przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Marchewkę(...)misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu. Przeczytałam gdzieś, że jedną łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy można zastąpić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy ok. 140 g cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche(...)składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujeWersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki(...)sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód
Gotowanie i blogowanieśledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę(...)kawałki i dodaj do reszty skrojonych składników. Dodaj majonez z skórką pomarańczy, wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Drugą pomarańczę skrój w plasterki. Płaty śledziowe jeśli trzeba opłucz i zwiń w roladkę spinając wykałaczką, ułóż na plasterku pomarańczy a do środka nałóż sałatki. Ozdób natką pietruszki, pomidorkiem koktajlowym i zgniecionymi ziarnami pieprzu. Smacznego
Mechanik w kuchniPyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka(...)jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik
Domowe Tortysłoiczków dokładnie myjemy i wyparzamy w zmywarce albo gorącym piekarniku (100⁰C na około 10-15 minut). Metalowe zakrętki wyparzamy w osobnym czystym naczyniu, zalewając je wrzącą wodą. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda(...)czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem dookoła owocu, z góry na dół. Skórkę musimy dokładnie oczyścić z albedo – wszystkiego tego, co pod nią białe. Wygodnie to zrobić mocno dociskając skórkę do deski i prowadząc nóż
Karo in the Kitchenkuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz(...)upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy on od wielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki. Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki
Blondynka GotujeŚliczna słodka przekąska . Bardzo prosta w wykonaniu,a jak wesoło wygląda na stole! Ciekawy pomysł na powtórne wykorzystanie skórki z pomarańczy. Można stworzyć całą tęczę kolorów. Takie galaretkowe pomarańcze cieszą dzieciaki, ale nie tylko… Kolorowy zawrót głowy! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pomarańcze kolorowe galaretki woda Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Pomarańcze należy przekroić na pół i wydrążyć cały miąższ, aby zostały nam tylko „łódki” ze skórek. Galaretki wlewamy do połówek pomarańczy i kiedy wystygną, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy
Za drzwiami kuchniUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet... Tortownica 24 cm Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Masa(...)pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 200 g margaryny 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku Dodatkowo: 400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji 500 ml śmietany
VioletoweKucharzeniemasła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 4 żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka otarta z jednej pomarańczy Owoce: 6 dużych pomarańczy 1 granat listek agaru PRZYGOTOWANIE Herbatniki wrzucam do blendera i i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję(...)rozprowadzam dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach. Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy oraz po jednym żółtku. Na koniec dodaje po łyżce skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika
Magiczna kuchnia DariiPodczas Świąt jednym z topowych owoców była pomarańcza. Jak widać w gazetach i na blogach kulinarnych, ten trend w dalszym ciągu się utrzymuje :) Nic dziwnego - pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo witaminy C, B i potasu, działają korzystnie na nasz układ trawienny i tak naprawdę powinniśmy(...)jeść lub spożywać w formie soku przez cały rok. Jednak mała uwaga dla dbających o linię - pomarańcze są dosyć kaloryczne. Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 70 kcal, a jedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal. Pomarańcze świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Poniżej przedstawiam przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy, której możecie użyć np. do klasycznego
My Culinary Artgorącej wody ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE: 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 36 % DO DEKORACJI: plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy(...)bardzo zimna (najlepiej zostawić ją na kilka godzin). Porządnie schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy, Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy
Słodko-Słony Świat IlonyKolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi) 1 mały granat 1 duża pomarańcza 50 g orzeszków piniowych Piątnica sól,pieprz olej sok z cytryny Pojedyncze piersi rozkroić wzdłuż(...)płaty. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz
Monia miesza i gotujeszklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z pomarańczy (wcześniej spaczonej) 2 startej marchewki opcjonalnie możecie też dodać rodzynki, otręby, wiórki kokosowe Polewa: 150 g serka śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: Marchew ścieramy(...)tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka. W misce łączymy ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami. Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą
Taste Of My Daydżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować. Składniki (ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 50 g kaszy gryczanej palonej, pomarańcza, dżem brzoskwiniowy Łowicz, sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny. Przygotowanie: Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy(...)oleju. Naleśniki smarujemy dżemem brzoskwiniowym i zwijamy, kroimy na 4 części. Na talerzu układamy naleśniki z dżemem, polewamy sosem octowym z octem balsamicznym, posypujemy popcornem i oddajemy plasterki pomarańczy. Rada: Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, dzięki temu staja się elastyczne i miękkie
Moniki SmakołykiWykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami . Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie. Kandyzowane skórki pomarańczowe Składniki: 3 pomarańcze lub obrana skórka z 3 pomarańczy 2 szklanki cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru
Kulinarne przygody Gatitypropozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową . Konfitura pomarańczowa z kardamonem Składniki: 1500 g pomarańczy 300 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Wszystkie pomarańcze dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, róbmy to od razu(...)garnkiem, w którym później będziemy robić konfiturę. Z pozostałych pomarańczy zdejmujemy skórkę lub skrajamy ją nożem, tak aby został nam sam miąższ. Skórki odkładamy na bok, do dalszego przetworzenia później. Wszystkie pomarańcze rozbieramy na cząstki, oczyszczając je z błonek. Robimy to też nad garnkiem, żeby nie uronić ani jednej kropelki soku
Kulinarne przygody Gatityjestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko korzenna, dzięki przyprawom, które dodałam. I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe(...)mieloną skórkę pomarańczową . Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Obieramy je dokładnie ze skóry, tym razem posłużyłam się nożem jak przy obieraniu jabłka i poszło mi zdecydowanie lepiej, niż poprzednio. Obrane skórki z 3 pomarańczy
Kulinarne przygody GatityCukiniowe szaleństwo trwa! Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach(...)pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacoś mi wypadało. A że teraz mam trochę więcej "wolnego" czasu, zrobiłam. I - wierzcie mi - było warto! :) Polecam!!! Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi 6 pomarańczy (może się okazać, że będziecie potrzebować więcej, bo zależy to od ich wielkości po obraniu) 100 g cukru 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Ciasto 150 g masła(...)temperaturze pokojowej 100 g cukru (zmniejszyłam ilość w porównaniu z oryginalnym przepisem) 150 gramów mąki (u mnie tortowa) 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop sok z dwóch pomarańczy (ok. 120 g) 70 g cukru pół łyżki rumu Sok z pomarańczy przelać przez gęste sito. Sok wlać do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.Gotować kilka minut
Weekendy w domu i ogrodzieniezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je! Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie, a dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem. A jeśli nie możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie! Konfitura(...)czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka różowego pieprzu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryna 2 plasterki imbiru 3 pomarańcze pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne ,pomarańcze obrać obrac jak nacieniej ze skórki ,pozostawiając białe-- Białka skórka to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Jeśli będziemy zjadać cały(...)Zdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako
w mojej kuchnidobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo! Na pewno(...)stałe wejdzie do mojego repertuaru kulinarnego. Pokochałam dodatek pomarańczy do sałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze nie jedno zestawienie. Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie. Sałatka z rukoli, pomarańczy
Chilli Czosnek i Oliwa- sprawiają, że aż drżę w środku. Uwielbiam je! Niby nie różnią się aż tak bardzo od zwykłych (i jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało użyjcie właśnie pomarańczowych pomarańczy do tego ciasta), ale jednak w niuansach tkwi ogromna różnica. Ich kolor za każdym razem od nowa mnie oczarowuje, a smak, nieco słodszy od zwykłych, urzeka. Nie umiem się(...)nabyć kilka kilogramów, przygotowałam więc ciasto, a z reszty konfiturę, o której opowiem Wam niebawem. Jeśli o babkę chodzi, znalazłam ją u Klaudyny , i nie potrafiłam się jej oprzeć. Pomarańcze są bowiem w cieście, w syropie, którym rzeczone ciasto nasączamy, oraz w lukrze. Całość smakuje intensywnie pomarańczowo, z lekką nutą rozmarynu w tle. Naprawdę wyjątkowe, i jednocześnie wyborne połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeźródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia(...)01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski 500 g mąki Nadzienie: 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyPomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczami inspiracja W zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne
More food, love and dreamsNaleśniki z serem i pomarańczami. Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. mogłabym je jeść co najmniej co drugi dzień, i na pewno by mi się nie znudziły. Chyba mogę je zrobić na ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas(...)MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze
SMYKWKUCHNIUwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deser i ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki skórka starta z 2 średnich pomarańczy 4/5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie z 2 1/2 pomarańczy) 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Słodkie okruszkicynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji. 1 kg pomarańczy szklanka cukru skórka starta z połowy pomarańczy opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny Pomarańcze umyć i obrać. Podzielić na części i wrzucić do blendera – zmiksować. Najlepiej(...)pomarańcze pozbawić jak największej ilości białych włókien, aby uniknąć gorzkiego posmaku w dżemie. Zmiksowaną masę przełożyć do garnuszka z grubym dnem lub rondla, zasypać cukrem i gotować około 15 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać skórkę cytryny i pomarańczy i gotować kolejne 15- 20 minut lub tyle aż nadmiar soku odparuje
Niebieski kubek z kawadeser przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Lekki, niskokaloryczny, wymarzony dla wszystkich liczących kalorie. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie. Muślinowy jogurt grecki, śliwkowe puree przygotowane na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, zwieńczony aromatycznymi, pomarańczowymi paseczkami. Możesz wykorzystać poświąteczne zapasy śliwkowe. Składniki na 2 pucharki: 200 g suszonych śliwek 150 ml soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza) 220 g naturalnego(...)jogurtu greckiego cienkie paseczki ze startej z pomarańczy 3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru 2 łyżki likieru pomarańczowego Wykonanie: śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać. Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane śliwki włożyć do rondelka i dodać sok pomarańczowy. Gotować około 5 minut, aż śliwki zmiękną. Jeśli masa jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelence o średnicy 10 cm. Wyszło 20 naleśników. olej do smażenia 130 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 200 ml soku pomarańczowego starta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sos pomarańczowy: pół szklanki cukru 1 szklanka soku pomarańczowego pół kostki zimnego masła obrana skórka z jednej pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Naleśniki: 1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. 2. Dodajemy rozkłócone jajko, sok z pomarańczy i mleko. 3. Miksujemy za pomocą miksera, aż w cieśnie nie będzie grudek z mąki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, a jeśli zbyt gęste
W kuchni Katiecytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze z ładną skórką warto ją zachować i wykorzystać choćby właśnie do zrobienia kandyzowanej skórki. Domowa wiadomo lepsza od sklepowej, a że przy okazji zbliżają się święta wielkanocne skórka przyda się do ciast(...)dekoracji. Poniżej przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ale śmiało można zrobić też z cytryn. Składniki : Skórka z 2 sporych pomarańczy około 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Pomarańcze sparzyć, obrać. Dobrze oczyścić z białej części, pokroić na nieduże kawałki. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać do czasu
Niebieski kubek z kawaTaka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim - będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie, to chyba wątpliwości nie mamy? :) Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie , a także w moim zeszłorocznym poście 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową . Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego Składniki(...)łyżki białego octu winnego (ja użyłam octu aromatyzowanego pomarańczą, anyżem i koprem włoskim ) sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 duży koper włoski 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek przekrojonych na połówki Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżki cukru pudru ok 1 łyżeczki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Pomarańcze w ilości 1 1/2 przy pomocy ostrego noża obrać ze skóry (razem z białą błonką). Następnie "wyfiletować", wykrawając kolejno cząstki z białych błonek. Fileciki pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego, dodać kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać. Wbić jajka
Kuchnia w opałachjest wyczuwalna w smaku, choć dla oszczędzenia czasu, do nadzienia dodałam rozgniecioną widelcem pieczoną dynię, a nie gładkie purée. Składnikiem sprawiającym, że całość idealnie się ze sobą komponuje, jest pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną(...)możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii nadzienie czekoladowo-dyniowe 250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni
Smakołyki Berenikiczekoladą, karmelizowaną pomarańczą, cynamonem nada jej wyjątkowości. Niedługo chłód nas przywita na dobre, więc taką kawę o poranku, jak również przy babskich plotkach jak najbardziej polecam. Ilona z Kuchnia Ilony czy nie czas na kawę w realu ?? SKŁADNIKI : ( składniki na 1 dużą kawę) 1 miarkę kawy mielonej (ok 1-2 łyżki) 2 plastry pomarańczy plus(...)łyżkę kakao bita śmietana SPOSÓB WYKONANIA: Czekoladę rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru waniliowego, cynamonu i łyżką kakao. Parzymy kawę tradycyjnie (niecałe 200 ml wody). Pomarańcze myjemy, parzymy. Odkrawamy dwa grubsze plastry pomarańczy oraz kawałek skórki, którą tniemy w drobną kostkę. Plastry oraz naszą kosteczkę karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Na spód
Basia w kuchniszybko... Krem pomysłu Jamiego Olivera z moimi modyfikacjami. na zupę: 400 g surowych ziaren kukurydzy (u mnie 2 puszki konserwowej) grudka masła sól, pieprz, szczypta chili skórka otarta z pomarańczy listki mięsty na rumiane kąski: pieczarki
Dzieje kuchennej Wiewiórypomarańcza - duet idealny. TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY /przepis własny; oprócz biszkoptu/ biszkopt makowy ( ŹRÓDŁO ): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mielonego maku suchego 2–3 łyżki oleju Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja, dodaję kolejno(...)blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości. krem pomarańczowy: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy Pomarańcza sparzam, ocieram skórkę, a z jednej połówki wyciskam sok. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i Masa
W kuchni Karmel-itkiLubię pomarańcze i lubię czekoladę. Pomyślałam więc, dlaczego by nie połączyć tych składników w cieście ? No i tym sposobem powstała pyszna babka. Nie wiem dlaczego, ale babki u nas znikają w mig. Zresztą inne ciasta też. A co do pomysłów to najlepiej jest nie planować tylko piec tak po prostu, najdzie ochota i do dzieła. Wtedy wypieki są najlepsze
Ewa w kuchniWystarczy dobre czerwone wino, miód, pomarańcze, mandarynki....trochę aromatycznych przypraw, goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, anyż. Podgrzewany - nie gotujemy, przyprawiamy i zasiadając w wygodnym fotelu rozkoszujemy się wspaniałym aromatem i smakiem domowego grzanego wina... po sprawdzone przyprawy zawsze do www.owocowyraj.eu
Apetyczna babeczkakawałki gorzkiej czekolady. Składniki: 50 g drożdży szklanka mleka 500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: - 100 ml Canari Coconut Milk - 50 ml Martini - 50 ml soku pomarańczowego - 2 plastry pomarańczy - sok z 1/2 limonki - 1/2 mango pokrojone w kostke Składniki mieszamy w szejkerze, wlewamy do szklanek, dodajemy owoce. Smacznego! ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU
SMYKWKUCHNIteraz można je znaleźć nawet w moim osiedlowym sklepie. Postanowiłem w końcu zakupić dwie bulwy i spróbować tego specjału. Upiekłem je z karkówką, warzywami i sokiem z pomarańczy. Smakują inaczej niż to sobie wyobrażałem. Kiedyś może spróbuję wrzucić je do ogniska, tak jak zrobił to Robinson Cruzoe :) Jeśli zaś chodzi o karkówkę – od teraz będę ją zawsze piekł
Gotuj z Misiem