Skórka pomarańczowa i syrop pomarańczowy

Skórka pomarańczowa i syrop pomarańczowy

Skórka pomarańczowa i syrop pomarańczowy

Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami dlatego po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową skórkę pomarańczową. Najwięcej pracy jest przy usunięciu białej skórki a później już idzie szybko a aromat jaki się roznosi po domu rewelacyjny :)Składniki: - 4 pomarańcze- 1 szklanka wody- 1 szklanka cukruPrzygotowanie:Pomarańcze wrzucamy na minutę do wrzątku i odcedzamy, następnie obieramy pomarańcze, oddzielamy skórkę od jej białej gorzkiej warstwy a nastepnie kroimy w kosteczkę. Wodę i cukier wrzucamy do ronde... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zainspirowana w kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Qchenne kaprysy, 16 kwietnia 2014 18:33:30

Podsunę Ci pomysł na łatwiejsze obieranie skórki od białej części: sparzone, wyszorowane pomarańcze obierz tradycyjnie (skórka z białą częścią), tak obrane skórki namocz na kilka godzin w zimnej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Moczenie spowoduje, że biały miąższ nasiąknie jak gąbka i bardzo łatwo oddzielisz go od pomarańczowej skórki :)

Grażyna Chwałek, 16 kwietnia 2014 23:23:13

Dziękuje bardzo za fajny pomysł, napewno skorzystam bo domowa skórka pomarańczowa bardzo mi posmakowała ale chyba nie mam aż tyle cierpliwości do jej oddzielania :) Pozdrawiam