pomarańcze - 5663 przepisów (strona:34/378)

Lekka sałatka z miodowym dressingiem 1287

użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy cały miąższ (uważając przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki(...)pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory i świetnie prezentuje się na stole. W tle możecie zobaczyć

Ratunku obiad
Soczyste polędwiczki wieprzowe 280

soku z pomarańczy i miodzie podane w kremowym sosie porcja dla 7 osób Będziemy potrzebować: 4 duże polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg) świeżo wyciśnięty sok z 2 niewielkich pomarańczy (ok. 1 szklanka) 60 g drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki płynnego miodu (np. z kwiatu pomarańczy) 0,5 szklanki miodu pitnego (trójniak lub czwórniak) 1 szklanka śmietanki(...)mielony czarny pieprz 2 łyżki masła Polędwiczki myjemy i oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je marynować. Miód rozpuszczamy w soku z pomarańczy, dodajemy posiekany imbir i tą mieszaną zalewamy mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zamarynować je dzień przed planowanym podaniem i wstawić do lodówki na całą

Ratunku obiad
Sernik pomarańczowy 226

łyżki mąki kukurydzianej; 2 pomarańcze. Herbatniki mielimy na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wysypujemy do tortownicy i ugniatamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Pomarańcze dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszej tarce. Wyciskamy z nich sok. Ser miksujemy z cukrami, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie mąkę. Na koniec skórkę(...)pomarańczy. Pamiętajmy, że sernik nie lubi długiego miksowania. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. i 45 min. Gotowy sernik studzimy w otwartym piekarniku. Najlepiej smakuję po nocy spędzonej w piekarniku. Smacznego

Miksturownik
Tarta z grzańcowymi gruszkami 181

łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko(...)malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy w winie na całą noc. W ten sposób gruszki uzyskają ładny bordowy kolor i intensywny smak przypraw i pomarańczy. Cała sztuka polega na tym, aby ich nie rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus… *Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę

Mia Cucina Sofieta
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 138

dodajemy masło, czosnek i rozmaryn i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.  Składniki na sos żurawinowy Żurawina ze słoika (u mnie domowa, wcześniej przygotowana) Odrobina soku z pomarańczy Kawałki skóry po upieczeniu piersi (u mnie 2-3 małe kawałeczki) 2 kawałki jabłka z pieczenia Wykonanie Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładki sos. Pozostałe(...)duże jabłko (doskonałe będą jabłka grójeckie) pół pomarańczy 1 średnia cebula Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej

Symfonia Smaków
ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA 120

Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy(...)łyżeczki kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy

Kuchnia MagdaLeny
Jednoskładnikowe lody pomarańczowe 172

mają właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, przeciwdepresyjne i uspokajające, przyspieszają trawienie, łagodzą artretyzm oraz dolegliwości towarzyszące przeziębieniu. Ponadto hamują rozwój infekcji i komórek nowotworowych.  Składniki: - kilka pomarańczy * opcjonalnie: coś do posłodzenia Dodatkowo: - foremki do lodów na patyku lub foremki do kostek lodu Foremki do lodów sparzamy wrzątkiem. Pomarańcze również sparzamy, kroimy na połówki i wyciskamy(...)nich sok przy pomocy wyciskarki do cytrusów. Otrzymany sok możemy dosłodzić (aczkolwiek uważam, że jest to zbędne). Ze szczytu wyciskarki możemy przy pomocy łyżeczki zebrać miąższ/cząstki pomarańczy i dodać je do soku. Do foremek do lodów lub foremek do kostek lodu przelewamy sok i zamrażamy. Po całkowitym zamrożeniu (ok. 2-3h) możemy delektować się ich smakiem

Be Fit Be Strong
Hiszpańska sałatka z pomarańczami i awokado 176

chce z nami współpracować. No cóż.... umilmy więc sobie trochę tą aurę i chociaż na talerzu przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii !  Mnie Hiszpania kojarzy się z pysznymi, słodkimi pomarańczami i to właśnie one są jednym z bohaterów dzisiejszej sałatki! Składniki:  2 pomarańcze 1/2 czerwonej(...)cebuli 2 pomidory 20-22 czarnych oliwek awokado 2 łyżki płatków migdałów szczypiorek 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy bezpośrednio na talerzach. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu.  Pomidora kroimy na cząstki i układamy na pomarańczy. Następnie kroimy czerwoną cebulę w krążki i równomiernie rozkładamy

Taste Therapy
Konfitura pomarańczowo- grejpfrutowa 160

pomarańczy 1/2 kg grejpfrutów 2 szkl wody 1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich potrzeb) sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 pomarańczy     Przygotowanie:   WIECZOREM Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś  à la syrop. Pomarańcze i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon(...)gorzkie! Owoce, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy przełożyć do syropu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na cała noc do wystudzenia i zgęstnienia.   RANO  Konfiturę ponownie gotować, tym razem przez ok. 60 minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej

Nastoletnie Wypiekanie
Granola. Na dobry początek tygodnia 133

dyni 75 g ziaren słonecznika 50 g orzechów pekan 40 g ziaren lnu 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g suszonych fig Płatki, dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop(...)klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie pieczenia. Do przestudzonej granoli dodać pokrojone w kostkę figi. Wystudzić całkowicie. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! I tak, wiem, powinnam smażyć pączki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 248

Przedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim(...)blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami (4-5 porcji

karmelowy
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 205

idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie. Składniki na biszkopt: 3 jajka(...)mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego Składniki na polewę czekoladową: 80 g gorzkiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa marchewkowa z pomarańczą 104

warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam!  Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa warzywna 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu sok z połowy(...)pomarańczy duża szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie : Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą (tylko tyle, aby zakryła marchew),  dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Do gotującej się marchewki dodać kostkę bulionową. Po ugotowaniu marchewki wyłowić listek laurowy i ziarenka pieprzu po czym zupę dokładnie zmiksować, wlać

Codzienne Gotowanie