oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie(...)ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika
PastelFoodjuż dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy. Składniki na 1 koktajl: mały kubeczek kefiru duża pomarańcza 2 kiwi Przygotowanie: Sok z pomarańczy wyciskamy. Owoce kiwi obieramy i kroimy na kilka kawałków. Do wysokiego pojemnika wlewamy kefir, sok z pomarańczy i dodajemy kawałki kiwi. Blendujemy aż koktajl będzie
Ze smakiem i z pasjąfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy Wykonanie: Pieczywo kroimy na kawałki i zalewamy letnim mlekiem(...)ubijamy mikserem, dodajemy do nich stopioną margarynę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy namoczone pieczywo z mlekiem i miksujemy przez chwilę - wystarczy parę sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze
Przysmaki KarolkiPierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego 4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty(...)około 30 minut najmniej. Ugotuj ryż jaśminowy według przepisu na opakowaniu . Przygotuj gremolatę z książki Josepha Seelesto "Mali szefowie kuchni" pomarańcza główka czosnku pęczek szczypiorku ( użyłam kolendry) oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Z czosnku odetnij górna część, skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz ok 5 minut w 215 stopniach C. Po upieczeniu obierz
AZgotuj!Pięknie wyglądające i lekko smakujące ciasto z pomarańczami. Odwrócone, bo pomarańcze ułożone zostały na dnie foremki. Smaczne, efektowne i godne polecenia. Składniki: 250g mąki 200g cukru 300g jogurtu naturalnego 2 jajka 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 2 pomarańcze sycylijskie – czerwone 1 pomarańcz zwykły 4 łyżki cukru woda Pomarańcze(...)Jajka roztrzepujemy z cukrem, olejem, szczyptą soli i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, mieszamy do połączenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy pomarańcze i zalewamy je ciastem jogurtowym. Ważne, żeby pomarańcze były dobrze odsączone i osuszone, zbyt duża ilość soku mogłaby zbyt namoczyć ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Gotowanie i blogowanierzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę(...)Ciasto: 180 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki niebieskiego maku 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli morskiej Konfitura: 1 kg pomarańczy (ze skórą) ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody różanej lub Amaretto Kandyzowane pomarańcze: 1 pomarańcza 100 g cukru 100 ml wody * PRZYGOTOWANIE Ciasto W misie mieszamy mąkę, sól
Food Squarerugie życie Kremu batate , czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym. Składniki: Spód: 150 g mąki jaglanej, 50 g mąki orkiszowej, 20 g cukru pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej(...)wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło
SzczyptaSmaQNaleśniki z pomarańczami w sosie suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy na patelni(...)opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie sosu: Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Karmelizujemy go do momentu aż będzie koloru brązowego. Zdejmujemy z ognia i wlewamy delikatnie dok z pomarańczy. Z powrotem stawiamy na ogień, żeby się trochę pogotowało i cukier połączył się z sokiem. Następnie dodajemy: likier, pomarańcze i skórkę pomarańczową. To wszystko gotujemy, aż pomarańcze zrobią
Anielskie Smakisię przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe! W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc(...)naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać
Kraina Miodem Płynącaozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców. Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni. Tak ususzone pomarańcze możemy wykorzystać
W kuchennym oknie Ewypozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto di Parma - 1 pomarańcz - 4 cienkie plastry cukini - 1 łyżeczka masła - sól i pieprz Plastry z cukini solimy i odkładamy na 30 minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować(...)Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego
SMYKWKUCHNIKochani czytelnicy, polecam kolejny znakomity przepis na sałatkę z przepysznym pieczonym kurczakiem, pomarańczą i ukochaną przeze mnie rukolą. Serdecznie zapraszam! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA ;-) Składniki na sałatkę: - rukola - kiełki lucerny - kapary - zielony ogórek - pomarańcz sos do sałatki: sok z 1/4 pomarańczy, łyżeczka zalewy z kaparów, oliwa z oliwek, sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przepis na kurczaka
SMYKWKUCHNIPyszne połączenie śledzi z pomarańczą i słodkimi rodzynkami. składniki: 6 płatów śledziowych 2 pomarańcze 3 ogórki kiszone 1 cebula 2 garście rodzynek Kresto 2 garście płatków migdałowych Kresto 3 łyżki majonezu Filety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć we wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić
Monia miesza i gotujeOdpadem przy robieniu kandyzowanej skórki pomarańczy, są cząstki pomarańczy. To trochę zabawne, bo zwykle sprawa ma się zupełnie na odwrót. Takie soczyste cytrusowe odpadki zjadamy ze smakiem! Swojska skórka aromatycznej pomarańczy gotowana w syropie cukrowym do zredukowania płynu. Bez konserwantów, bez polepszaczy; tylko cytrusy, cukier i woda. Bez niej tradycyjne pączki nadziewane z różą, skąpane w lukrze(...)wydają się być niewykończone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Dodatek Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoiczek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 200 kcal Domowa skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze. Bez konserwantów, bez polepszaczy. Najlepsza skórka cukrowa na pączki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
ProstePesto.plprawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder do posypania. Składniki na tortownicę wielkości 24 cm. Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków(...)utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół
Kuchenne WariacjeNajładniej wygląda, gdy pomarańcze podają się na pięknych kryształach w wysokie stosy ułożone, lecz to przedstawia pewne niedogodności, gdyż goście sami muszą obierać ze skórki, cukrować, co szczególniej w Grudniu, Styczniu i Lutym jest niezbędne, gdyż pomarańcze są tak kwaśne, że je bez cukru jeść nie można. W tym czasie najwłaściwiej jest, obrawszy poprzednio ze skóry i naskórka białego pokrajać(...)plasterki, mocno ocukrzyć i ułożyć na salaterkach lub małych talerzykach, ubierając po wierzchu pokrajane w paski, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Na wiosnę, gdy pomarańcze już słodkie, chcąc i stół niemi ubrać i nie robić gościom ambarasu , należy każdą nadkroić na cztery części, skórkę wierzchnią obrać zostawiając u dołu połączone skórki, a pomarańcze samą palcami z wierzchu rozdzielić na cząstki
KUCHARNIAzwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole. Składniki: - 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy - 200 g gorzkiej czekolady; - 25 g masła; - 3 żółtka i 3 białka jaj; - 1 szczypta(...)soli; - 75 ml śmietany (schłodzonej); - wódka 30ml Sposób przygotowania: Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki. Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ pomarańczy. Odcedzić sok z pomarańczy przez sitko i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać
Smaki BrazyliiMoja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta(...)cytryny szczypta soli W rondelku z grubym dnem umieścić żółtka, cukier i masło, mieszać aż składniki się połączą, a masło roztopi. Następnie wlać sok z cytryny i pomarańczy oraz szczyptę soli. Cały czas mieszamy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą masę przetrzeć przez sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny
Zabawa smakiem