Pascha Wielkanocna - tradycyjne wielkanocne danie, które przyrządzamy raz do roku. Intensywnie serowa, koniecznie bardzo słodka i z dodatkami, które symbolizują odrodzenie oraz nadejście wiosny. W wielu regionach świata wierzy się, że przygotowanie paschy na Wielkanoc zwiastuje luksus i dobrobyt. Ja paschę zawszę przygotowuje na lnianej ściereczce, lub gazie umieszczonej w pucharkach. Dzięki temu wychodzą mi nieduże równe porcje, które nakładam na talerzyk. Jeszcze lepiej, jeżeli macie prostokątne foremki - ten kszta... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...