będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORANGE CURD - krem pomarańczowy SKŁADNIKI: sok z pomarańczy (100 ml.) sok z cytryny (30 ml.) 2 jajka ( rozmiaru L) 3 żółtka (rozmiaru L) skórka otarta z 2 duzych pomarańczy cukier (100 g) masło (150 g) (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do rondelka wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy. Na rondelek nakładamy żaroodporną miseczkę szklaną lub metalową. Wlewamy do niej sok z pomarańczy, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy, jajka, żółtka i roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Podgrzewamy ciągle mieszając
RITA food channelświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)korzennej do piernika na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na dżem pomarańczowy, idealny tych wszyst, którym pozostały do zagospodarowania pomarańcze po przygotowaniu smażonych skórek pomarańczowych. Przygotowanie dżemu najlepiej rozłożyć na dwa dni i choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 1,5 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 10 cm imbiru Wykonanie: pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić, by cukier się rozpuścił rozpocząć wysmażanie. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy(...)pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy i przekładamy na nieprzywieralną patelnię. Dodajemy sok który wyciskamy z pozostałej części pomarańczy, oraz miód cynamonowy (opcjonalnei inny + sporą szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną
Mienta blogcannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma. La ricetta è ideale per gli amanti del pesce. Buon appetito! SKŁADNIKI 2 dorady 2 pomarańcze 2 limonki 50 g suszonej żurawiny 4 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru świeży rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek(...)cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem
La grande e la piccola cuocalodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem z jej udziałem. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy(...)dyni (już po obraniu) 2 pomarańcze 2 szklanki soku pomarańczowego 400 g cukru 1 cukier żelujący (np. konfitur-fix) 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i obieramy ją ze skóry. Kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy lub obkrawamy ze skóry i białej błonki (jest gorzka) i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego
Cooking Monsterświeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej(...)masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je połową płatków, a na środku (zostawiając ok. 2 cm wolnego marginesu po bokach) układamy pomarańcze i maliny. Zawijemy krawędzie ciasta i posypujemy je resztą płatków. Pieczemy
Mienta blognarciarskiego ... siadamy przy kominku i raczymy się tym rozgrzewającym trunkiem ;) Składniki: 0,5 L jasnego piwa laska cynamonu 5 goździków 3 plasterki świeżego imbiru (lub mała szczypta przyprawy) 1/4 pomarańczy 2 cienkie plasterki pomarańczy (do dekoracji) 3 łyżki miodu Przygotowanie: Pomarańczę umyć i pokroić na 4 części - z jednej wyciskamy sok. Do małego garnka wlewamy piwo - dodajemy przyprawy(...)cynamon, goździki, imbir) oraz miód. Dolewamy sok z pomarańczy oraz jej wyciśniętą wcześniej część ze skórką - doda cudownego aromatu. Podgrzewamy grzańca na małym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia! Piwo podajemy gorące w kuflu o grubym szkle. Dekorujemy świeżymi plastrami pomarańczy, 2 goździkami i laską cynamonu (z garnuszka). Na zdrowie
Alutka-Gotujeminut. Użyłam makaronu typu fettucce, ale można wykorzystać dowolny rodzaj makaronu. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr makaronu 250 gr krewetek 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy krewetki(...)pomarańczy, podsmażamy 3-4 min. Krewetki obsypujemy posiekaną natką pietruszki, otartą sk ó rką z 1-2 pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min. W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron mieszamy z krewetkami,. Makaron dekorujemy natką pietruszki i kawałkami pomarańczy
La grande e la piccola cuocadodatkiem alkoholu a teksturą ciasta rozbudzają kubki smakowe. Jajka wbijamy do miski, mieszamy je dokładnie trzepaczką z olejem lub ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone(...)ostygły. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy całość aż do połączenia. Wlewamy sok z pomarańczy, rum, całość dokładnie mieszamy i jeszcze minutę, dwie smażymy razem. Naleśniki składamy w kopertę – na pół i znowu na pół, polewamy z rozmachem i od serca gorącym syropem, podajemy
Karo in the KitchenBurgery z komosy ryżowej z sałatk ą z pomarańczy to pomysł na lekkie danie bezmięsne, pełne witamin i zdrowia. Burgery upiekłam ale można je również usmażyć na patelni z odrobin ą ilością oleju. Z podanych(...)łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny) 50 gr bu ł ki tartej s ó l, pieprz Sa ł atka 2 pomarańcze 1 czerwona cebula szczypiorek olej extra vergine ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE Burgery Komosę ryżową gotować 10 minut w osolonej wodzie, po czym odsączyć z nadmiaru wody
La grande e la piccola cuocajednym zamachem możemy przygotować dwie rzeczy. Syrop można wykorzystać do wielu rzeczy, a kandyzowane plastry pomarańczy mogą ozdobić nie jeden deser. 2 pomarańcze 1 szkl wody 1,5 szkl cukru Pomarańcze umyć porządni i pokroić w cienkie plastry. Jeśli trafi się jakaś pestka to ją wyciągnąć. Cukier rozpuścić w wodzie, wrzucić do niego plastry pomarańczy
Polska Zupamocne słodko-kwaśne smaki pomarańczy i delikatne aromaty fenkułu i mięty. Łagodność buraka i ostrość cebuli. Do tego kontrastowe kolory. Polecam - samo zdrowie i smak! Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1 upieczony burak (może być ugotowany w skórce lub nawet gotowy gotowany np. z Lidla) 1 mała czerwona cebula 1 fenkuł (koper włoski) kilka listków mięty 1 łyżka octu(...)balsamicznego 1 łyżeczka cukru muscovado sól Wykonanie: Z jednej pomarańczy odciąć skórkę (wraz z albedo) i pokroić w 2 mm plasterki. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i połączyć z octem, cukrem i solą. Buraka pokroić w plasterki 2 mm i zanurzyć w marynacie na 1/2 godziny. Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z fenkułu również odkroić kilka bardzo
zadanie-gotowaniestała babka puszek. Bardzo delikatna i puszysta. W tym roku postanowiłam złamać smak i postawiłam na delikatną, puszysta i zdecydowanie nie sucha babka. Kiedy była w piekarniku to aromat pomarańczy sprawiał, że chciałam ja natychmiast wyjąć i zjeść :) Nie myliłam się, jest zdecydowanie pyszna :) Składniki: 250g mąki 185g cukru 220g margaryny 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Zółtka oddzielamy od białek i ubijamy na puszystą piane z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i dokładnie mieszamy. Mąkę wraz z proszkiem
ChilliJemykuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 pomarańczy 1/2 marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew(...)pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem
Moja smaczna kuchnia