Klasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo(...)uzyskasz gęstą, jednolitą i pozbawioną grudek dekorację. Dodatek aromatu sprawi, że polewa czekoladowa nie tylko będzie pięknie mienić się na torcie, ale i intrygować swoim delikatnym posmakiem. Plastyczny lukier w stylu angielskim Nie tylko polewa czekoladowa , ale i lukier świetnie nadają się do dekorowania różnego rodzaju wypieków. W przypadku torcików w stylu angielskim najlepiej sprawdzi się lukier plastyczny, nazywany też
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechętny na pyszną bułeczkę? Zapraszam, bo są pyszne, niezwykle mięciutkie ciasto, wspaniała w smaku mieszanka keksowa , do tego słodki lukier. Ja takie bułeczki uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy, ale można podać je z mlekiem, jak kto lubi. Takie bułeczki można również upiec również na świąteczny stół, będą pyszną ozdobą stołu, ale również szybko z niego znikną. Do przygotowania tych pysznych(...)łyżka mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży Ciasto: 2 jajka 1 żółtko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego 3 szklanki mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 30 dag mieszanki keksowej 2 łyżki masła lub margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie
IzabelawkuchniKrem maślany, nazywany też lukrem maślanym to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast, muffinek i babeczek. Prosty, wymagający tylko kilku składników, efektowny i wszechstronny. Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany(...)nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie
Karo in the Kitchenżeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około(...)letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić
Smakołyki Berenikioleju 150 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego kremowego 40 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki(...)można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy
Uwaga Babcia GotujeKochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to oryginalne, amerykańskie pączki z dziurką, hojnie dekorowane lukrem, lub czekoladą i kolorowymi posypkami ;) Pączki smakują wybornie i znikają błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na amerykańskie pączki: na 12-14 sztuk 340 g mąki pszennej (ja użyłam dobrej jakości tortowej(...)smażenia. Pączki smażymy z każdej strony po około minucie, na brązowy, apetyczny kolor. Gotowe pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy
Rozpustne gotowaniegęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych(...)cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć
Kuchcik gotujepomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. składniki: 2 białka ok 400 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny(...)miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru (gdyby lukier był zbyt rzadki) lub odrobinę soku z cytryny (gdyby była za gęsty) - zależy to od wielkości jaj. Miseczkę z lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut - w tym czasie kilkakrotnie delikatnie "uderzyć" miseczką o podłoże - pomoże to odgazować
6niebomąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa(...)zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę urosną. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam gęsty lukier. Najlepiej zrobić go ucierając za pomocą miksera spienione białko a po chwili dosypywać cukier puder. Jeśli zależy nam, żeby lukier był gładki i lśniący, to trzeba ucierać nawet 10minut
Kuchnia u Krysizimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory(...)stwardniał. Gwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY: 60 g masła 400 g cukru pudru 200 - 220 g cukru pudru 50 g glukozy 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka żelatyny 4-5 łyżek zimnej wody KREM MAŚLANY: Masło w temperaturze
Kuchnia od dwojgaskórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru) Dodatkowo: opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton) pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker) Wykonanie: Ciasto(...)się nie przypaliły). Jeśli nie macie w swoich piekarnikach funkcji termoobiegu ustawcie temperaturę na ok. 190 stopni i pieczcie ciasteczka ok. 10 minut. Upieczone pajączki studzimy na kratce. Czarny lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy do niego na początek ok. 2 łyżek ciepłej wody i mieszamy bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę
MyCookBook.pldobrego przepisu aby były dla mnie idealne... Dziś zapraszam Was na pączki z marmoladą wieloowocową , któr ą otrzymałam od firmy Jamar w ramach współpracy. Moje pączki pokryłam słodkim lukrem przygotowanym na soku z cytryny i posypałam skórka kandyzowaną pomarańczową - efekt ... Zniknęły błyskawicznie :) Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową Składniki : 500 g m ą ki tortowej(...)ółtek 50 g drożdży 250 ml mleka 100 g masła 1 łyżka cuk ru 1 łyżeczka soli 25g wódki olej 2l lukier : sok z 1 cytryny około 3/4-1 szklanka cukru pudru (dodatkowo 1 łyżka kawy mielonej) dodatkowo : Marmolada twarda wieloowocowa Jamar skórka kandyzowana pomarańczowa Przygotowanie : P rzygotowujemy rozczyn - do ciep łego mlek a wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają(...)się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-) Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim(...)lurem malujemy bazę. Przygotowujemy nowy lukier, tym razem dużo gęstszy, mniej więcej taki jak do dekorowania -to będzie nasz cement. Sklejanie chatki rozpoczynamy od frontu i ścian, na krawędzie dajemy lukier, i delikatnie łączymy z bazą. Chwilkę przytrzymujemy, aby lukier związał. Gdy mamy sklejone ściany, odstawiamy chatkę najlepiej na noc. następnego dnia kleimy dach, komin. Zaklejamy lukrem ewentualne niedoskonałości, robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodnosić ich smak. Można nadziać klasycznie masą budyniową, bitą śmietaną, kremem kawowym... Ja zrobiłam z bitą śmietaną i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery(...)budyń 400 ml mleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na krem z bitej śmietany : 500 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka
Kuchnia u Krysi