lukier - 7892 przepisów (strona:18/527)

Zimowe mini torciki 134

zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory(...)stwardniał. Gwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY:  60 g masła  400 g cukru pudru  200 - 220 g cukru pudru  50 g glukozy  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka żelatyny  4-5 łyżek zimnej wody KREM MAŚLANY: Masło w temperaturze

Kuchnia od dwojga
Cytrynowe pajączki na Halloween 85

skórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru) Dodatkowo: opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton) pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker) Wykonanie: Ciasto(...)się nie przypaliły). Jeśli nie macie w swoich piekarnikach funkcji termoobiegu ustawcie temperaturę na ok. 190 stopni i pieczcie ciasteczka ok. 10 minut. Upieczone pajączki studzimy na kratce. Czarny lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy do niego na początek ok. 2 łyżek ciepłej wody i mieszamy bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę

MyCookBook.pl
Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową 169

dobrego przepisu aby były dla mnie idealne... Dziś zapraszam Was na pączki z marmoladą wieloowocową , któr ą otrzymałam od firmy Jamar  w ramach współpracy. Moje pączki pokryłam słodkim lukrem przygotowanym na soku z cytryny i posypałam skórka kandyzowaną pomarańczową - efekt ... Zniknęły błyskawicznie :)  Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową Składniki : 500 g m ą ki tortowej(...)ółtek 50 g drożdży 250 ml mleka 100 g masła 1 łyżka cuk ru 1 łyżeczka soli 25g wódki olej 2l lukier : sok z 1 cytryny około 3/4-1 szklanka cukru pudru (dodatkowo 1 łyżka kawy mielonej) dodatkowo : Marmolada twarda wieloowocowa Jamar skórka kandyzowana pomarańczowa Przygotowanie : P rzygotowujemy rozczyn - do ciep łego mlek a wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
pyszne, miękkie pierniczki :-) 166

kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają(...)się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy  cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chatka z piernika :-) 131

minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-)  Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim(...)lurem malujemy bazę. Przygotowujemy nowy lukier, tym razem dużo gęstszy, mniej więcej taki jak do dekorowania -to będzie nasz cement. Sklejanie chatki rozpoczynamy od frontu i ścian, na krawędzie dajemy lukier, i delikatnie łączymy z bazą. Chwilkę przytrzymujemy, aby lukier związał. Gdy mamy sklejone ściany, odstawiamy chatkę najlepiej na noc. następnego dnia kleimy dach, komin. Zaklejamy lukrem ewentualne niedoskonałości, robimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Eklery 134

podnosić ich smak. Można nadziać klasycznie masą budyniową, bitą śmietaną, kremem kawowym... Ja zrobiłam z bitą śmietaną   i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery(...)budyń 400 ml mleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   Składniki na krem z bitej śmietany : 500 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru   Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody   Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka

Kuchnia u Krysi
Pierniki - smak świąt 91

Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach.  Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę(...)Gotowe pierniczki prezentują się o tak:      A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe... Do tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie.         A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości gwiazdki zlepiłam ze sobą za pomocą

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Jak zrobić domowy pyszny lukier? Lukry - smakowe i kolorowe. 128

stać w kolejce w sklepie za kupnym (który często ma całą litanię składników;) Zróbcie go sami, a nie pożałujecie. Kolejna pyszna słodka sprawa z serii "wiem co jem". Lukier klasyczny: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka). Lukier cytrynowy/pomarańczowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny/2 łyżki soku(...)pomarańczy. Lukier czekoladowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było

Zasmakuj Kuchni
Przepis na Lukier Królewski 127

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję białko(...)dodaję około połowy cukru i miksuję. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasteczka na walentynki 143

własnoręczne upieczenie i udekorowanie ciasteczek będzie stanowiło szczególną wartość dla obdarowanych. Słodkości wystarczy ładnie zapakować, a z pewnością ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. Do udekorowania ciasteczek użyłam lukru w dwóch kolorach – różowym i popielatym. Każdy z nich miał dwie gęstości – gęsty do utworzenia konturów i końcowych ramek, oraz rzadszy (o konsystencji mydła w płynie) do rozprowadzenia(...)całej powierzchni ciastek i wykonania kropek oraz pasków. Kropki i paski zostały naniesione na jednorodną warstwę lukru, gdy lukier był jeszcze całkiem mokry. W ten sposób tekstura „wchłonęła się”, a dekoracje pozostały płaskie. Przed przystąpieniem do rysowania ramek ciastka zostały odstawione do wyschnięcia na co najmniej 3 godziny. Na sam koniec na ciastka nakleiłam dekoracje z czekolady (kwiatki

ciastkowylab
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 308

jeszcze nie jedliście! (uprzedzając wątpliwości - tak, ciągle mają ten charakterystyczny korzenny smak i aromat, tak, ciągle mogą przybierać dowolną postać i tak - na końcu można je polukrować - ale o lukrach i ich bogatej gamie może innym razem). Pierniczki (50 – 60 sztuk) 10g potrawy, czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany(...)ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki z lukrem królewskim! 130

powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze.  Pierniczki z lukrem, będą też(...)też stołu świątecznego. Mogą byś smacznym i uroczym prezentem od serca dla bliskich nam osób.  Pierniczki to też idealny dodatek do kawy w grudniowe przedpołudnie! Zapraszam! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 550 g mąki + mąka do podypywania - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody

SMYKWKUCHNI
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 155

PIERNICZKÓW: Na jedną choinkę potrzebujemy: 10 gwiazdek z piernika , po 2 tej samej wielkości (polecam foremki widoczne na zdjęciu, ok. 4 zł za 5 szt dostępne w Tesco)  lukier * posypka (najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki cukrowe Dr. Oetkera)    *polecam lukier budyniowy, ale może być każdy inn y Wykonanie choinek: Każdego pierniczka przekłuwamy na środku patyczkiem(...)szaszłyków. Dwa największe pierniczki lukrujemy po brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych.  Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami

Kto ugości moich gości?
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 170

łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania(...)piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do  1/5 szklanki zależy od białka jakie duże było jajko  • Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik

W królestwie smaków Beaty
Jagodzianki z lukrem jagodowym 80

Cudownie miękkie drożdżowe bułeczki obficie nadziane jagodami, czyli popularne i lubiane jagodzianki. Idealne, jeśli szukacie pysznego pomysłu na przerobienie swoich, zbieranych w pocie czoła jagódek :) Dodatkowo oblałam je lukrem na bazie wyciśniętego z jagód soku. Jest obłędny! Ma piękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle(...)masła 1/2 łyżeczki suchych drożdży 20 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka szczypta soli Nadzienie: 2-3 szklanki jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Lukier jagodowy: 4-6 czubatych łyżek cukru pudru ok. pół szklanki jagód Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka (wystarczy 1/4 szklanki) z dodatkiem łyżki cukru oraz łyżki mąki. Mieszamy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania