lukier - 7892 przepisów (strona:24/527)

Niemieckie pierniczki Pfeffernusse 78

przechowywać je w metalowej puszce Jeśli jednak przygotowujesz je zaraz przed świętami, włóż je do puszki razem z pokojonym jabłkiem, wtedy szybciej zmiękną Pierniczki możesz ozdobić tak jak lubisz: lukrem, czekoladą, czy tak jak ja niczym W przepisie podaję Wam składniki na lukier, jednak na swoich pierniczków nie ozdabiałam, ponieważ za lukrem nie przepadam Szukasz innych przepisów na pierniczki? Znajdziesz(...)miodu 50 g cukru 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W rondelku rozpuść masło, miód oraz cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aby całość się nie przypaliła. Nie dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu się składników

365 dni dookoła kuchni
Pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 112

samo w sobie jest przepyszne. O ile czasem ciasta drożdżowe są suche, to to ciasto ze śliwkami zdecydowanie takie nie jest. Jest miękkie, aromatyczne. Ja słodkość ciasta złamałam lukrem cytrynowym, którego nie ma w oryginalnym przepisie, ale jakoś bardzo mi tu pasował. Niewątpliwą wadą ciasta ze śliwkami jest to, że szybko znika. Oj, naprawdę szybko. Druga, to użycie śliwek(...)Ciasto podczas wałkowania może wracać na swoje miejsce, dlatego można zamiast wałka użyć rąk do rozciągania ciasta, tak jak przy pizzy. Ilości cukru i soku z cytryny do wykonania lukru są podane jedynie orientacyjnie. Możecie mieć cytryny mniej lub bardziej soczyste, większe lub mniejsze. Po prostu dodajemy soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Ogólnie jedno z najlepszych ciast ze śliwkami

Mieszam w Garnku
Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem 220

rozsmarujemy po formie. Co jeszcze zwraca uwagę? Megamaślana kruszonka. Zwykle używamy proporcje 2:1:1 mąka, masło, cukier. Tutaj mamy zdecydowanie więcej masła, które robi naszą kruszonkę. W oryginale, lukier jest cytrynowy, ja jednak użyłam do jego wykonania aromatu migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru. Przepis pochodzi stąd . Drukuj Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem Składniki Ciasto(...)łyżki cukru waniliowego (dałam domowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (dałam 6) 750 g śliwek cynamon Kruszonka 70 g masła 70 g cukru 100 g mąki Lukier sok z 1/2 cytryny 1 szkl. cukru pudru Wykonanie Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko. Ciasto

Mieszam w Garnku
Różowy lukier (2 składniki) 110

Różowy lukier do ciast i ciasteczek – tylko 2 składniki! PRZEPIS NA RÓŻOWY LUKIER Składniki na różowy lukier: 6 łyżeczek czubatych cukru pudru 6 łyżeczek syropu malinowego Jak zrobić różowy lukier: Cukier puder w miseczce ucieramy łyżeczką z syropem malinowym, powstałym lukrem dekorujemy zimne ciasto. Artykuł Różowy lukier (2 składniki) pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jagodzianki 122

koniecznie musiałam upiec jagodzianki. Uwielbiam te drożdżowe bułeczki z dużą ilością nadzienia. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych 125 ml mleka ((1/2 szklanki)) 1 jajko(...)masła 40 g cukru pudru ((1/3 szklanki)) 200 g jagód Lukier 30 g cukru pudru Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy. Wyrabiaj ciasto, a jeśli będzie się kleić, dosyp mąki. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia

Przepisy na widelcu
Ciasto cytrynowe. 139

szklanki ) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 średnich cytryn świeży sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny Cukier puder do dekoracji lub lukier cytrynowy Lukier cytrynowy : 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki świeżego soku z cytryny Wykonanie lukru :  Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj trochę więcej soku(...)cytryna tak, aby lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście. Sposób wykonania :   M asło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz dodaj sok z cytryny oraz jogurt, całość dobrze zmiksuj. Jajka ubij z drugą połową cukru na puszystą masę , wlewaj porcjami

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 79

drożdżówki z marmoladą, aromatyczną skórką pomarańczową HELIO oraz domową, chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować także z dowolnym dżemem, masą makową, twarogiem i bakaliami, udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub smakową kruszonką. Są puszyste, drożdżowe, miękkie, na deser, drugie śniadanie do szklanki kakao lub kawy – polecam przepis, bo domowe drożdżówki są najlepsze! Drożdżówki z marmoladą(...)mleka 2 jajka 60 g masła, roztopionego 100 g cukru opakowanie skórki pomarańczowej HELIO większa szczypta soli słoik marmolady wieloowocowej do posypania kruszonka Zamiast kruszonki możecie przygotować lukier: potrzebujecie 1 szklankę cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody, wymieszajcie szybko do powstania gładkiego i bez grudek musu, polejcie gotowe drożdżówki. Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do wysmarowania drożdżówek PRZYGOTOWANIE: Mąkę

Zasmakuj Kuchni
Pyszne Pączki z Konfiturą 103

łyżek cukru 1 łyżka spirytusu szczypta soli 100 g masła 250 g konfitury różanej lub z czarnej porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek mąki, drożdży, szczypty soli, ciepłego mleka(...)obniżyć wrzucając kawałek surowego ziemniaka. 7. Usmażone pączki układamy na ręczniczkach papierowych lub na wygotowanej świeżej szmatce bawełnianej, żeby odsączyły się z tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Z podanej porcji wychodzi około 16-18 sporej wielkości pączków. Lukier: 8. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody i ucieramy mikserem. Jeśli

Mała Cukierenka
,,Domek z piernika’’ 109

Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy

Podróż w kulinaria
Babeczki piernikowe z marmoladą 108

angielskie. Marmolada do babeczek powinna być twarda, aby pod wpływem temperatury zbyt mocno się nie rozpływała. Zamiast marmolady mogą być również dobrej jakości gęste powidła. Babeczki można udekorować dowolnie, lukrem, polewą i orzechami lub kremem. Do przygotowania babeczek wykorzystałam kolorowe foremki na muffiny firmy Stella Pack S.A. , w których można piec babeczki i od razu w nich podawać. Pieczenie(...)mielonego imbiru 100 g cukru 4 jajka 150 g masła 250 ml mleka 4 łyżki miodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji Lukier ze śmietany: 10 - 12 łyżek cukru pudru 1 - 2 łyżki gęstej śmietany Lukier cytrynowy: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Do odmierzania używam

Kuchcik gotuje
Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem 134

wszystkich odcieniach beżu i brązu :) To wszystko możecie odnaleźć także w tych maślankowych oponkach! Pysznie korzenne, mięciutkie i pełne maślanki, która nadaje ciastu dość ciężką strukturę. W połączeniu maślankowym lukrem z cynamonem tworzą wspaniały duet pełen ciepłego aromatu, który może dopełnić każde deszczowe i śnieżne popołudnie wraz z ulubioną kawą lub herbatą :) Przyjemnie też sięgnąć po pyszną, lepką od lukru(...)oponkę, pisząc listy do Mikołaja, które wysyłać już najwyższa pora! Zatem wyciągajcie moździerze i kruszcie przyprawy, czas na korzenne, pękate przyjemności szarych miesięcy :D Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem na ok. 30 oponek Potrzebujesz: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 83

WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie HIT! Oblane lukrem i posypane orzechami laskowymi, świetne!! :)) Wspaniałe ciasto pachnące pomarańczami, delikatne takie, z suszoną żurawiną polane domowym lukrem lekko cytrynowym i posypany posiekanymi orzechami – jak dla mnie pachnie świętami!! Zapraszam(...)warto upiec, jeść i częstować Dziś gotuję z HELIO Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem cytrynowym posypane orzechami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej razem ze szczyptą soli 1 szklanka cukru opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka opakowanie 120 g suszonej żurawiny HELIO skórka starta z jednej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki 161

całe jajko 300 ml letniego mleka 125 g masła 125 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) Nadzienie: 350 g jagód 3,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: około 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru(...)Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ). Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Po wystudzeniu polukrować.  Lukier: Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać

Opowieści z piekarnika
Ciasto z czereśniami i lukrem kakaowym. 90

truskawkach przyszedł czas na czereśnie. Zrobiłam kilka słoiczków dżemu, pyszny kompot i oczywiście ciasto :)  Takie zwykłe, ale smaczne. Wierzch polałam lukrem kakaowym. Można polać zwykłym lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Uważam jednak, że ten lukier w połączeniu z czereśniami  sprawia, że ciasto lepiej smakuje. Osobiście bardzo go lubię, smakuje jak polewa czekoladowa, a robi się dużo szybciej. Piekłam(...)Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju czereśnie Składniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać szklankę mąki, zmiksować. Następnie wlać mleko i wsypać drugą szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek

Agusiowe smakołyki