lukier - 7892 przepisów (strona:21/527)

Muffinki piernikowe do dekoracji 150

wszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem głowa. Kolorowe lukry, perełki i inne plastyczne ozdoby to w większości sam cukier (i barwniki). Te muffinki są mało słodkie, ale mocno piernikowe – i dzięki temu świetnie nadają się do zdobienia, bo to od niego(...)papilotek i wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy muffinki przez 20-22 minuty, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Jak zrobić szybki lukier? Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny, żeby cukier nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego albo foliowej torebki w której odcinamy

Karo in the Kitchen
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 98

Dziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Jeśli szukacie inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam(...)przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek – jak to zrobić? Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole

Ciastkozercy
Cytrynowy chlebek z cukinii 123

u0105czonej) \r","1\/4 szkl. oleju\r","1 jajko\r","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","2 \u0142y\u017cki sk\u00f3rki z cytryny\r","\r","Na lukier\r","1\/2 szkl. cukru pudru \r","1-2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","1 \u0142y\u017ceczka sk\u00f3rki z cytryny "],"name":"Cytrynowy chlebek z cukinii","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime(...)formie przez ok. 15 minut, nast\u0119pnie wyci\u0105gamy go, by wystyg\u0142 do ko\u0144ca.\r","W ma\u0142ej misce \u0142\u0105czymy ze sob\u0105 sk\u0142adniki lukru i polewamy nim chlebek. Lukier powinien by\u0107 g\u0119sty, ale wci\u0105\u017c wystarczaj\u0105co p\u0142ynny. Gotowe!\r","*Je\u015bli tak jak ja pieczecie kilka mniejszych chlebk\u00f3w czas

Mostek w kuchni
Zielona babka piaskowa z lukrem 146

Przepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie(...)torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę  z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką 188

pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 225 g niesolonego, miękkiego masła; 1/2 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki cukru pudru; 1 duże jajo; 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g);  1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy ); 2 łyżki mleka; Kilka kropel barwnika czerwonego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną . Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać

Gospodyni Miejska
Biszkopt z Makiem (Makowiec na Biszkopcie) 200

makowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma ok. 20x28 cm). Mąki(...)momentu zgęstnienia (nie dłużej ponieważ może oddzielić się tłuszcz) i nadal gorącą masę od razu prze kładamy na dolny biszkopt. Gdy masa makowa odrobinę przestygnie przykrywamy górną częścią biszkoptu. Lukier: Uwaga: Mak jest d osyć słodki, dlatego osoby, które niezbyt przepadają za bardzo słodkimi ciastami powinny uważać z dodatkową ilością lukru lub nawet z niego całkowicie zrezygnować i jedynie oprószyć

Słodka Strona
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 386

Rogaliki drożd żowe to klasyka wśród domowych łakoci . Pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników

Słodka Strona
Murzynek z wiśniami z patelni 188

domu nie można wyjść , nic nie poradzę, że jak się nudzę to siedzę w kuchni i wymyślam, że tym razem do kawy będzie Murzynek z patelni z wiśniami i lukrem jogurtowym 🙂 Pomysłów i przepisów na to klasyczne ciasto jest bardzo wiele. Oto podstawowy i najprostszy sprawdzony przepis na „murzynka” z dodatkiem wiśni jedynie piekarnik został zastąpiony przez patelnię(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiego kakao Dodatek: Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni Lukier jogurtowy: 250 ml cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 614

sernik królewski, na dużą blachę. Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem. Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem(...)pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy i nie sypie się na talerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał :) Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć na jednym kawałku :) Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik

Moja Delicja
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 140

Dziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze(...)pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe. Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier – miksujemy razem białko i cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych

Ciastkozercy
Lukier królewski 153

piękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia się często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy :   białko z jednego jajka ( u mnie takie rozmiaru M) Cukier puder przesiany przez(...)szklankę cukru pudru czyli 200g Białko wbijamy do garnuszka , ubijamy z niego pianę , a następnie w kilku porcjach dosypujemy cukier puder nadal ubijając. W efekcie otrzymamy gęsty , konkretny lukier , za pomocą którego będziemy mogli rysować na ciastkach kontury , linie , napisy itp. Ozdoby zachowują swój kształt i dość szybko wysychają. Do rysowania wzorów potrzebna nam jeszcze będzie tylka z małą dziurką

Malinowa Kawiarenka
Lukier królewski- przepis podstawowy 90

Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki:   2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka umieścić(...)misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję

Nastoletnie Wypiekanie
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 228

której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki(...)Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie

Słodka Strona
Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem 163

takiej formie z pewnością wzbudzą sensacje na każdym stole i niezależnie od okazji będą cieszyć zarówno oczy jak i podniebienie. Delikatne, puszyste ciasto z malinową konfiturą polane malinowym lukrem to połączenie na które z pewnością warto się skusić. Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem - Składniki: Pączki: 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 4 żółtka(...)szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 150 g konfitury malinowej  kolorowa posypka (opcjonalnie) Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/2 szklanki rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie

Słodka Strona
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 203

żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki(...)lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym. Ja robię to od razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu tortu. Z reszty biszkoptu wycinamy okręgi, które układamy jeden

Ratunku obiad