lukier - 7892 przepisów (strona:10/527)

Ciasto ze śliwkami i lukrem 55

Ciasto ze śliwkami i lukrem. Nasze polskie śliwki jeszcze są do kupienia, kosztują 4 zł i można je wykorzystywać i upiec placek ze śliwkami Polecam też przepisy na Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , Rogaliki ze śliwkami lub ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . Lubię robić tacie słodkie przyjemności, on jest wielkim łasuchem i za kawałek domowego ciasta mógłby oddać dusze(...)ręczną rózgą. Ciasto ze śliwkami przygotowuje się bardzo szybko, do tego jest bardzo proste do przygotowania, wychodzi wysokie i puszyste. Słodkie śliwki, lekkie, puszyste ciasto na kefirze, do tego lukier. Ciasto ze śliwkami rośnie w piekarniku jak na drożdżach. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę 26 cm: śliwki pokrojone na ćwiartki, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka korzenne z lukrem 81

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki(...)ciasteczka 15 dag miękkiego masła 15 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 łyżek kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej 4 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier 25 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem

Gotujemy i jemy
Ciasteczka korzenne z lukrem 102

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki(...)ciasteczka 15 dag miękkiego masła 15 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 łyżek kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej 4 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier 25 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem

Korniszonki
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 129

kominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej(...)wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka

mojewypiekiinietylko
Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów 168

Urocze kwiatuszki do dekoracji ciast i deserów możemy przygotować z tradycyjnego lukru do dekoracji ciasteczek, pierniczków itp. Kwiatuszki są proste w przygotowaniu, a z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach. Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Przepis: 1 białko jaja ok. 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji(...)Deserów - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty - będziemy mieć trudności z wyciskaniem kształtów). Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody

Słodka Strona
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 43

krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa Renshaw: 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarne go lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego(...)lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć

moj przepis na
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 89

krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa Renshaw: 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarne go lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego(...)lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć

moj przepis na
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 100

świeżych)   5 żółtek   5 łyżeczek cukru   100 g masła (pół kostki)   1/2 litra mleka (można trochę mniej)   1 l oleju   ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki(...)jednej strony. Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł. POSYPKA/POLEWA 6 Pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. 7 Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę

A to pestka
Wiosenna baba drożdżowa 125

bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta pomarańczowego. Połączone bułeczki pieczemy w temperaturze około 180st. przez 40 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy przezroczystym lukrem pomarańczowym wykonanym z konserwy cukierniczej. Około 80g konserwy x) + sok z ½ pomarańczy. Mieszamy składniki do uzyskania średnio gęstego lukru. Sok dodajemy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Ciasto umieszczamy na talerzu(...)roboczym. Smarujemy pędzelkiem. Kiedy nadmiar lukru spłynie, zlewamy lukier z talerza do miseczki i ponownie smarujemy. Powtarzamy czynność do suchego talerza:). Ciasto nie jest za słodkie, więc część lukru wsiąknie w ciasto dosładzając go i dodając w tym przypadku smaku pomarańczy.     x) Konserwa cukiernicza w/g przepisu L. Ćwierczakiewiczowej na lukier przezroczysty. 300g cukru, woda około

Leśny Zakątek
Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2 215

Witajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak udekorować pierniczki. Jak prosto i szybko udekorować pierniczki pokazałam rok temu i zapraszam do tego postu: – Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier(...)pierniczki znajdziecie tutaj: „PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA” (klik) lub tutaj „Pierniczki Świąteczne” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing” Przepis na dużą porcję: 20g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 120g wody 750g cukru pudru Dodatkowo: barwniki spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing: Do miski wlać wodę

Mała Cukierenka
Lukier królewski 71

Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder(...)oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru – idealnie

Za drzwiami kuchni
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 951

lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis(...)kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około 250 g cukru pudru i 1 - 2 łyżki wody lub soku z cytryny) • smażona skórka pomarańczowa Przygotowanie : • Podgrzać mleko (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), wlać do pojemnika

KUCHNIA POLSKA
Pierniczki 2016 111

piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka i cukier miksować około(...)minut aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory.   Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny

To co kocham
Ciastka Mumie 121

Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier(...)zwykłe plastry . Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić. Lukier: Z cukru pudru, gorącej wody lub soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim ciasteczka, po czym odstawić na bok, by lukier zastygł. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego

Nastoletnie Wypiekanie
Lukier królewski 115

Jest to rodzaj lukru, który można wykorzystać zarówno do szczegółowych dekoracji jak i ozdabiania całych płaszczyzn. Jest bardzo słodki i zastyga na twardo. Biały może służyć do zdobienia pierniczków, ale można go również zabarwić na inny kolor. Wykorzystałam  przepis Julii Usher  ( film ) na sam lukier jak również jej doskonałe wskazówki do konsystencji lukru. Z tej ilość ozdobiłam(...)babeczek, a lukru mi jeszcze zostało. Wykorzystanie kolorowego lukru można zobaczyć na  Prostych babeczkach  :) 1 jajko 180 gram cukru pudru 1-2 łyżeczki wody Cukier puder wsypać do miski. Wacik kosmetyczny namoczyć octem i przetrzeć skorupkę jajka. Następnie całe jajko włożyć do wrzątku na około 10 sekund. Odcedzić. Tak sparzone jajko rozbić i  oddzielić białko od żółtka

Czerwony Gupik
Babeczki waniliowe z malinami 166

niesamowity smak. Wnętrze tych babeczek to coś pomiędzy ”muffinką” a francuską „magdalenką”. Wiem co mówię, bo piekłam i jedne i drugie. Koniecznie spróbujcie upiec i podać z takim lukrem. Można się rozmarzyć. Trudno o nich zapomnieć. Po prostu   niebo w gębie J           Składniki na 20 sztuk: 150 g miękkiego masła 250 g drobnego cukru(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka 200 g przesianej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki mleka maliny do dekoracji                Lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru   waniliowego barwnik spożywczy w kolorze malinowym               Wykonanie: Piekarnik   nastawiłam

Kuchnia u Krysi
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 199

czekoladowych  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas(...)rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry

SzczyptaSmaQ
Piernikowe choinki (przepis I) 164

Piernikowe choinki pięknie się prezentują i wybornie smakują. Zapakowane w ozdobnym woreczku będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru(...)maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka korzenne 133

Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 100 g masła 2 jajka lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec

Mama Gotuje
Lukier królewski 169

Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder(...)oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru – idealnie

Za drzwiami kuchni