lukier - 7892 przepisów (strona:25/527)

Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem 176

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem Mąkę sojową kupiłam już dość dawno, użyłam jej kilka razy i tak sobie leżała w szufladzie. W zeszłym tygodniu znalazłam przepis na muffinki sojowo – kukurydziane z cytrynowym lukrem i pomyślałam(...)szkolną wycieczkę więc akurat będą na drogę :) Muffinki są smaczne i wilgotne co dla wypieków bezglutenowych jest dużym sukcesem a mąka sojowa daje im taki lekko orzechowy posmak. Cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek (na 12 większych muffinek): Składniki suche: 1 szklanka maki sojowej, 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 3/4 szklanki cukru

Gotuj Się Kto Może
Ciasto kokosowo - limonkowe 134

limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki(...)wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć ) skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z 1 dużej limonki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać

Opowieści z piekarnika
Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna 454

Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką. Lukier: Do miseczki wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i dokładnie mieszam(...)żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy gęstszy to dodajemy więcej cukru pudru. Wystudzoną babkę maluję lukrem i posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier zastygnął. Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 154

miodu 75 g masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Lukier królewski: 1 szklanka cukru pudru 1 białko kilka kropli soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto piernikowe Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj(...)niego fasady domków. Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią. Lukier królewski Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być dość gęsty* (niczym śmietana

Food Square
Makowiec zawijany, strucla z makiem 187

rumu, likieru migda\u0142owego) - da\u0142am amaretto\r","ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 \u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny"],"name":"Makowiec zawijany, strucla z makiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime(...)stopniach.\r","Ciasto powinno si\u0119 \u0142adnie zrumieni\u0107.\r","Po wyj\u0119ciu makowc\u00f3w z piekarnika, rozcinamy papier i pozostawiamy do ostygni\u0119cia.\r","\r","Lukier\r","Sk\u0142adniki lukru wymiesza\u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa

Mieszam w Garnku
Świąteczne pierniczki (nocne) 123

mąki tortowej 23 dag masła 22 dag miodu wielokwiatowego 13 dag brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Królewski lukier do dekoracji; 2 białka jaj 2 czubate szklanki cukru pudru Odrobina aromatu cytrynowego do smaku Jak wykonać takie pierniczki ? W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli(...)Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół 5-6 minut-pierniczki mają pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze. Po wyjęciu studzić na kratce. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier

Wanilia i Kardamon
Pierniki z lukrem 122

Świąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także(...)dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Zapraszam na świąteczne pierniczki z lukrem, mega chrupiące i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 krupczatki lub dowolnej pszennej 1 jajko 0,5 szklanki cukru, może być trzcinowy 4 łyżki miodu, użyłam gryczanego, może być dowolny 1 łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżka przyprawy do piernika

Zasmakuj Kuchni
Ciasto cytrynowe z makiem 164

Szybkie i proste ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam! Ciasto cytrynowe z makiem Składniki na keksówkę 23cm:  2 szklanki mąki pszennej 200g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 150g masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego 1/3 szklanki mleka 3 łyżki suchego maku Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem  i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową

Smak mojej kuchni
Kremowe ciasto cytrynowe 136

żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatkowo: około 140 g herbatników maślanych około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej Wykonanie: Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być(...)sztywno. Złożenie ciasta : Na wystudzony biszkopt ** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Lukier cytrynowy : W miseczce

Opowieści z piekarnika
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 113

cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier jest tu moim zdaniem nieodzowny, dosładza całość ). Można tu oczywiście dokonać własnych modyfikacji, np. skórkę z pomarańczy zamienić(...)całe jajko 200 ml letniego mleka 100 masła 80 g cukru szczypta soli skórka otarta z 1 średniej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 120 g rodzynków 60 ml ciemnego rumu Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru rum pozostały z moczenia rodzynek lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( ewentualnie sok z cytryny lub woda ), albo pół na pół - około 3 - 4 łyżki

Opowieści z piekarnika
babka majonezowo - cytrynowa 126

Cudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam! Składniki: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej(...)cytryny sok z połowy cytryny na lukier: 3-4 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puch. Na małych obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny i majonez. Na koniec dodać sok z cytryny. Wlać do formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem

Pysznie & Pięknie
Ciasto jagodowe bez pieczenia 462

chłodzenia, jak każde ciasto na zimno, więc warto zrobić je np. wieczorem i schłodzić przez całą noc, żeby na drugi dzień było gotowe do podania. Wierzch ciasta zwieńcza jagodowy lukier, który nie tylko zachwyca swoim kolorem, ale też idealnie współgra ze smakiem całości. Ciasto można przyrządzić w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto jagodowe bez pieczenia Składniki: CIASTO(...)Waszej formie) 800g jogurtu greckiego 400g jagód 250ml śmietanki 30% 100g domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżeczek (około 28g) żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody LUKIER 80g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki jagód Wykonanie: - formę wysmarować masłem, wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia - na dnie formy ułożyć warstwę

Smakołyki Bereniki
Ciastka na Baby Shower dla dziewczynki 107

mąki pszennej – 100 g masła – 120 g drobnego cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny – kilka kropli barwnika red velvet – drobne cukiereczki ozdobne   Wykonanie: – Masło utrzeć(...)wykrawać foremkami ciastka. – Ciastka położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 170 st.C przez 12-13 minut. Lukier – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową

To co kocham
Lukier owocowy 207

dziś klasyczny lukier z dodatkiem samej wody odchodzi do lamusa! Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami, gdyby nie świadomość ile cukru zawiera ten lukier! Więcej nie piszę… sami się przekonajcie ile radości może sprawić dodatek soku owocowego w cukrze :). P.S. Na zdjęciach obecnie jest lukier malinowy. Jeśli(...)będę miała okazję zrobić lukier z dodatkiem innych owoców, Więcej... Artykuł Lukier owocowy pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł