przykryciem z folii aluminiowej. Jeśli chcecie, aby ciasto było intensywnie zielone, dodajcie odrobinę zielonego barwnika w paście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 1 dojrzałe awokado(...)masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek) 50 ml mleka DODATKOWO: odrobina zielonego barwnika w paście lub w żelu (polecam taki ) LUKIER 150 g cukru pudru około 5 łyżek soku z limonki 4 łyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyJeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 200 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 szkl cukru(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki z cytryny szczypta soli Lukier cytrynowy: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj :) Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt
Nastoletnie WypiekanieLukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza. ok. 600 - 800 g. cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)żelatynę, a następnie glukozę. Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda. Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki suszone morele suszone Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać
Kuchnia Danusiwspominając. Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić. Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie. Fajnym pomysłem jest(...)Drukuj Pączki pieczone Składniki Ciasto 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g miękkiego masła Lukier 200 g cukru pudru sok sok z cytryny 1 jajko do posmarowania Wykonanie Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Co ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru
Mieszam w Garnkuwcześniej schłodzić. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki: perełki, śnieżynki, choinki, gwiazdki, serduszka, czerwona i biała masa plastyczna. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu(...)piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia, jednocześnie ciasto piernikowe nam stwardnieje i łatwiej będzie wyjąć. Dach i boki domku ozdobiłam różnym posypkami i lukrem. Posypki również przyklejałam na lukier. Następnie boki ścian posmarowałam lukrem i skleiłam ściany. Gdy lukier dobrze wyschnął, przykleiłam dach domku i ponownie odstawiłam. Na końcu na szczycie dachu wycisnęłam lukier
Aga w kuchniprzepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina(...)podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C
Kuchnia domowa Animożecie użyć dowolnego gęstego dżemu. Należy nakładać niewielką jego ilość, żeby nie wypływał, ale jednak na tyle dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały(...)wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku 170 g cukru pudru 2 łyżki cukru umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać, aż cukier nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydaje się być miłym odpoczynkiem, a nawet powiedziałabym niezłą zabawą; to jedna z najprzyjemniejszych form przedświątecznych przygotowań. Zwłaszcza, kiedy po wypieczeniu przybierające różne formy pierniczki planujemy pięknie przyozdobić kolorowym lukrem, błyszczącym brokatem i perełkami oraz bakaliami. Tworzą wówczas małe kulinarne dzieła sztuki. W tym roku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku kształtów foremek, a swoje pierniczki(...)dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania pierniczków 3 łyżki oleju kokosowego
Roślinna - blog wegańskijeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze(...)zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 200ml mleka 175ml oleju 50g kakao 4 jajka 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto: Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy(...)składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowujmy lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy
Kolizje Smakówoczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane ciasto miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej(...)naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać
Kuchcik gotujemleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy(...)masy serowej przekładamy tylko śmietankę. Ananasy odsączamy z zalewy – miksujemy w blenderze – również dodajemy do masy serowej (robot cały czas na niskich obrotach). Zalewę pozostawiamy – przyda się do przygotowania lukru. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. I w zasadzie to możemy już przelać masę do tortownicy, ale… Podzieliłam masę na dwie części. Do jednej dodałam trochę żółtego barwnika (mogłam dać więcej
mojewypiekiinietylkoKarnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka(...)ktoś nie lubi cynamonu lub kardamonu może również z nich zrezygnować, lecz w takim korzennym wydaniu pączki smakują wyśmienicie! Polecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka
Rozpustne gotowaniePrzepis, który już zdecydowanie zadomowił się w moim menu. Babka jest niezawodna, łatwa w wykonaniu i jak na razie zawsze wychodzi. Jest miękka i wilgotna a smaku dodaje kawowy lukier, który jest wprost przepyszny. Dla kogo: dla fanów kawy dla szukających przepisu na coś do "popołudniowej herbatki" dla babkomaniaków Składniki na ciasto: 250g masła 350g mąki 200g cukru 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 75ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj 3 łyżeczki kakao szczypta soli Składniki na lukier: 150g cukru pudru 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym
Mania Wypiekania