lukier - 7892 przepisów (strona:28/527)

Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 196

nałożyć na nadzienie i potem złożyć ptysia. Problem z tym sosem. I jak mała piłeczka skacząca na głowie pomysłowego Dobromira, wpada mi do głowy pomysł, by zamiast sosu zrobić lukier jagodowy . Wiem, że to baaardzo daleka droga od sosu, ale w końcu z dodatkiem soku jagodowego, więc mam nadzieję, że Amber mi to zaliczy;)  No właśnie, Amber, czyli bursztyn(...)nawet jeśli nie macie w planach wesela ani komunii;) Profiterolki pokryte karmelem zachowują dzięki niemu cudowną chrupkość, cytrynowy krem wspaniale kontrastuje ze słodyczą karmelu, jest lekki i rześki. Jagodowy lukier oprócz tego, że ma jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE

KUCHARNIA
Lukier królewski (royal icing) 173

Czasem w prostocie siła! Niby tylko białko i cukier, a powstaje mega elastyczny i wydajny lukier do pierniczków, no cóż, nie tylko wydajny - dodam jeszcze, że naprawdę tani! Z podanych składników udało mi się przygotować lukier królewski do ozdobienia całej puszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek -  kolor lukru również). Według mnie najładniej(...)cukru pudrubarwnik spożywczySposób przygotowania:Do miseczki wlewamy białko (najlepiej takie, które było oddzielone dzień wcześniej od żółtka) dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką (najlepiej ręczną, gdyż ważne jest, aby lukier nie nabrał pęcherzyków powietrza), choć można również użyć miksera i miksować na najniższych obrotach.Miksujemy około 10 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita i pozbędziemy

Słodkie Przyjemności
Ciasteczkowe choinki 193

łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki. Na jej środek nakładać małą łyżeczką lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki. Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 144

cukru,250 g płynnego miodu,1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody oczyszczonej,3 żółtka,4 łyżki śmietany 30%,lukier na bazie białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie(...)pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.Przepis na lukier na bazie białka:Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru.Jeżeli dodamy

Moniki Smakołyki
Domek z piernika 952

cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę(...)większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo

Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 136

łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Kt(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2).Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo

Świat Ciasta
Cynamonowe choinki 241

Cynamonowe choinki...Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;170 g masła;1/2 szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz

Gospodyni Miejska
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 160

mój sposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :)No to zapraszam na pączusia(...)dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam:opakowanie mieszanki skórek Gold Pack,otrzymane od firmy VOG,posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy,kolorowa posypka do dekoracji,polewa czekoladowa,kolorowy lukier, cukier puder.biały lukier + kolorowa posypkaczekoladowa polewa + uprażone orzeszkicukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdkibiały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Packczerwony lukier + kolorowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krótki poradnik lukrowania 267

mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików czy żelków. Dalej uwielbiam takie pierniki i obowiązkowo mam przygotowany na święta przynajmniej jeden duży słój, lubię też jednak mieć zapas takich, w których zrobienie dekoracji trwało nieco dłużej i można dać je komuś(...)prezent. Jeśli Wy także przygotowujecie takie prezentowe pierniki zapraszam na krótki poradnik lukrowania :)Przepis na lukierPrzepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu.Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia

Ciastkozercy
Pszczeli tort z jagodami 209

Udekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki.Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk):200 g masy marcepanowej*50 g białego lukru plastycznego**żółty barwnik w proszku lub paściepłatki migdałów4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić(...)równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie.Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy

Food Square
Serduszkowe ciastka - lizaki 189

tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)masła 1 łyżeczka śmietany   Składniki na lukier   Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około

Ciastkozercy
Babeczki kurczaki 193

więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem , do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 165

Dziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy(...)lukrze i wyrównujemy za pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernikowe kolorowe gwiazdki 341

masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej(...)wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.   Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora

Kulinarne przygody Gatity
Serowe pączki nadziewane frużeliną 184

Karnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki  są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku(...)margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru 80 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia cukier puder, barwnik i woda do przygotowania lukru frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania