Zapraszam Was na donuts, amerykań skie p ą czki z dziurk ą, niesamowicie lekkie i puszyste jak pi ó rko. Donuty podobnie jak polskie p ą czki sma żone s ą w głębokim t ł uszczu i przygotowane z ciasta dro ż d ż owego; różnią się kszta ł tem i brakiem nadzienia. Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI (ok. 20 sztuk) Donuts 500 g m ą ki pszennej 50 g cukru 75 g miękkiego masła 16 g cukru waniliowego 12 g świeżych drożdży 250 ml mleka 5 g soli 2 jajka (... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".