pomarańcze - 5663 przepisów (strona:26/378)

Pomarańczowe powidła 130

oczyszczonych pomarańczy, 1,125 dkg cukru, sok z 2 cytryn, 2 opakowania Gelfix. Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy. Następnie dokładnie czyścimy z białej skorki a także z włókien pomiędzy cześciami pomarańczy gdyż daja gorycz powidłom. Blendujemy pomarańcze,przelewamy do garnka.Mieszamy z cukrem i Gelfixem. Gotujemy od 3 do 5 minut zbierając z wierzchu piane.Na koniec(...)dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy. Gorące powidła przelewamy do słoiczkow, dobrze zakręcamy i stawiamy na 5 minut nakrętkami do dołu. Można także pasteryzowac 30 minut.Z tej ilości pomarańczy wychodzi 6 sloiczkow   o pojemności

Gotowanie jest łatwe
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CZEKOLADĄ 119

propozycję na przepyszny dżem z pomarańczy i i białej czekolady.Przetwórstwo domowe , dosłownie limitowany , cudo!!! Dla mnie niesamowity ,wysublimowane szczęście łakomczucha.Gorąco go Polecam.!!!   1 kg.dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowo 2.5 tabliczki białej czekolady 1 .10 kg.cukru *********************************************** Kilogram pomarańczy umytych i osączonych zmiksować blenderem , a dwie całe sparzyć ,pokroić w plasterki.Do rondla wlać 20 ml.wody(...)dodać 20 dag.cukru ,ugotować z tego syrop.Dodać zmiksowane pomarańcze oraz resztę cukru,gotować 10 minut.Zdjąć z ognia i dodać czekoladę pokrojoną w grube kawałki,wymieszać aby nam się rozpuściła .Jeszcze raz zagotować ,pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut .5 minut przed końcem gotowania wrzucamy cienkie plasterki pomarańczy .Zdejmujemy z ognia i wkładamy do słoików.Zakręcamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piersi kaczki z papryką i cykorią 163

piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80 ml octu ryżowego 2 łyżki posiekanej mięty sól pieprz 2 łyżki słodkiej papryki sok z 2 pomarańczy skórka z pomarańczy fileciki pomarańczy Przygotowanie Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie(...)mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy

R'n'G Kitchen
Budyń jaglany z dynią Hokkaido bez mleka 144

Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy dyni Hokkaido z pistacjami. 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości skórka z jednej pomarańczy sok z jednej pomarańczy 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pistacje do posypania 1 łyżka miodu płynnego Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Zblendować(...)razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje

AZgotuj!
Sok pomarańczowy i galaretki. 144

Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po kilku minutach miałam już pyszny sok. Zostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione(...)pink margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (osobno). Do szklanki soku pomarańczowego dodać dwie/trzy łyżeczki soku z cytryny - w zależności od słodkości pomarańczy. Wyczyścić skórki, umyć i osuszyć. Ułożyć najlepiej na blaszce obok siebie

W kuchni u Moniki
Pączki z nutą pomarańczy 133

kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.  3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy(...)pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.    Ps. Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową

Kuchnia w czekoladzie
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 123

kukurydzianej posypujemy skórę łososia i delikatnie w nią wcieramy. Tak przygotowanego łososia wykładamy na deskę cedrową i grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. W międzyczasie grillujemy plastry pomarańczy po 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podajemy z plastrami pomarańczy, skropionego wymieszanym miodem z sokiem z pomarańczy. The post Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej(...)nutą pomarańczy appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Chia z pomarańczami 117

Składniki: 3 łyżki nasion Chia 0,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 200 g jogurtu naturalnego 1 krojone pomarańczo 1 łyżka miodu garść musli Przygotowanie: Nasiona Chia zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać miód, zamieszać i w stawić do lodówki na 30 min., co jakiś czas mieszając. Chia wlać do połowy szklanki(...)wierzch wylać jogurt, wrzucić cząstki pomarańczy, posypać musli i na górze położyć pomarańcze. SMACZNEGO!!! * Informacje o Nasionach Chia napisała mama. Pochodzą one z opakowania producenta i strony Poradnik Zdrowie

Lili w kuchni
Kisiel z soku z pomarańczy 114

Pomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej nokautuje wszystkie z gotowej torebki.  3 pomarańcze  3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z pomarańczy   Zetrzyj skórkę z jednej z pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody lub soku zacznij rozprowadzać skrobię. Wlej(...)gotujący się sok. Mieszaj do zagotowania. Rozlej w pucharki. 3 pomarańcze wystarczają na 1 -2 porcje kiślu. Zależy od wielkości pomarańczy

AZgotuj!
Słoneczny koktajl 111

wiosny raczę się pysznym, żółtym jak słońce koktajlem :) Może i Wy się skusicie? Składniki na 2 porcje: 1/4 dużego ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy (1/2-1 pomarańcza) 1/2 mango 2 pomarańcze 1 banan Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Pozostałe 2 pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić z mango

Moja Galeria Smaku
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 146

porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół łyżeczki suszonego estragonu biały pieprz  sól dodatkowo: bazylia i truskawka do ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pozbyć(...)podgrzewającą się wodą. Wlać masło i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Trwa to kilka minut. Gotowy sos zestawić z kuchenki. Dodać ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, estragon oraz sól i biały pieprz. Wymieszać. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz. Do wody po szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić

DefinicjaSmaku
Brownies z nutą pomarańczy 134

oleju 6 jaj 200g cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki(...)solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli posiadamy). Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Brownie pieczemy w temperaturze

Smakowy Raj
Pierniki norymberskie 212

spód potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by lukier stwardniał i odstawiamy na kilka godzin. Wysuszone pierniki przekładamy do szczelnych puszek, by nie straciły świeżości i aromatu. Skórka z pomarańczy: Kandyzowaną skórkę z pomarańczy można przygotować na dwa sposoby, ale w obu przypadkach najpierw pomarańcze należy sparzyć, następnie obrać i wyciąć część białej błony znajdującej się(...)środku, a następnie: - w pierwszym sposobie: do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy pół szklanki cukru i zagotowujemy. Następnie dodajemy skórkę z 1 – 2 pomarańczy pociętą na kilka mniejszych części i gotujemy około 5 – 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Garnek ze skórką odstawiamy do ostygnięcia (można wynieść w zimne miejsce). Zimą skórkę kroimy w drobną kosteczkę

Smakowy Raj
Surówka z selera i pora 148

pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious) - 4 łyżki suszonej żurawiny - 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - kilka uprażonych orzechów włoskich -1 łyżka soku z cytryny - sok wyciśnięty z ½ pomarańczy - 1,5 łyżki miodu - różowa sól himalajska - 3 łyżki oleju z pestek winogron   Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki

mojewypiekiinietylko
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 178

stężeje.  Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki:  Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry  prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli(...)morskiej, 2 łyżki  brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu  1-2 dni. W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś  dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością

SzczyptaSmaQ