka ryżowa z mięsem mielonym z dodatkiem ogórka kiszonego i papryki to bardzo smaczne i sycące danie, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. Zatem jeśli szukacie prostego i smacznego dania obiadowego to gwarantuję, że zapiekanka ryżowa(...)mięsem mielonym to propozycja, która sprosta waszym oczekiwaniom. PRZEPIS NA: ZAPIEKANKA RYŻOWA Z MIĘSEM MIELONYM Składniki 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 torebki ryżu 1 cebula 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 200g sera żółtego 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie 1. Ryż gotujemy w osolonej
Alle Dobre!Mielone w kapuście młodej Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 jajko(...)dużych oczkach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną. 2. Kapustę obgotowujemy w gorącej wodzie. 3. Na każdym liściu kapusty układamy mięso mielone i rozpłaszczamy w kształcie koła. 4. Kapustę zwijamy w górę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej cienko olejem, łączeniami w dół
Kulinarna Chwilasmaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Wszystkie składniki do przygotowania można nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki na 5 porcji: 500 g grubego makaronu cannelloni 500 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii(...)Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Dodatkowo: 15 dag startego ostrego sera np. cheddar do posypania Natka pietruszki lub bazylia
Wanilia i KardamonMielone pod pierzynką z młodej kapusty Kotlety mielone przykryte wiosenną pierzynką z nowalijek, czyli młodej kapusty. Kotlety są bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula(...)Sól · pieprz · 2 łyżki śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże kotlety, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym
Kulinarna Chwilakażdego miłośnika kawy młynek do mielenia to sprzęt nieodzowny. Najlepszy ekspres, najwspanialszy dripper czy najbardziej kunsztownie wykonany French Press na nic się zda, jeśli nie wsypiemy do niego dobrej, świeżo zmielonej kawy. Najlepszym sposobem na szybkie mielenie jest młynek elektryczny. Młynek do kawy elektryczny – żarnowy czy udarowy? Nie rozwodząc się nad tą kwestią za długo: tylko żarnowy. Przynajmniej takie opinie(...)dominują zarówno wśród profesjonalistów, jak i pasjonatów. Młynek udarowy to tak naprawdę mielenie ziaren, ale ich siekanie. Na dodatek na nierówne części. Mechanizm mielący w tym przypadku to ostrza takie jak np. w blenderze. Inaczej jest młynkiem żarnowym . Żarna składają się z dwóch części które podczas obracania się miażdżą ziarna do momentu, aż zostanie uzyskany określony poziom zmielenia. Panuje wprawdzie
Żyję by jeśćodrywania, pizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą znaleźć się też propozycje na zimno, takie, po które z przyjemnością można sięgnąć w każdej(...)Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jabłkiem, szynką i ananasem Sałatka ziemniaczana z porem Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Sałatka śledziowa Sałatka
Smaki Na Talerzuoperować łyżkami. Przyprawy prażymy na suchej i mocno rozgrzanej patelni, często mieszając. Jak zaczną strzelać i pachnieć, to ściągamy, przesypujemy do miseczki i studzimy, ponieważ jak zaczniecie ucierać lub mielić gorące, to jest szansa, że zrobi się pasta lub masło. Orzechy prażymy w piekarniku lub na patelni. Osobiście wolę suchą i mocno rozgrzaną patelnię, bo mam większą kontrolę nad stopniem(...)łyżki) uprażonych orzechów laskowych 15 g (2 łyżki) uprażonego sezamu białego 5 g (1 łyżka) nasion kolendry 5 g (1 łyżka) nasion kuminu (może być kumin mielony w tej samej ilości) 5 g (1 łyżka) nasion kopru włoskiego 3 strączki (ok. 3 gramy) suszonego chilli 3 g (1 łyżeczka) suszonej mięty 5 g (czubata łyżeczka soli). Wszystkie przyprawy – oprócz
ladykitchendressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli) 200 g obranego czosnku 2 kopiaste łyżki mielonej kolendry sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy nasiona. Wszystko, oprócz kolendry i soli, mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy sól i kolendrę, mieszamy. Najlepiej wymieszać ręką, ubierzcie wtedy
ladykitchendressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli) 200 g obranego czosnku 2 kopiaste łyżki mielonej kolendry sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy nasiona. Wszystko, oprócz kolendry i soli, mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy sól i kolendrę, mieszamy. Najlepiej wymieszać ręką, ubierzcie wtedy
ladykitchenJeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to polecam Wam przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego i warzyw. Jej wykonanie zajmuje kilka chwil a potem całość piecze się już sama :) Taką zapiekankę można przygotować np rano a zapiec po powrocie z pracy. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube(...)kliknij tutaj Składniki: * 400 g mięsa mielonego * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * 1 łyżeczka soli+ do posypania na wierzch * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego+ do posypania na wierzch * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 3 ziemniaki * 3 mniejsze pomidory * 2 średnie cebule * 4 plasterki bekonu * 1 łyżeczka majeranku (użyłam
Zrób to smacznieKotlety mielone można przygotować na różne sposoby. Dzisiejsza moja propozycja to mielone z przepiórczym jajkiem w środku. Ciekawe i eleganckie danie obiadowe lub przekąska. My lubimy takiego kotlecika przekroić na pół i położyć na kanapki zamiast wędliny. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 1 jajko * bułka namoczona w mleku * 2 łyżki bułki(...)tartej * przypraw do mięsa mielonego * sól * pieprz Dodatkowo: * około 12 jajeczek przepiórczych * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować we wrzątku około 3 minuty. Wystudzić, oskubać ze skorupek. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać całe jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz do smaku sól, pieprz i przyprawę
Zrób to smacznieczęści. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm). Nałożyłam farsz: * 30 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3/4 puszki krojonych pomidorów * papryka słodka i ostra, sól * 1/2 papryki czerwonej surowej Mięso mielone podsmażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłam i dodałam jeszcze pokrojoną(...)piekarniku w 200 stopniach na przedostatnich szczebelkach przez ok 20 minut. Po tym czasie wyciągnęłam już upieczoną pizzę i podawałam z sosem czosnkowym przepis . Notatki: * miałam mięso mielone wieprzowe, polecam również wołowe mięso mielone * zamiast pomidorów z puszki można samemu pokroić 2 średniej wielkości pomidory * można zwiększać lub zmniejszać składniki dodatków * doprawiać wedle własnego smaku
Pieprzyć z Fantazjąmięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. w sosie pomidorowym lub koperkowym ). Tym razem wykorzystałam mięso mielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kajzerki 4-5 suszonych pomidorów w oliwie mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, ostra papryka w proszku, majeranek 100 g boczku wędzonego w plastrach około 100 g żółtego sera w kawałku 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć
Danka Pichciłyżki przecieru pomidorowego 100g sera żółtego papryczka chilli sól pieprz olej do smażenia Przepis na sos czosnkowy znajdziecie >> tutaj <<. Quesadilla z mięsem mielonym – przepis Mięso mielone przesmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Jeśli nie lubicie ostrych dań po prostu usuńcie z niej pestki. Jedną tortillę(...)smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą tortillą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-6 minut. Smacznego! Artykuł Quesadilla z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 puszka mleka kokosowego curry (cała paczka i trochę) kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki mielone kardamon anyż cynamon mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy(...)kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Ziemniaki kroimy w kostkę. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kawa z mlekiemcukru wanilinowego Ciasto migdałowe: 10 białek 150 g cukru pudru 250 g mielonych migdałów sok z połowy małej cytryny Dodatkowo: marmolada morelowa 100-150 g czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem
Smaki Na Talerzudomowymi kopytkami i buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki na kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu(...)gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde. Przepis na pulpety w sosie koperkowym Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone , wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki , a następnie obtaczamy je w mące. Pulpety gotujemy w bulionie (bulionu powinna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego olej koksowy do smażenia sól Sos: 500 ml passaty 1 łyżka Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli 1 mała cebula 1 ząbek czosnku odrobina cukru oliwa z oliwek sól do smaku Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) parmezan lub mielone migały i płatki drożdżowe(...)kostkę marchew i paprykę. Smaż kilka minut do miękkości. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj warzywa, soczewicę, pokrojone suszone pomidory, siemię lniane oraz przyprawy, w tym Vegetę Natur do mięsa mielonego . Dokładnie wymieszaj rękoma. Z gotowej masy formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest to robić lekko zwilżonymi dłońmi). Następnie przysmaż je na rozgrzanym oleju kokosowym do złotego koloru
Food Squaregałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Dodatkowo: 15 dag startego ostrego sera np. cheddar do posypania Natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty, dodać mielone mięso(...)czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu. Cannelloni nadziewać mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy
Wanilia i Kardamonłyżeczka soli * 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody) * bułka tarta do obtoczenia * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół(...)przyprawami i wchłonąć cały rosół. Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu (aby były dobrze wysmażone w środku
Zrób to smaczniemrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt. liście laurowe 3 szt. mięso mielone z karkówki ( sama zmieliłam ) ok. 300 g. przyprawa do mięs 1 łyżka papryka słodka mielona(...)łyżki kminek mielony 1/4 łyżeczki papryka konserwowa połówki Do gara wlać wodę. Dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować na średnim ogniu. Dodać odmrożone warzywa oraz obraną ze skórki paprykę konserwową. Cebulę obrać i posiekać. Umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą
Kuchnia Paulettesłyżki, mąka pszenna 2 łyżki, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, papryka chili w proszku 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej(...)porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone
W Mojej Kuchni Lubięulubioną! Składniki na 4 średnie burgery: mięso mielone z indyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała(...)świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sos cytrusowy na białym winie - idealny do wekowania i długiego lodówkowania! uwaga! czas przygotowania ok. 1h 2-3 duże dojrzałe pomarańcze 1 dojrzały grejpfrut 3 laski cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Spektrum Smakupołączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku dodawała. Papryka mielona słodka i ta wędzona całość przyprawiła i dodatkowo z suszonym lubczykiem się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości 😈 i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości. Farsz w delikatne(...)wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki: farsz: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula, 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki suszonego lubczyku, 1 duża czerwona papryka, masło klarowane do smażenia, 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej, 1 płaska mielona słodka
Moniki Smakołykijajko do mięsa, reszta jako dodatek) papryka ostra, kmin mielony, czosnek granulowany, grubo mielony pieprz, sól 8 plasterków boczku 4 bułki 2 cebule łyżka masła 40ml whiskey 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy dijon ketchup parę liści sałaty Sposób przygotowania: Mięso: mięso mielone wymieszać z jednym jajkiem, posiekaną cebulką oraz przyprawami: papryką ostrą, mielonym kminkiem(...)czosnkiem granulowanym, grubo mielonym pieprzem oraz solą. Uformować 4 kulki, następnie spłaszczyć je oraz środek wgnieść do środka. Grillować przez 4 minuty z jednej a następnie z drugiej strony. Odłożyć na bok na około 3 minuty by mięso w środku jeszcze doszło. Przygotować dodatki: Bułkę podpiec w piekarniku. Boczek również upiec w piekarniku by był fajnie chrupiący. Jajka sadzone
wysmienityłyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka'; document.write(" "); Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do miski. Pomidory pozbawiamy szypułek i gniazd(...)drobno siekamy – najlepiej użyć ostrego noża. Pokrojone pomidory, ogórki, dymkę oraz posiekane zioła dodajemy do kaszy. Przygotowujemy dressing. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, mielone ziele angielskie oraz po dużej szczypcie przypraw: kolendry, papryki, kuminu i cynamonu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wkładamy na co najmniej godzinę
Poezja smakuKotlety z łososia to nasza propozycja na obiad. Polecam te pyszne kotlety mielone z łososia, gdyż według nas przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami(...)brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia. Składniki: świeży łosoś ok. 500 g 1 jajko posiekana natka pietruszki lub szczypiorek: 1 pęczek ok. 2/3 szkl. panierki panko lub bułka pszenna namoczona w mleku sól do smaku pieprz do smaku olej rzepakowego do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowałam za to pyszne mięso mielone na kotlety. Kiedy chłopcy wstali rano, pokręcili się po kuchni i zapytali, co będzie na obiad. Gdy powiedziałam, że zrobię kotlety mielone, zobaczyłam „byle jakie” miny. Znaczy się – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam je troszkę mocniej(...)owinęłam plastrami boczku i upiekłam. W takiej wersji mięso zostało zjedzone błyskawicznie. Smakowało. I to jak! Wprawdzie w tradycyjnej pieczeni w środek mięsa mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje efekt „oczka”, ale ja zrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam
W mojej kuchnirzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Wykonanie: Pieczarki pozbawić trzonków. Następnie trzonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapelusze odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę. Następnie dodać starte trzonki pieczarek i podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól, paprykę słodką i przeciśnięty przez(...)rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez ok. 20-30 minut (w zależności jak grube są kapelusze pieczarek). Następnie posypać serem i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać np. z sosem czosnkowym
Kulinarne Przebojeszklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości(...)kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną
W Mojej Kuchni Lubiędzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie(...)jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka majeranku Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Bułkę namaczamy w letniej wodzie przez 20-30 minut, po czym odciskamy i mocno
Kulinarna Pokusaprzygotowaniu obiad. składniki na 12 mielonych 50 dag mięsa mielonego z kurczaka puszka kukurydzy 1 jajko płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki duża szczypta czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej + 3/4 szklanki do panierowania olej do smażenia przepis Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz jajko, wsypujemy sól,ostrą(...)czarny pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, do masy wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniasię, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka 2 szt. - ser żółty(...)śmietana 200 ml - cebulka dymka z zieleniną - czosnek 2 ząbki - sól, czerwona, mielona papryka, majeranek Wykonanie Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut, brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę. Mięso mielone przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekana cebulkę
Kuchnia z widokiem na ogródPolacy zdecydowanie należą do narodu mięsożernego, praktycznie nie wyobrażamy sobie obiadu bez schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki(...)mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera szkodliwe konserwanty. Czytajmy więc etykiety i sprawdzajmy, czy w składzie nie ma E202 lub E250. Dodatkowo mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy
Powiedz dietom niegramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy w małe(...)kawałki i przekładamy do mielonego mięsa Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą Zagotowujemy wodę w dużym garnku tak, żeby się zmieścił szynkowar Przygotowane mięso przekładamy do specjalnego woreczka, woreczek wkładamy do szynkowara i całość parzymy na bardzo małym ogniu 2,5h od momentu osiągnięcia przez
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: - 800g schabu - 200g mielonych migdałów - 3 jajka - 2 ząbki czosnku - 125g wędzonego boczku - 1 czerwona papryka - 1 cebula - małe korniszony - sól morska - świeżo zmielony pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - papryka łagodna w proszku - olej kokosowy - mąka pszenna do panierowania Schab mielimy z boczkiem i czosnkiem. Dodajemy mielone migdały, sól, pieprz(...)dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów. Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso wyszło soczyste i o zaskakującym aromacie. Muszę przyznać, że mimo
mojewypiekiinietylko(u mnie łopatka) 1 jajko 1 bułka namoczona i odciśnięta 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ł yżeczka mielonej sło dkiej papryki só l, pieprz bułka tarta d o panierowania i olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami. 2. Z masy mięsnej(...)formujemy mielone na kształt grubszych wałeczków. 3. Każdy wałeczek obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy. 4. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 5. Takie mielone najlepiej mi smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Kuchnia domowa AniMiałam okazję być posiadaczką kupnej masy makowej i powiem szczerze, że tej domowej nie dorasta do pięt. Z racji tego, że nie mam w domu maszynki do mielenia musiałam sobie poradzić blenderem, który radzi sobie w moim domu ze wszystkim. Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity! Składniki: 250 gram suchego maku niebieskiego 2/3 szklanki(...)powyżej maku) i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie mak odcedzam przez gazę do suchości, wkładam do wysokiego naczynia i blenderuje kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę
Mango Papajailości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając(...)kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości żołądkowe - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni Lubiędrobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 30 dag, papryka czerwona 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz mielone z drobiu dobrze wyrobić z jajkiem, cebulą posiekaną, bułką odciśniętą z wody, tartą(...)bułką, kucharkiem,papryką ostrą na gorącym oleju smażyć rumiane mielone kotlety, dodać żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki) - 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule(...)własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu) - 1-2 łyżeczki masła Kaszę ugotować wg przepisu. odstawić do wystudzenia. Ja miałam niepełną paczkę, która została od poprzedniego obiadu
Smaczne ZdroweLubicie zrazy? Ja bardzo. A znacie frykadelki? Są bardzo podobne, ale robimy je z mięsa mielonego. Nie musimy żmudnie rozbijać czy spinać wykałaczką. Przygotowuje się je dość prosto, choć są oczywiście bardziej czasochłonne niż zwykłe kotlety mielone. Najważniejszy w nich jest jednak… sos. „Mięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad(...)jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego: ok. 600-700 g mielonej wołowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku
Poezja smakusię prawdziwym , zdrowym obiadem na wyjeździe czy nawet w domu jak jest bardziej zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)litra mocnego, porządnego wywaru na korpusach drobiowych 2 opakowania mrożonego groszku z marchewką ( 2 x 0,5 kg) 2,5 łyżki czosnku granulowanego 1 płaska łyżka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka
Ogrodnik w podróżysporo płynnych pomidorów. Dlatego też najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjecie krojonych pomidorów z puszki oraz przecieru pomidorowego. Zapiekankę możecie przygotować zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym lub też mięsem mielonym z indyka czy kurczaka. Polecam także do lasagne, oprócz żółtego sera dodać odrobinę parmezanu, który podkręci smak dania. Smacznego! Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem Zapiekanka(...)kapustą i mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na lasagne bolognese Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 3 godziny Składniki 12-15 płatów makaronu do lasagne naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm 100 g startego sera żółtego 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji
Kuchnia BazyliiFasolka szparagowa z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie na obiad, które podbije wasze kubki smakowe. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Ponieważ uwielbiam zarówno spaghetti, jak i fasolkę szparagową, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Danie jest(...)bardzo smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień po odgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól
e-PrzepisyKulinarnemielonym, przygotowanie: Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości. Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, składniki: 4 upieczone w piekarniku ziemniaki, 500 g pieczarek, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki koncentratu, ok. 1/3 szklanki
Lekcje w kuchnigości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę: 1 kg ziemniaków 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków 100 gram startego sera ( u mnie gouda) Składniki na sos beszamelowy: 750 ml ciepłego mleka 1/4 kostki masła ( 50 gram) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej(...)gałki muszkatołowej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie następnie odstawiamy do ostygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso ściągamy z gazu, w garnku/rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Blog kulinarny S9.PLBardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad(...)kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka
Kulinarne S.O.S.Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad(...)kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka
Kulinarny S.O.S.drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy. Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo sycące, ale i ma wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu(...)oleju 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól, pieprz, oregano 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Opis przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie podsmażamy na oleju. Następnie do tego dajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie usuwamy pestki, resztę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesztuk): Na naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka(...)który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone z czosnkiem i cebulą. Następnie dodajemy paprykę, passatę i przyprawy. Całość dusimy przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż passata pomidorowa nieco się zredukuje. Farsz odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneTradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże(...)łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej
Andzia Pichciłyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego kminku chilli i sól do smaku natka pietruszki około 2 l wody 1 łyżka smalcu Na smalcu podsmażamy mocno mięso mielone . Jak się zrumieni , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni, smażymy również pokrojone w dowolne kawałki : paprykę , cebulę(...)pieczarki i posiekany czosnek . Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy aż wszystko będzie porządnie przypieczone. Pod koniec smażenia dodajemy oba rodzaje papryki mielonej i smażymy mieszając, jeszcze chwilkę . Przekładamy do garnka . Na patelnię , ciągle tą samą Wysypujemy kminek i chwilkę smażymy ,żeby uwolnił aromat . Dosłownie minutkę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do kminku dokładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy
Ogrodnik w podróżypieprz wg.uznania 1 laska cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego) 2 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 kostka bulionowa warzywna (opcjonalnie) 100 gr. parmezanu (lub innego twardego sera do posypania) WYKONANIE: Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek drobno pokrojony, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż odparuje woda. Następnie(...)pokrywki, żeby troszkę odparowała. Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak jak to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedzamy i serwujemy nasze pyszne spaghetti z mięsem mielonym. Na górę posypujemy tartym parmezanem. SMACZNEGO
Rita creativegłód . Proste i smaczne Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki : kotlety : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletów sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia(...)czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróżykiszoną kapustą. Coś dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni i kochają eksperymenty! Ten był wyjątkowo udany. Zobaczcie zresztą sami. Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na kotlety mielone z dodatkiem białej kapusty . Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości, będziecie zachwyceni. Ja idę krok dalej i dziś zamiast świeżej kapusty, używam kapusty kiszonej. W dodatku kotlety(...)odsączyć z nadmiaru soku (ale nie trzeba jej mocno odciskać) i drobniej posiekać. Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, posiekaną kapustę, wbić jajko i doprawić dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Z mięsnej masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów i przełożyć je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka
Dietologpapryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż całość 30 sekund . Dodaj mięso mielone, 1 łyżeczkę słodkiej papryki
Słodko-Słony Świat Ilonyjajko 1-2 łyżki tartej bułki ( opcjonalnie ) Sos: 1 łyżka masła 200 g kurek sól czarny pieprz mielony 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 750 ml wody 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki i jajko. Doprawić do smaku solą(...)czarnym pieprzem mielonym. Wsypać kaszę mannę i dokładnie wyrobić - jeśli masa jest zbyt klejąca dla łatwiejszego jej formowania można dodać tartą bułkę. Z wyrobionej masy mięsnej uformować pulpeciki. W garnku zagotować osoloną do smaku wodę z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do gotującej się wody włożyć pulpeciki i gotować około 10 minut na małej mocy palnika. Po ugotowaniu
WSZYSTKO SMACZNECukinie faszerowane mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych(...)niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego
Kuchnia Bazyliikotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią(...)mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Mięso mielone mieszamy razem z jajkiem
Blog z Apetytemsłodka mielona papryka ostra mielona sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, papryczkę chili oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy(...)ilości około 1-1,5 litra. Zagotowujemy i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Przyprawiamy pastą paprykową, ketchupem (łagodnym lub pikantnym - w zależności jaką ostrość lubimy) oraz papryką słodką mieloną, szczyptą papryki ostrej, solą i pieprzem. Do kubka wlewamy śmietanę, hartujemy ją odrobiną gorącej wody (ok. 2-3 łyżki) i dokładnie rozprowadzamy w niej mąkę pszenną
Kuchnia MagdaLenywłasna pieczeń z mięsa mielonego:)). Skład taki jak do kotletów mielonych ale bez bułki i jajek. Prościej chyba się już nie da. Często piekę w ten sposób mięso, bo nam bardzo smakuje. Pracy niewiele, a wiemy co jemy. Ważne jest żeby zakupić mięso mielone bardzo dobrej jakości. Reszta zrobi się sama. W myśl zasady, że dobry(...)produkt obroni się sam. Pieczeń z mięsa mielonego 1 kg mięsa mielonego 2 cebule przyprawy Mięso wyrobić dokładnie z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Przełożyć do podłużnej blaszki do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez godzinkę. Zostawić do ostygnięcia. Podawać na kanapkach albo w grubych plastrach do obiadu. Artykuł Pieczeń z mięsa mielonego pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniamozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego(...)drobno posiekać. Następnie na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć, gdy lekko się ze złoci dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się szpinaku. Mięso mielone podzielić na 4 części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety
UgotowaćJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów(...)Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko w misce
Karo in the Kitchencukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą(...)oraz 1 łyżeczką papryki słodkiej mielonej. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Na końcu dodajemy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną z puszki. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do farszu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Sos: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na łyżce oliwy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy sól, pieprz, papryka
Kuchnia MagdaLenypłaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego biały pieprz i sól (do smaku) bułka tarta olej, masło Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym kroimy w kostkę. Bułkę wkładamy do miski, zalewamy mlekiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy namoczoną
Smaki Na TalerzuZapiekanka godna polecenia! Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać odrobinę oleju, dodać cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka się zeszkli to dodać mięso mielone. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Brokuł umyć, odciąć głąb i wykroić różyczki. Do garnka wlać wodę
Ugotowaćmięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy
Kuchnia MagdaLenysól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu W brytfance rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie
Kolizje SmakówPodaję pomysłowy przepis na kotlet mielony w kształcie żółwia , zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Składniki : ok. 35 dag mięsa mielonego, patrz przepis „Kotlety mielone babci Basi „( może być drobiowe ) 5 cienkich parówek, ser w plastrach Hochland na gorąco, pieprz w ziarenkach, sałata do dekoracji, Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy ( patrz przepis(...)Kotlety mielone babci Basi ” i formujemy 3 kulki. Parówki przecinamy wzdłuż na pół , i dzielimy na kawałki taką ilość , aby starczyła na nóżki i główki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy żółwie, główki nacinamy w miejscu oka i wkładamy ziarenka pieprzu. Plastry serka tniemy na paski i przeplatamy na grzbiecie żółwia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze
Pysznosci Babci BasiKotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku. Składniki na porcje dla 4 osób(...)mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie to patelnię zdjąć
Ugotowaćpieprz oliwa z oliwek parmezan (lub inny ser) do oprószenia Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami - Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do ze z ł o cenia. Następnie dodajemy mięso mielone i znów smażymy do zrumieniania mięsa. Następnie dodajemy pomidory w puszce
Słodka Stronaodmiany mielone inaczej z niespodzianą w środku w towarzystwie brokułów z tego przepisu . Wyszło super. W kolejnym dniu okazały się idealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka(...)mięsem jak pierogi. Rolujemy i układamy na 2 plasterkach nałożonych na siebie szynki szwarcwaldzkiej. Układamy zawinięciem do spodu i naciskając delikatnie formujemy prostokątne brzegi mięsa mielonego. Przynajmniej mi się tak zachciało żeby mięso mielone ściśle dochodziło równomiernie do szynki. Tak przygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy
Piekielna Kuchnia Patizajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt 2 jajka mielone 1 kg sól, pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia(...)opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy
Basia w kuchniosób: pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego) 20 dkg kaszy jaglanej mały słoik (ok. 300g) pomidorów suszonych w zalewie 2 łyżki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej olej do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Uprażyć kaszę jaglaną ( tak jak zwykłą kaszę). Do zimnej kaszy dodajemy: mięso mielone, pomidory pokrojone bardzo(...)smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakikminek mielony * sól, pieprz * papryka mielona słodka * pieprz cayenne * 2-3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Saszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić. Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę. Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę(...)startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać. Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą
Mix smakuLubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis już zamieszczałam i odsyłam Was po niego TUTAJ. My zajadaliśmy się dzisiaj z dokładkami, nawet dzieciaki mogły sobie solidnie podjeść i bez pytań o to czy mogą. Do Picadillo podałam po raz pierwszy kasze
Dzieje kuchennej WiewióryKotlety i pieczenie z mielonego mięsa są nam bardzo bliskie. Wszelkich klopsów i pulpetów zrobiłam setki. Pieczeń rzymska robiłam również kilka razy. A co z Polpetone? Nazwa prawie swojska ale pochodzi z Włoch. Dzisiejszego popołudnia skorzystałam z inspiracji dostarczonej mi w "Kocham Toskanię". Nie trzymałam się w 100% przepisu ale efekt i tak był wspaniały. Moje Polpetone podałam
Dzieje kuchennej Wiewióryindyka); Mała główka białej kapusty; 100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka); 1 duża cebula; 1 duże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 litr(...)wody. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę
Gospodyni Miejskainnym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :) Składniki : 300g mięsa mielonego 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego 1 biała rzodkiew 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przyprawy : kmin rzymski mielony oregano bazylia świeża pietruszka świeża pieprz ziołowy pieprz czarny(...)mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki. Klopsiki układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż
Parowar Facetabastalenowe różowe okulary ustąpiły miejsca marchewkom. Nie sądziłam, że kiedyś to nastąpi, chyba się starzeję. Na blogu zaś witam mielonymi kulkami. Super! A gdzie przepisy na te cuda? Cuda nie cuda, ale jestem z nich dumna. Nie tylko kulinarnie. Jak już wcześniej pisałam, jaram się ostatnio kolażami. Czasem zabawa zdjęciami potrawy zajmuje mi więcej czasu niż jej przygotowanie. Dodatkowo(...)pozostawiam je do indywidualnego dobrania. Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto
bastalena