Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU

Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU

Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU

11 listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można dostać legendarnego Marcinka. Skąd się wziął? Historia mówi, że w pod koniec wieku dziewiętnastego ksiądz Jan Lewicki służący w parafii pod wezwaniem św. Marcina w Poznaniu poprosił wiernych, by tak jak ich patron zrobili coś dla biednych. Wierni upiekli rogale, biedni dostawali je za darmo. Zaczęto robić tak co roku, aż wypiekan... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja Smaków - blog kulinarny

Autor

Poezja SmakówPoezja Smaków

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, rogale, pomarańcze, mak, orzechy, lukier , biszkopt, jajko, francuskie, mielone, przepisy na święta, pączki, ciasteczka, ciasto z makiem, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto z orzechami, jajka z farszem, łatwe ciasto, ciasta tortowe, ciasta z masa, ciasto z masa, ciasto z bezami, ciasteczka na święta, drugie danie, jajka na święta, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z Poezja Smaków - blog kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.