motywem świątecznym – wykorzystywane sezonowo, ale bardzo intensywnie! foremki z motywem muzycznym – must have muzykującej rodziny wreszcie hit ostatnich lat – foremki do ciastek 3D 3 Zrób lukier Kiedy mamy już świetny przepis na pierniczki, zrobiliśmy ciasto, wykroiliśmy je w piękne kształty i upiekliśmy a potem wystudziliśmy. Nadszedł moment najbardziej lubiany przez dzieci – dekorowanie. Jeśli o mnie chodzi(...)jestem chyba minimalistką – wybieram lukier i jadę z dekoracjami. Dzieci oczywiście to moc kreatywności i burza prac twórczych. Zaproponuję tu dwa przepisy na lukier. Pierwszy z nich lukier królewski dla białych, eleganckich wzorów, które można kreować niczym dzieła sztuki – przepięknie wygląda ale dość szybko zasycha. Dlatego dla dzieci i ich twórczych zabaw proponuję drugi przepis na lukier klasyczny
Dorota Smakujepołączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było równo i nie pękał. Dla mnie to najtrudniejsza część(...)bokach posmarować biszkopt cienką warstwą kremu, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził. Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny. Składniki: * 250 g masła w temperaturze pokojowej * 300-400 g cukru pudru * 5-6 łyżek mleka Wykonanie: Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około
Zrób to smacznieWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek 600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła o temperaturze pokojowej(...)kakao ciemnego 100 g cukru pudru 130 g miodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier : 2 białka około 300 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych https://www.youtube.com
Uwaga Babcia Gotujewitrażykami. W zeszłym roku też robiłam domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z ½ kg mąki i ½ łyżeczki sody. Składniki(...)mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę
Mama GotujeLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem.Składniki:2 białka1
Ciastkozercypokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3 minut. Kiedy masa bedzie idealnie gładka dodajemy mleko i miksujemy jeszcze ok. 1 minuty. Jeżeli chcemy, lukier możemy zabarwić na dowolny ulubiony kolor
Kuchnia ŁukaszaPost Lukier królewski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Piernikowe choinki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo trwały lukier do dekoracji wypieków. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie
Z miłości do słodkościserowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietniklistopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)rogali Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 25 min. Kalorie 190 kcal Poznańskie rogale świętomarcińskie pieczone na 11 listopada. Drożdżowo – francuskie rogale z białym makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki
ProstePesto.plpoza etapem dekorowania, bo tutaj trzeba wykazać się nie lada kreatywnością i inwencją twórczą! Zwłaszcza jeśli nie chce się, żeby wzory się powtarzały… Dodatkową trudnością jest fakt, że lukier dość szybko twardnieje, więc trzeba się z tym lukrowaniem sprężać. Zmysł artystyczny przyda się podczas lukrowania No ale przyznacie, że efekt jest wystarczająco zachwycający, żeby z pełną świadomością i ochotą(...)umiejętności artystycznych też się zdarzały… Jeśli obawiacie się, że lukrowanie i ozdabianie pierniczków może mieć negatywny wpływ na Wasze zdrowie psychiczne, to radzę zastosować raczej polewę czekoladową zamiast lukru… Efekt będzie równie smaczny, a ile nerwów zaoszczędzone… I żeby nie było, że Was nie ostrzegałam…! Świąteczne pierniczki lukrowane Dobra zabawa dla całej rodziny
Modern Cave GirlPrzepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania. Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki są miękkie(...)dobrze się przechowują w zamkniętym pojemniku. Zapewniam, że na pewno przez tydzień są miękkie, u mnie dłużej nie wytrzymują, bo się je wcześniej zjada. Smak pierniczków z lukrem zależy od użytej przyprawy do piernika, u mnie była domowa przyprawa do pierników. W sklepie wybierajcie taką, która w składzie na pierwszym miejscu zawiera dużo przypraw korzennych, a nie mąkę i cukier
Kuchcik gotujeLukier królewski, tzw. Royal Icing to idealny lukier do dekorowania pierników i ciasteczek maślanych. Przez długi czas do lukrowania pierniczków używałam lukru z białkiem w proszku, ponieważ bałam się użyć świeżego białka. Obawiałam się salmonelli i dlatego wybierałam białko w proszku. W tym roku postanowiłam przetestować lukier ze świeżym białkiem i zobaczyć czy jest jakaś różnica? Przy pierwszym podejściu bardzo(...)pomogła Kasia Steczowicz, kilkukrotna zdobywczyni złotych medali w dziedzinie dekorowania lukrem ciastek i tortów. W słodkim skrócie Kasia to Lukrowa Królowa! Kasię poznałam osobiście w ubiegłym roku, gdy zamówiłam u Niej piękny kalendarz adwentowy z pierniczkami. Do dziś podziwiam jej pięknie lukrowane ciasteczka na Instagramie. Kasia udzieliła mi kilka cennych porad związanych z lukrem, którymi dzielę się teraz z Wami
Słodki Pomysłbyć cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka udekorowana własnoręcznie lukrowanymi piernikami zrobi wrażenie na każdym, nawet na kapryśnej cioci 😉 Podaję proporcje składników w ilości orientacyjnej, przygotowując lukier, musicie kontrolować ilość dodawanego cukru. Może okazać się, że cukru potrzeba będzie troszkę mniej lub więcej, to zależy od wielkości użytego przez was białka. Lukier do konturowania powinien być troszkę(...)gęstszy od tego do wypełniania. Niezużyty lukier można przechować do dnia następnego, trzeba tylko miseczki z przygotowanym lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej pracy! Print Lukrowanie pierniczków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lukier idealny do dekorowania ciasteczek. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword białka Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plprzykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt po upieczeniu, poddają się nawet wymagającym formom, mają idealnie gładką powierzchnię i znakomicie posłużą do wykonania zdobień ksylitolowym lukrem. Choć rezultat dekoracji nie jest tu może równie spektakularny jak przy lukrze królewskim, to wciąż ogromnie cieszy oko i może zachwycać detalami. Lukier jest przy tym trwały, zastyga wolniej niż jego(...)ciasta zagnieść i ponowić rozwałkowywanie/wykrawanie aż do wyczerpania ciasta. Upieczone pierniczki przez chwilę pozostawić na blasze, po czym przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pierniczki można ozdobić lukrem z ksylitolu. Ksylitolowy lukier: 30 g białka jajka kurzego (jajko przed rozbiciem wyparzyłam wrzątkiem) około 150 – 170 g ksylitolowego pudru (najlepiej jest użyć kupnego, gotowego produktu, można również ksylitol bardzo
Even Better Food100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach i ciasto odwrócić. Zabarwić trochę lukier na jasny brąz, na zielono i żółto. 16. Brązowym lukrem
Mała Cukierenka100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach i ciasto odwrócić. Zabarwić trochę lukier na jasny brąz, na zielono i żółto
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 2 litrową(...)proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru) 2-3 kiwi do dekoracji 1 szklanka cukru pudru lub więcej, tak aby lukier miał gęstość śmietany 18% Kiwi obrać, umieścić w wysokim
moj przepis naLukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a później podniebienie. Jednak zanim się za to zabierzecie warto wiedzieć, że jest to czasochłonne i "ciężkie" zajęcie. I jeszcze uzależniające i bardzo przyjemne. Właśnie dlatego, pomimo bardzo przeciętnych zdolności manualnych, spędzam po kilka godzin(...)nadgarstka. Potem już jest lepiej do momentu aż linie, kropki i wszelkie inne ozdobniki zaczynają zlewać się w całość. Wtedy trzeba zrobić sobie przerwę. ;) Do ozdabiania najlepszy będzie lukier na bazie cukru pudru i białka. Jeżeli boicie się surowych jajek, można je dokładnie umyć i sparzyć przez kilka sekund. Możecie użyć też pasteryzowanych białek w proszku (tym razem użyłam właśnie
Pełny talerzPierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!!Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :)♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥Pierniczki od
bistro mamaBardzo chciałam wziąć udział w konkursie w Małej Cukierence. Z tejże okazji powstały babeczki. Był sobotni ranek pachnący słońcem, ciepłem i poranną kawą. Małżon wziął kosze
Dzieje kuchennej WiewióryKochani! Dziękuję serdecznie za życzenia. Dzisiaj ja z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym
Czerwień i błękitMiędzy przyprawami jakie dostałam od Kotanyi znalazłam mielony kardamon. Piekąc dziś babkę dodałam go do niej. Fajnie kardamon komponuje się w wypiekach. Synek zjadł już kilka
Ewa w kuchniMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to
Oryginalny smak