lukier - 7892 przepisów (strona:7/527)

Pierniczki z lukrem 77

Przepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania. Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki są miękkie(...)dobrze się przechowują w zamkniętym pojemniku. Zapewniam, że na pewno przez tydzień są miękkie, u mnie dłużej nie wytrzymują, bo się je wcześniej zjada. Smak pierniczków z lukrem zależy od użytej przyprawy do piernika, u mnie była domowa przyprawa do pierników. W sklepie wybierajcie taką, która w składzie na pierwszym miejscu zawiera dużo przypraw korzennych, a nie mąkę i cukier

Kuchcik gotuje
LUKIER KRÓLEWSKI 75

Lukier królewski, tzw. Royal Icing to idealny lukier do dekorowania pierników i ciasteczek maślanych. Przez długi czas do lukrowania pierniczków używałam lukru z białkiem w proszku, ponieważ bałam się użyć świeżego białka. Obawiałam się salmonelli i dlatego wybierałam białko w proszku. W tym roku postanowiłam przetestować lukier ze świeżym białkiem i zobaczyć czy jest jakaś różnica? Przy pierwszym podejściu bardzo(...)pomogła Kasia Steczowicz, kilkukrotna zdobywczyni złotych medali w dziedzinie dekorowania lukrem ciastek i tortów. W słodkim skrócie Kasia to Lukrowa Królowa! Kasię poznałam osobiście w ubiegłym roku, gdy zamówiłam u Niej piękny kalendarz adwentowy z pierniczkami. Do dziś podziwiam jej pięknie lukrowane ciasteczka na Instagramie. Kasia udzieliła mi kilka cennych porad związanych z lukrem, którymi dzielę się teraz z Wami

Słodki Pomysł
Lukrowanie pierniczków 64

być cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka udekorowana własnoręcznie lukrowanymi piernikami zrobi wrażenie na każdym, nawet na kapryśnej cioci 😉 Podaję proporcje składników w ilości orientacyjnej, przygotowując lukier, musicie kontrolować ilość dodawanego cukru. Może okazać się, że cukru potrzeba będzie troszkę mniej lub więcej, to zależy od wielkości użytego przez was białka. Lukier do konturowania powinien być troszkę(...)gęstszy od tego do wypełniania. Niezużyty lukier można przechować do dnia następnego, trzeba tylko miseczki z przygotowanym lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej pracy! Print Lukrowanie pierniczków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lukier idealny do dekorowania ciasteczek. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword białka Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 154

przykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt po upieczeniu, poddają się nawet wymagającym formom, mają idealnie gładką powierzchnię i znakomicie posłużą do wykonania zdobień ksylitolowym lukrem. Choć rezultat dekoracji nie jest tu może równie spektakularny jak przy lukrze królewskim, to wciąż ogromnie cieszy oko i może zachwycać detalami. Lukier jest przy tym trwały, zastyga wolniej niż jego(...)ciasta zagnieść i ponowić rozwałkowywanie/wykrawanie aż do wyczerpania ciasta. Upieczone pierniczki przez chwilę pozostawić na blasze, po czym przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pierniczki można ozdobić lukrem z ksylitolu. Ksylitolowy lukier: 30 g białka jajka kurzego (jajko przed rozbiciem wyparzyłam wrzątkiem) około 150 – 170 g ksylitolowego pudru (najlepiej jest użyć kupnego, gotowego produktu, można również ksylitol bardzo

Even Better Food
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 150

100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach i ciasto odwrócić. Zabarwić trochę lukier na jasny brąz, na zielono i żółto. 16. Brązowym lukrem

Mała Cukierenka
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 173

100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy     Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach i ciasto odwrócić. Zabarwić trochę lukier na jasny brąz, na zielono i żółto

Mała Cukierenka
Babka na oleju z lukrem z kiwi 173

mojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 2 litrową(...)proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru) 2-3 kiwi do dekoracji 1 szklanka cukru pudru lub więcej, tak aby lukier miał gęstość śmietany 18% Kiwi obrać, umieścić w wysokim

moj przepis na
Lukier do pierników 228

Lukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a później podniebienie. Jednak zanim się za to zabierzecie warto wiedzieć, że jest to czasochłonne i "ciężkie" zajęcie. I jeszcze uzależniające i bardzo przyjemne. Właśnie dlatego, pomimo bardzo przeciętnych zdolności manualnych, spędzam po kilka godzin(...)nadgarstka. Potem już jest lepiej do momentu aż linie, kropki i wszelkie inne ozdobniki zaczynają zlewać się w całość. Wtedy trzeba zrobić sobie przerwę. ;) Do ozdabiania najlepszy będzie lukier na bazie cukru pudru i białka. Jeżeli boicie się surowych jajek, można je dokładnie umyć i sparzyć przez kilka sekund. Możecie użyć też pasteryzowanych białek w proszku (tym razem użyłam właśnie

Pełny talerz
Pierniczki z lukrem królewskim 200

Pierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!!Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :)♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥Pierniczki od

bistro mama
Drożdżowe babeczki z jagodami i cytrynowym lukrem czyli poWeekendowe Łakocie odc.16 141

Bardzo chciałam wziąć udział w konkursie w Małej Cukierence. Z tejże okazji powstały babeczki.  Był sobotni ranek pachnący słońcem, ciepłem i poranną kawą. Małżon wziął kosze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki z lukrem w kolorach bloga i życzenia 203

Kochani! Dziękuję serdecznie za życzenia. Dzisiaj ja z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym

Czerwień i błękit
Babka z kardamonem i lukrem 133

                         Między przyprawami jakie dostałam od Kotanyi znalazłam mielony kardamon. Piekąc dziś babkę dodałam go do niej. Fajnie kardamon komponuje się w wypiekach. Synek zjadł już kilka

Ewa w kuchni
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 142

Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to

Oryginalny smak
Babka cytrynowa wielkanocna 59

przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobiny oleju lub masła oraz 2 łyżek bułki tartej. Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam lukru z sokiem cytryny i posypki z ozdobami wielkanocnymi. Jak zrobić babkę cytrynową: Z umytej i wyszorowanej cytryny zścieramy skórkę. Wyciskamy też sok , połowę wykorzystamy do babki, a drugą do lukru. W większej(...)Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. Babke lukrowaną możemy ozdobić cukrowymi posypkami , cukrowymi jajkami lub innymi ozdobami o tematyce wielkanocnej. Trzeba lukrować dosyć szybko, gdyź po zaschnięciu lukru cukrowe ozdoby nie przykleją się do lukru i będą odpadać. Jak zrobić lukier cytrynowy najszybszym sposobem? Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki ok.1/2 szkl. cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lukier 127

Lukier z białek, czyli lukier królewski, nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków. Łatwo da się go przełożyć do szprycy lub małego woreczka strunowego, żeby ozdobić pierniki. Śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym, woreczku strunowym lub szprycy). Jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym(...)świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Lukier królewski – jak to zrobić? Rozdzielamy białko od żółtka. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy białko mikserem, kiedy lekko się spieni zaczynamy dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Miksujemy do uzyskania

Ciastkozercy
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 415

pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoLukier:2 białka jaj3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószeniacukrowe perełki (opcjonalnie)Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu(...)więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący

Słodka Strona
Świąteczny PickUp z piernika 69

cukru pudru 200 g masła 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Lukier do sklejania elementów: 1 białko 200 g cukru pudru 6-7 kropli soku z cytryny 2 łyżki kakao Lukier do dekoracji: 1 białko 200 g cukru pudru 6-7 kropli soku(...)będzie oderwać. Jeżeli dodatkowo chcemy wykonać jeszcze jakieś dodatkowe elementy typu lampy, klaksony czy lusterka - to należy je dodatkowo wyciąć i upiec również teraz wg własnej interpretacji. Przygotować lukier do sklejania elementów. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier i kakao, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki

Świat Ciasta
Tort Kotek 146

syropu z dzikiej róży nadzienie: 1 porcja kremu budyniowego bez nabiału i glutenu – przepis lub tradycyjnego kremu budyniowego – przepis 1 galaretka wiśniowa 200g wiśni mrożonych dekoracja: 1 porcja lukru maślanego – przepis kakao czerwony barwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa draża na nosek Jak zrobić(...)nasączamy. Teraz wykładamy tężejącą galaretkę czerwoną wymieszaną z mrożonymi wiśniami i na nią kładziemy ostatni blat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki po 2 łyżki lukru – jeden zostawiamy biały, drugi barwimy na różowo odrobiną barwnika spożywczego. Do pozostałego lukru w misce dodajemy 3 łyżki

Dorota Smakuje
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym 154

też zjadacie truskawki kilogramami? W takim razie mam przepis idealny dla Was - muffinki podwójnie truskawkowe! Ich migdałowe wnętrze kryje pokrojone truskawki, a wierzch zdobi śliczny, różowy, truskawkowy lukier. I jak to na muffinki przystało, robi się je bardzo prosto, szczególnie z moimi zdjęciami krok po kroku.  Jak się dobrze domyślacie, zdjęcia muffinek zrobiłam w ogrodzie, w MOIM ogrodzie(...)czasie komarów pogryzło .. ;) A wracając do muffinek, to są doskonałym deserem na czerwcowe popołudnia. Wyglądają naprawdę ślicznie, choć w ich przygotowanie nie włożycie dużo wysiłku. Przepis na truskawkowy lukier podpatrzyłam na tej stronie , jednak same muffinki to już całkiem moja inwencja. Wiecie, że również w słodkościach lubię sięgać po wartościowe składniki, dlatego muffinki upiekłam na pełnoziarnistej mące z dodatkiem mielonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Lukier królewski - Royal icing 169

Każdy o nim zapewne słyszał, wszak lukier królewski do dekoracji świątecznych pierniczków i innych wypieków sprawdza się rewelacyjnie! Również i ja zaczęłam z nim przygodę, nie mam niestety zdolności do rysowania pięknych równiutkich wzorków na pierniczkach, ale liczy się fajna zabawa :) W dekorowaniu standardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej(...)wykonania: 1. Białko i cukier przekładamy do miski, miksujemy na wolnych obrotach ok 8-10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny (u mnie 1 łyżeczka soku, bo chciałam by lukier wyszedł mi średnio gęsty), znów dokładnie zmiksować. Dodatek soku z cytryny sprawi, że lukier będzie śnieżnobiały. Gotowy lukier nie powinien spływać np. z łyżki lub szpatułki. Powinien być również gładki

Kuchnia domowa Ani
Przepis na Pierniczki 226

łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję mąkę , cukier puder(...)stopni na środkową półkę . Ja piekłam pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną udekoruję je lukrem . Przygotowanie lukru : Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder - ilość cukru zależy jak duże mamy białko i ile wchłonie cukru pudru . Energicznie mieszam rózgą aby białko połączyło się

Uwaga Babcia Gotuje
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 251

uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować, dodając parę kropel wody lub łyżeczek cukru pudru(...)Ilości składników na lukier tak dobrałem, aby wystarczyły na moje 3 blachy fefernusków. Jeśli lukru będzie jednak za mało, wystarczy go dorobić w paręnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej 500 125 g smalcu250 g miodu125 g mleka3 średnie jajka110 g cukru1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej¼ pieprzu mielonegoLukier

Grahamka, weka i kajzerka
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 155

mąki* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera* szczypta soli* 6 łyżek cappuccino w proszku* 2 jajka* 120 g cukru pudru* 100 ml mlekaDEKORACJA:* 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera* 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera* Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera* 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BABECZKI(...)foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości.Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C. DEKORACJA:Dekorujemy dopiero wystudzone babeczki.Smarujemy je za pomocą noża lukrem. Lukier tradycyjny domowy przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania