przepisu na kultowe hiszpańskie churros w postaci gniazdek. Osobiście uwielbiam zajadać się nimi podczas wakacji w Hiszpanii i zazwyczaj spożywam je wtedy z płynną czekoladą. Ja, zamiast czekolady użyłam lukru na bazie ginu i erytrolu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką orkiszową i bez dodatku cukru w cieście(...)wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki orkiszowej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru/erytrolu w pudrze – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy
Be Fit Be Strongprzepisu na kultowe hiszpańskie churros w postaci gniazdek. Osobiście uwielbiam zajadać się nimi podczas wakacji w Hiszpanii i zazwyczaj spożywam je wtedy z płynną czekoladą. Ja, zamiast czekolady użyłam lukru na bazie ginu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką żytnią i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się(...)wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas
Be Fit Be StrongPrzepis do wykonanie we wszystkich modelach Thermomix LUKIER PLASTYCZNY PRZEPIS THERMOMIX Składniki: 700 g cukru pudru 100 g glukozy w płynie lub proszku 4 łyżeczki żelatyny 30 ml wody do rozpuszczenia żelatyny jeżeli używamy glukozy w płynie lub 70 ml – do rozpuszczenia żelatyny dla glukozy w proszku barwniki spożywcze Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę(...)ciasto czas 3 min/Wyrabianie ciasta. W czasie wyrabiania dosypujemy cukier puder do czasu jak masa będzie zwarta. Masę/lukier wyciągamy z naczynia i przekładamy na blat podsypany cukrem pudrem. Lukier jest gotowy kiedy nie klei nam się do rak. Część lukru możemy zafarbować używając barwnika w proszku. Następnie lukier wałkujemy i wycinamy z niego różne kształty. Lukier aby ładnie przykleił
Themo przepisyużywania termoobiegu. Babkę po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier będziemy potrzebowali: około 150 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie barwnik Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny(...)dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam
Uwaga Babcia Gotujepierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy korzenne. Pierniczki można wypełnić marmoladą, polać czekoladą, udekorować lukrem. Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje. Jeśli np. chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne(...)masła bez soli 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania 2,5 łyżki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczka sody Lukier: 15 dkg cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny słodkie ozdoby do dekoracji ciasteczek Jak przygotować pierniczki z lukrem . Pierniczki : do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę
mecooksteraz-za oknem jest cudnie! Z początkiem grudnia, siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto już zabrać się za ich pieczenie, bardzo chciałam(...)łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 dag przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy Królewski lukier: 2 białka jaj 2 szklanki cukru pudru Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego Sposób przygotowania pierniczków: Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą
Wanilia i Kardamonmąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier(...)piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. 5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia ( patrz FILM ). Lukier: 5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody
Mała Cukierenkaszablonów na te właśnie drobniejsze elementy, to nie robiłam. Bałwanek to po prostu 3 różnej wielkości kulki (trzeba je tylko troszkę dłużej piec, a jak popękają to lukier załatwi sprawę), drabina też wycięta bez bawienie się w osobne szczebelki, płotek podobnie. Od ręki, choć z lekką dozą staranności, by to miało ręce i nogi, a nie było jakoś strasznie koślawe(...)Szyby w oknach, to nic innego jak owocowe cukierki landrynki. Trzeci dzień, to pierwsza partia lukru, do którego w sumie zużyłam chyba 3 białka, 1 cytrynę i bodajże ponad kg cukru pudru. Wtedy małą część zabarwiłam na czerwono szczyptą barwnika w proszku, by zrobić te cegiełki i pomalować Mikołaja. Na czwarty wieczór (prawie noc) zostało posklejać domek, choinkę i wszystkie
Kuchnia w czekoladziewpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym przypadku, zastępuje w przepisie jajka. Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej , są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego(...)100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER POMARAŃCZOWY 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie: - w rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła - przygotować karmel: do rondelka o grubym dnie przełożyć
Smakołyki Berenikitłustego lub półtłustego 1 żółtko 75 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 3 łyżki miękkiego masła Ponadto: 15 połówek moreli ( dość dużych ) 1 jajko + odrobina mleka Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się(...)masę. Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Lukier: Cukier puder oraz wodę umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody - jeśli lukier będzie zbyt gęsty, lub dodanie cukru pudru
Opowieści z piekarnikaidealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego(...)jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 200g wiśni LUKIER WIŚNIOWY 50g cukru pudru 1 łyżka soku z wiśni Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - wiśnie umyć, wydrylować - do miski przełożyć jajka, mleko, roztopione masło i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - do osobnej miski przesiać mąkę, dodać
Smakołyki BerenikiDelikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie. Ważne(...)świetnie smakuje samo, ale możecie dodać tutaj dowolne owoce. Wybornie smakuje z czerwonymi porzeczkami. Ja w wypadku tych bardziej kwaskowych dodatków jak właśnie rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie dodatki wydają mi się zbędne, ale kto co lubi. Nie podaję szczegółowej ilości cukru, bo przyznam się
Mieszam w Garnkuzimnego masła 2 żółtka 1/2 szkl cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać skórkę(...)zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do szprycy cukierniczej. Wyciskać na ciasteczka białe pasy. Resztę
Nastoletnie WypiekanieMiłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii Składniki na lukier: 1 białko jajka „L” (około 33 g) około 200 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soku z cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać
Świat CiastaBABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 3/4 szklanki oleju roślinnego • 3 duże jaja lub 4 mniejsze • 1 szklanka brązowego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Lukier: • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo
Calzonella.com