M yśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.
Czytaj dalej...Idealne połączenie składników dla każdego chcącego stracić trochę ciałka.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...