lukier - 7892 przepisów (strona:26/527)

Babka cytrynowa z majonezem 109

zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez jest zupełnie niewyczuwalny, nadaje on tylko babce puszystości i delikatności. Babka świetnie sprawdza się jako deser(...)zabrania na piknik w plenerze, gdyż długo zachowuje świeżość, a lukier po zastygnięciu dobrze trzyma się na jej powierzchni i nie rozmazuje się. Składniki: (foremka na babkę o średnicy u góry 20 cm lub forma keksowa 20 cm x 11 cm) 4 jajka (L) 180 g cukru 100 g mąki pszennej typ 450 120 g budyniu śmietankowego (3 opakowania

Kuchcik gotuje
Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 116

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 g suchego, niemielonego maku 50 g wiórków kokosowych 170 g mąki ryżowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 6 czubatych łyżeczek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny - lub mniej jeśli chcemy mieć lukier gęsty Dojrzewanie bananów Banany, które kupujemy w sklepie najczęściej są zielonkawe. Ale można(...)tartą lub mielonymi płatkami kukurydzianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Ciasto zwyczajowo niespecjalnie urośnie ale będzie miękkie i puszyste. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem. Przygotowanie lukru. Do cukru pudru dodać sok z cytryny. Na początek lepiej dodać mniej, sprawdzić jaką konsystencję otrzymaliśmy i ewentualnie dodać więcej.  Z podanych proporcji wyjdzie lukier raczej rzadki

Ze smakiem bez glutenu
Kolorowy Mazurek w kratkę 116

ciasto do przygotowania nawet na ostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche ciasto, drugiego upiec i dopełnić całość kolorowymi lukrami i gotowe :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego 150 g masła 1 szczypta soli 3 krople aromatu migdałowego(...)jajko Do dekoracji: 1 opak. gotowego lukru różowego (np. Dr. Oetkera) 1 opak. gotowego lukru zielonego (np. Dr. Oetkera) 1 opak. gotowego lukru niebieskiego (np. Dr. Oetkera) 1 opak. gotowego lukru żółtego (np. Dr. Oetkera) 1 opak. błyszczących perełek (np. Dr. Oetkera) Żółtko oddzielić od białka. Białko będzie nam potrzebne później. Z mąki

Świat Ciasta
Babka drożdżowa z rodzynkami 138

babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą z cytryny. Smakuje tak samo jak babka drożdżowa na mleku. Dla mnie najlepsza babka, jaką do tej pory jadłam(...)mąki 200 ml. wody (dla niealergików - mleko) 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła) 150 g. rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i rozgnieść je łyżką, aż będą płynne. Dosypać 4 łyżki mąki i dodać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mazurek bakaliowy 129

Mazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii. Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm . Mazurek bakaliowy Składniki: CIASTO 150g mąki 125g masła 75g cukru pudru 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 2/3 łyżeczki proszku(...)wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić - przygotować lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy - cukier utrzeć z sokiem grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiego i dość gęstego lukru (w razie potrzeby można dodać nieco więcej cukru

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka korzenne z miętą 141

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)200g cukru 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody  1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy

Smak mojej kuchni
Pączki luksusowe 177

skórki pomarańczowej, cukru z wanilią i aromatu rumowego. Nadziane konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Pączki są puszyste, a na drugi dzień równie dobrze smakują. Jeżeli nie lubimy lukru możemy pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Pączki smażyłam na smalcu, ale możemy również usmażyć na oleju rzepakowym. Bardzo polecam… Pączki luksusowe Składniki na około 24 pączki(...)cukier wanilinowy 16g 100g masła 8 żółtek 2 łyżki spirytusu 1/3 łyżeczki aromatu rumowego skórka otarta z 1 pomarańczy około 200g konfitury z płatków róży około 200g konfitury malinowej Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody kropla aromatu rumowego Dodatkowo: smażona skórka pomarańczowa lub kandyzowana smalce lub olej do smażenia

Mała Cukierenka
Donuty (donaty) z różowym lukrem 136

dziurką. Są równie kaloryczne jak nasze klasyczne, więc element karnawałowego obżarstwa zaliczony 😃. Na blogu znajdziecie również przepisy na: donaty klasyczne   donaty z piekarnika Donuty z różowym lukrem Czas przygotowania:  3 godziny Proporcje  na 16 sztuk Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła(...)cukru 1 jajko szczypta soli olej lub smalec do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi

Kulinarne przygody Gatity
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 156

przepis na słodkie bułeczki nadziane czereśniami z kompotu. Co ciekawe, kompot jest tutaj jednym z podstawowych składników- dodajemy go nawet do ciasta. Bułeczki oblane są z góry różowym lukrem, który nadaje  im dodatkowego uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 1 szkl ciepłego kompotu z czereśni 20 g świeżych(...)małe jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego   Nadzienie: 500 g czereśni z kompotu 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek kompotu z czereśni   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki z lukrem królewskim 98

Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru(...)kropel soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy, aż lukier wyschnie. Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy

Moja smaczna kuchnia
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 155

Inka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 suche drożdże instant (7-8 g) 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki masła 1 małe jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka do lukru: ok. szklanka cukru pudru do lukru: białko małego jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Domek z piernika na kubek / szklankę / filiżankę: w dużej misce łączymy suche(...)według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut w 180°C (170° z termoobiegiem) – gdy pierniczki zmienią kolor, są gotowe. Wystudzone elementy sklejamy za pomocą bardzo gęstego lukru, który zadziała jak klej (aby otrzymać lukier, należy połączyć białko małego jajka z ok. jedną szklanką cukru pudru – jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać więcej cukru pudru). Gotowe domki

Poezja smaku
Babka Grejpfrutowa 134

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni(...)formie  za pomocą wykałaczki porobiłam kilkanaście dziurek, następnie przy pomocy łyżeczki nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz. Lukier.  Wszystkie składniki należy wymieszać do konsystencji lukru i polać nim ciasto. Lukier zwykle mieszam robotem ręcznym z użyciem spiralnych końcówek. Miksuję na niewielkich obrotach. Ja pominęłam lukier

Blondynka Gotuje
Szarlotka miodowo-cytrynowa 198

Klasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   Blaty miodowe: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej 175 g cukru 200 g zimnego masła(...)margaryny do pieczenia 2 średnie jajka   Nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek 1 cytrynowa galaretka   Lukier: sok z jednej cytryny 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)   Przygotowanie:   Blaty miodowe: W garnuszku umieścić mleko, miód i sodę, podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie się pienić

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka Nagrobki 180

zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki mleka   Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody odrobina naturalnego gorzkiego kakao     Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać aromat(...)zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.      Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do innej miseczki i dodać kakao, wymieszać. Ciemny lukier umieścić w tutce z papieru do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 429

łyżki cukru 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g masła   Dodatkowo: białko jajka do wysmarowania drożdżówek 400 g marmolady różanej lub wieloowocowej   Lukier: 10 łyżek cukru pudru 1,5-2 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem(...)minut. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte drożdżówki wysmarować roztrzepanym białkiem jajka. Piec przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.   Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ostudzone Grzebienie wysmarować lukrem, odstawić

Nastoletnie Wypiekanie