Lukier do ciastek z białkiem w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych jajkach. Lukier na białku w proszku jest tak samo trwały jak na świeżych białkach. Dodatkowym plusem jest to, że możemy go zrobić bez użycia miksera (ale przy większej ilości polecam jednak go użyć). Więcej(...)wiedzy i inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Lukier do ciastek: 1 łyżeczka białka w proszku 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody ok 150 g cukru pudru lub więcej Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut). Zamiast miksera
Słodki Pomysłfrancusku "tysiąc płatków". Jest to deser, którego polskim odpowiednikiem jest napoleonka lub kremówka. Trzy cienkie warstwy ciasta francuskiego przekładane delikatnym kremem. Dekoracja to "zabawa" z białym i ciemnym lukrem. Przy pomocy wykałaczki otrzymujemy te piękne dekoracyjne wzorki. Moja rada- krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, a francuskie spody upiec w dniu podania deseru. Polecam! Składniki: (na 7 sztuk) Spody: 1 arkusz(...)patissiere: 370 ml mleka 30 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru 20 g masła 10 g cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki pszennej 10 g mąki kukurydzianej Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki naturalnego kakao Przygotowanie: Krem patissiere: Mleko i śmietankę zagotować w garnuszku z połową ilości cukru, cukrem waniliowym i masłem. Gdy zacznie
Nastoletnie WypiekanieLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu
SMYKWKUCHNIMoje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam(...)galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1- łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier plastyczny (przepis tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przeciąć na 3 części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Wlać zmiksowane
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru(...)grudek. Ważne, by na początku nie ubić za bardzo białka, a na późniejszym etapie nie ubijać masy na wyższych obrotach - masa nie może być napowietrzona, by na lukrze nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - po kropelce soku z cytryny. Idealna konsystencja lukru: nie spływa z rózgi
Domowa Cookierenka AgiOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary ArtZagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka
SMYKWKUCHNIpobawiłam się w ściąganie skórek ze śliwek (ułożyłam je specjalnie skórkami do góry) - z podpieczonych bowiem schodzi ona za jednym pociągnięciem.Po upieczeniu ciasto chwilę postygło a ja przygotowałam lukier z soku z cytryny i cukru pudru - proporcje na oko - do cukru dolewamy pomału sok aż do uzyskania pasującej nam konsystencji.Ciasto zostawiamy do wystygnięcia (hahaha) a potem się zajadamy
Z butelką mleczka w tlekawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tlePiekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy mieć bardziej gęstszy lukier to dodajemy więcej cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).Smacznego
charlotte gotujerogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od Anielskich Przysmaków oraz kokosowym lukrem. Przy okazji przepis bierze też udział w Durszlakowej Akcji Ale Mniam Rogale! Częstujecie się! Składniki : * kostka drożdży * kostka margaryny Kasia * 3 łyżki cukru * 3 łyżki zimnej wody(...)mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie :Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą i piec na złoty
Magiczne Życie MartyDonaty czyli pączki z dziurką. Idealne na Tłusty Czwartek i też właśnie dzisiaj je polecam. A dodatek kolorowego lukru i cukiereczków, sprawi że dzieci zjedzą je ze smakiem. Składniki : * 600g mąki pszennej plus mąka do podsypywania * szklanka ciepłego mleka * pół kostki masła płynnego * łyżka spirytusu * 1 jajko * 1 żółtko * 1/5 kostki drożdży * pół szklanki cukru(...)oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przygotować likier z cukru pudru, soku z cytryny, wrzątku i barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami
Magiczne Życie Martyużyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki. Ja użyłam więcej cukru pudru, gdyż
Blondynka Gotujeszkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie(...)znowu poczekac ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po ostudzeniu polać lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoDomowe pierniczki z malinowym lukrem Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe pierniczki. Wyjątkowe do przygotowane specjalnie dla mojej córeczki. Moja córeczka kocha różowy kolor i maliny. Dlatego tym razem nasze domowe pierniczki przybrały nieoczekiwaną barwę. Polałam je pysznym malinowym lukrem na bazie syropu malinowego. Całość prezentuje się uroczo, prawda? Moja córeczka była zachwycona i dzielnie pomagała w zdobieniu(...)pierniczków. Polecamy i Wam miękkie domowe pierniczki skąpane w prostym malinowym lukrze, a do tego rozgrzewająca herbata z syropem malinowym i dzień wydaje się być jeszcze piękniejszy. Za oknem piękna biel, a my całą rodzinką korzystamy z wolnej chwili i jemy takie o to pierniczki. Ktoś też się skusi? Gdzie najlepiej kupić dobry syrop malinowy? Ja swój znalazłam
Słodkie okruszkiPost Ozdoby cukiernicze do babeczek tortów itp. z lukru królewskiego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzepis na CYNAMONKI , czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym . Idealne na każdą okazję. Polecam. Jak zrobić takie Cynamonki pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CYNAMONKI Z LUKREM CYTRYNOWYM SKŁADNIKI: Ciasto: mleko (220 ml. = prawie(...)sól (1/4 łyżeczki) jajka (2 szt.) masło roztopione (100 g) Nadzienie: cukier (7 łyżek) cynamon (2 łyżki) suszona skórka z otartej cytryny (1 łyżeczka) lub ze świeżej cytryny Lukier: cukier puder (5 łyżek kopiastych) sok z cytryny (2-3 łyżeczki) Potrzebne gadżety: mikser papier do pieczenia waga kuchenna szpatułka miarka stolnica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Ciasto. Mleko podgrzewamy
Rita creativemotywem świątecznym – wykorzystywane sezonowo, ale bardzo intensywnie! foremki z motywem muzycznym – must have muzykującej rodziny wreszcie hit ostatnich lat – foremki do ciastek 3D 3 Zrób lukier Kiedy mamy już świetny przepis na pierniczki, zrobiliśmy ciasto, wykroiliśmy je w piękne kształty i upiekliśmy a potem wystudziliśmy. Nadszedł moment najbardziej lubiany przez dzieci – dekorowanie. Jeśli o mnie chodzi(...)jestem chyba minimalistką – wybieram lukier i jadę z dekoracjami. Dzieci oczywiście to moc kreatywności i burza prac twórczych. Zaproponuję tu dwa przepisy na lukier. Pierwszy z nich lukier królewski dla białych, eleganckich wzorów, które można kreować niczym dzieła sztuki – przepięknie wygląda ale dość szybko zasycha. Dlatego dla dzieci i ich twórczych zabaw proponuję drugi przepis na lukier klasyczny
Dorota Smakujepołączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było równo i nie pękał. Dla mnie to najtrudniejsza część(...)bokach posmarować biszkopt cienką warstwą kremu, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził. Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny. Składniki: * 250 g masła w temperaturze pokojowej * 300-400 g cukru pudru * 5-6 łyżek mleka Wykonanie: Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około
Zrób to smacznieWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek 600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła o temperaturze pokojowej(...)kakao ciemnego 100 g cukru pudru 130 g miodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier : 2 białka około 300 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych https://www.youtube.com
Uwaga Babcia Gotujewitrażykami. W zeszłym roku też robiłam domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z ½ kg mąki i ½ łyżeczki sody. Składniki(...)mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę
Mama GotujeLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem.Składniki:2 białka1
Ciastkozercypokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3 minut. Kiedy masa bedzie idealnie gładka dodajemy mleko i miksujemy jeszcze ok. 1 minuty. Jeżeli chcemy, lukier możemy zabarwić na dowolny ulubiony kolor
Kuchnia ŁukaszaPost Lukier królewski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Piernikowe choinki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo trwały lukier do dekoracji wypieków. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie
Z miłości do słodkościserowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik