Babka mocno cytrynowa Cytryna to jeden z tych owoców, które same ciężko konsumować, jednak ich smak jest jedyny w swoim rodzaju. Ostatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę - wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową. Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do piec... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...