choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej(...)cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego miodu Szczypta mielonego białego pieprzu Szczypta soli Lukier królewski do dekoracji: 1 białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli
Wanilia i Kardamonżółtko 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła ) Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe ) cynamon mielony według uznania Na lukier: 1 małe białko ( zimne z lodówki ) niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie pysznego ciasta drożdżowego z powidłem i lukrem(...)wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka
Izabelawkuchnipieczenia 300 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki. Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki(...)zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier. Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam
Kuchnia u Krysiwydrylowanych wiśni 300 g cukru 150 g masła 150 g margaryny 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych Ponadto do lukru: cukier puder sok z wiśni oraz: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie(...)gorącego piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch się zarumienił, sprawdziłam patyczkiem. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i zostawiłam, żeby wystygło. Pięknie się upiekło. W tym czasie przygotowałam lukier Jeden wiśniowy, drugi biały. Cukier puder wymieszałam z sokiem z wiśni i utarłam, żeby nie było grudek. Powstały lukier rozsmarowałam na cieście. Zrobiłam też biały lukier. Cukier puder wymieszałam
Kuchnia u Krysiszklanki mąki pszennej - 4 dag drożdży - 2/3 szklanki słodkiego mleka - 10 dag masła (najlepiej sklarowanego) - 5-7 żółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża(...)zagniatania ciasta i mniejsza na lukier) - sitko - dwa spore, najlepiej litrowe kubki - mały rondelek - jedna duża forma do pieczenia bab z kominkiem, lub dwie mniejsze - drewniana łyżka - mikser z końcówkami do ubijania piany - pędzel do lukru - czysta lniana ściereczka - kuchenne rękawice Etap wstępny Na 2-3 godziny przed przystąpieniem do robienia ciasta wyjmujemy z szafki
Moja Książka KucharskaŚwięta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od słodkich króliczków, czyli delikatnych, rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek z waniliowym posmakiem, udekorowanych lukrem królewskim. Składniki na kruche ciasteczka (około 45 szt.): 300 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła 1 opak. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Lukier królewski (1 porcja): /do udekorowania wszystkich ciasteczek potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem
Świat Ciastawybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku z cytryny Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto(...)minutach odwróciłam pączek na drugą stronę. Wysmażył się na złoty kolor z obu stron. Wyjęłam z rondla i przełożyłam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zrobiłam lukier: W garnuszku wymieszałam cukier, mleko i sok z cytryny. Dokładnie utarłam, żeby lukier nabrał gładkiej konsystencji. Ubiłam kremówkę na puch. Pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Część pączków przełożyłam bitą
Kuchnia u KrysiCiasteczka kakaowe różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają. Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne(...)się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego
Moniki Smakołykipolecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1 zimne białko około1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy(...)pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego. 3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy
Izabelawkuchnirazu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy! Szykujemy sobie kubeczek, miskę, rondelek i misę miksera – to lepkie ciasto, zdecydowanie lepiej(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas do ich wielkości, mniejszym pierniczkom wystarczy krótsze pieczenie). Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy bardzo prostym, cienkim lukrem. Cukier puder (na tą ilość pierniczków zużyłam około 2/3 szklanki) przesiewamy przez gęste sitko do miseczki i dodajemy do niego tyle wody z sokiem z cytryny i rumem, żeby cukier stał
Karo in the Kitchenrewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt od Kamisa - cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze bardziej wyjątkowy(...)oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :) ➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Chilli Czosnek i Oliwadość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy(...)piernika do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów Na lukier: ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody szklanka cukru pudru Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie
Zasmakuj KuchniNiesamowity przepis na uniwersalny biały lukier z białek . Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też(...)całego worka świątecznych pierniczków :-) Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski
AniaGotuje.plchrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem i cukierkami, żelkami, posypkami cukrowymi. Przepis na lukier tutaj: „ Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik ) . Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)melasy karobowej może być buraczana lub z trzciny cukrowej) 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego lub jabłkowego około 380-400g mąki pszennej (użyłam tortowej) Dodatkowo: lukier do ozdoby (przepis na lukier jest tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik cukierki, żelki, posypki cukrowe 1. Do miski przełożyć masło i ucierać je mikserem przez około
Mała Cukierenka