lukier - przepisów 5856

  1. VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków
    VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków

    ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru(...)mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. Białka* ubijamy do spienienia w szklanej lub metalowej, pozbawionej wody i tłuszczu misce. Nie powinno się jaj miksować dłużej – lukier na przebitej pianie będzie osiadał, matowiał i będą się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  2. Dekorowanie pierników? - nic prostszego!
    Dekorowanie pierników? - nic prostszego!

    nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia(...)kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki. Ale pierniki można też łatwo pokolorować, wystarczy dodać do lukru barwniki spożywcze i stworzyć w ten sposób prawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier

    Przepis pochodzi z bloga DefinicjaSmaku, prowadzonego przez DefinicjaSmaku.

  3. Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika
    Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika

    kształcie choinek o wysokości 8 cm 5 pierniczków w kształcie gwiazdek lub kułeczek o średnicy 1-2 cm cukrowe perełki cukrowe białe gwiazdki złote perełki maczek cukrowy perłowy lukier królewski z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Duże koło obrysowujemy lukrem, zostawiając margines 0,5 cm. Następnie wewnątrz konturu wypełniamy piernik lukrem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (minimum 3-4h). Sprawdzamy(...)koniec świata, całość można jeszcze uratować :) Wystarczy malutkim nożykiem delikatnie "spiłować" pierniczka od wewnątrz powiększajac tym samym średnicę dziurki na świeczkę. Jedno z mniejszych kół malujemy białym lukrem, a nastęnie ozdabiamy złotymi perełkami cukrowymi. Drugie koło smarujemy białym lukrem, kładziemy na nie koło ozdobione i delikatnie dociskamy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia ( 2-3h). W tym czasie zajmujemy się choinkami

    Przepis pochodzi z bloga DefinicjaSmaku, prowadzonego przez DefinicjaSmaku.

  4. Jak zrobić lukier?
    Jak zrobić lukier?

    Pytanie jak zrobić lukier często pada w e-mailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki. Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki(...)lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen
    Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen

    przydatne składniki czy zamienniki. Jeśli jesteście ciekawi jak zrobić różany bukiet z babeczek z instukcją krok po kroku jak wykonać różę przy pomocy tylko cukierniczej i kremu, jak udekorować lukrem ciasteczka czy jak zrobić ciasteczkowe drzewka ozdobne udekorowane cukrowymi kwiatuszkami ta książka z pewnością będzie dla Was! Każdy mniejszy tutorial to 2-3 strony, które są dokładnie opisane(...)kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny.  Kolejny dział to czekolada! Ponownie zaczynamy o potrzebnego sprzętu i produktów

    Przepis pochodzi z bloga Plate of Joy, prowadzonego przez plate_of_joy.

  6. Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych.
    Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych.

    zebrać! :P Pragnę podkreślić, że kwiaty robię od marca! Zrobiłam ich już dość dużo, ale (jeszcze!:P) nie jestem profesjonalistką.   Z czego robimy kwiaty cukrowe? Wykonujemy je z lukru plastycznego. Wiele z Was zapewne nie wie, że pod stwierdzeniem "lukier plastyczny" kryje się kilka mas, o różnych właściwościach: lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa, lukier plastyczny do modelowania figurek(...)lukier plastyczny do modelowania i kwiatów, gum paste. Uważam, że niezbędne jest, abyście poznali charakterystykę najłatwiej dostępnych lukrów plastycznych, aby zrozumieć dlaczego do kwiatów się nie nadają. Zapewne podane przeze mnie informacje przydadzą się Wam również do dekorowania tortów. ;) Lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa. Łatwo dostępne, nawet w większych sklepach spożywczych. Są bardzo miękkie i nadają się jedynie

    Przepis pochodzi z bloga DominikaDolci, prowadzonego przez PrincessDajjal.

  7. Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek
    Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek

    Lukier idealny do dekoracji pierniczków, ciasteczek itp. Zdobienia wychodzą bardzo precyzyjne, lukier świetnie przylega do dekorowanych powierzchni. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności. Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Przepis:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Sposób przygotowania:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką(...)mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  8. Miękkie Pierniczki z Lukrem
    Miękkie Pierniczki z Lukrem

    Przepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności....a ile zabawy będą miały dzieci....Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakaoLukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudruMiękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  9. Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem
    Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem

    magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu....  Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)2 łyżki przyprawy do piernikaLukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru(...)pudrudowolne barwniki w proszkuPuszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania:Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  10. Lukier niejedno ma imię
    Lukier niejedno ma imię

    Lukier nieodłącznie kojarzy mi się z babką i pierniczkami, bo te właśnie wypieki najczęściej wieńczy w moim domu. Warto zapoznać się nieco bliżej z rożnymi jego rodzajami po to by wybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób(...)przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym lub warzywnym czy też wg. uznania dodać ulubiony aromat. Możemy również z łatwością stworzyć lukier kolorowy zamiast mleka czy śmietanki dodając sok z odpowiednim kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier

    Przepis pochodzi z bloga Pyry na Gaz, prowadzonego przez Sandra Siebert.

  11. Pierniczki  + przepis na lukier
    Pierniczki + przepis na lukier

    Kolejny rok zmagań pierniczkowych za mną. Niezmiennie korzystam z tego samego przepisu. Znajdziecie go na moim blogu - TUTAJLukier do pierniczków jest niezwykle prosty w wykonaniu. Biały lukier możecie dowolnie barwić, dodając spożywcze barwniki lub barwniki naturalne, np. sok z buraka lub kurkumę.LUKIER - przepis:* 1 białko* około 250 g cukru pudru* sok z cytryny* wodaBiałko lekko podbić, miksując na wysokich(...)obrotach miksera max. 30 sekund. Po tym czasie dodać cukier puder oraz kilka kropli soku z cytryny i ucierać. Lukier należy ucierać dość długo, dzięki temu będzie lśniący. Wymagany czas ucierania to około 15 minut.Lukier powinien być gęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

  12. Lukier Królewski
    Lukier Królewski

    Niedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski(...)żółtek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień białka przecedzamy przez sitko, wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  13. 50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym!
    50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym!

    torcik w interpretacji naszej Symfonii-smaków! Kryje w sobie nieco leśne i ziołowe smaczki, choć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem(...)schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego)Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv:  http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA Przygotowanie:  Przygotowujemy składniki: składniki suche (mąkę ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  14. Lukier plastyczny oraz do ciast -praktyczne wskazówki
    Lukier plastyczny oraz do ciast -praktyczne wskazówki

    Lukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam problemy z prawidłowym wykonaniem lukru. Moje pierwsze lukry wychodziły zazwyczaj za rzadkie. Jednak z czasem i tego się nauczyłam. Ktoś powie, przecież to proste. Jednak nie zawsze. Czym właściwie jest lukier? Jest to polewa(...)cukru pudru z dodatkiem wody, soku z cytryny bądź mleka. Czy zawsze lukier powstaje na bazie cukru pudru? Z reguły tak, wyjątkiem jest lukier gotowany. Ile wyróżniamy rodzajów lukru? Obecnie w cukiernictwie wyróżnia się 3 rodzaje: 1)lukier królewski:gęsty, używany do dekoracji ciast i precyzyjnych wykonań: a)rzadki: do dalszej obróbki b)średni: o konsystencji rzadkiego kremu c)średni

    Przepis pochodzi z bloga Ciasta z tradycjami, prowadzonego przez Honorata.

  15. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween
    Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween

    Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki:Ciasteczka:duże jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru(...)pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

Wybierz stronę :