Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale)

Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale)

Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale)

We Włoszech na Wielkanoc każdy region oferuje swoje kulinarne specjały, które  znacznie różnią si ę  mi ę dzy sobą. Tylko jedno ciasto łączy północ i południe Włoch i jest nim właśnie "colomba", symbol  Ś wi ą t Wielkanocnych.   Legenda głosi, jakoby pierwsza colomba powstała w Lombardii na północy Włoch w VI wieku za czasów Longobardów. W 572 roku dzień przed Wielkanocą król Alboino w czasie oblężenia miasta Pavia w ramach pokoju i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pomarańcze, wielkanoc, lukier , do pracy, boże narodzenie, ciasto na boże narodzenie, ciasto z białek , ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.