masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady Polewa: sok z 1 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekolady skórka z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!domowe talerze. Dziś słoneczne, smaczne i tanie danie - naleśniki z białym serem i pomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko(...)mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję na drobne kawałki. Z drugiej pomarańczy wyciskam sok. Wyciśnięty sok wraz z wytłoczynami
Magiczna kuchnia Dariiłyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 40 min, ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy(...)pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka
Projekty ze smakiemdrożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie(...)małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: schab bez kości 1 kg jabłka 2 szt pomarańcza 1 szt tymianek do oprószenia majeranek 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól 1 łyżeczka Przygotowanie: Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką , pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.Schab naciąć(...)plasterki ( nie przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek . Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem . Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć
Ala piecze i gotujenaprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało w przypływie chwili. Idąc do kuchni i znając krótką listę dostępnych składników miałam zupełnie inny(...)pomysł. Jednak, gdy rozejrzałam się po kuchni... moim oczom ukazały się 3 ostatnie pomarańcze... I tak na bazie podstawowego przepisu na inne ciasto i uruchomieniu kulinarnej wyobraźni upiekłam, to wspaniałe, mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe, na które Was zapraszam. Ten mały szkrab na zdjęciu nie mógł się oprzeć i musiał pierwszy spróbować pomarańczowego ciasta mamusi ;) Składniki: skórka starta
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat. Będziemy potrzebować: 250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej 150 g cukru pudru 50 g kakao 3 jajka rozdzielone białka od żółtek 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)sody otarta skórka z jednej pomarańczy użyłam foremki o wymiarach dna 22 cm x 8 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą https://www.youtube.com/watch?v=N7Vfvfr4KfU Przygotowanie: Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml. Przygotowanie ciasta czekoladowego: Ciasto można przygotować
Uwaga Babcia Gotujebezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 30 g cukru pudru 3 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego Galaretka(...)pomarańczowa z pomarańczami i pomarańczową skórką: Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 i 1/3 szklankach wrzącej wody. Pomarańcze obieramy ze skórki, a następnie filetujemy tzn. wycinamy każdą cząsteczkę pomarańczy osobno, pozbywając się białych błonek. Po wykrojeniu cząstek resztę pozostałego owocu ściskamy, aby wydobyć z niego sok, który dolewamy do rozpuszczonych galaretek. Cząstki pomarańczy dodajemy do wystudzonej
MyCookBook.plowocowe i kwiatowe podkręcone pomarańczą. Piwny spritz proponuję podać w szklankach z podwójną ścianką, dzięki czemu nie będziecie ogrzewać drinka dłońmi. Znakomicie smakuje w towarzystwie lodów pomarańczowych. Lambic w czystej postaci również będzie dobrze smakował z lodami pomarańczowymi polanymi syropem jarzębinowym. Jeśli nie macie jarzębiny możecie dodać do przygotowanych lodów więcej skórki z pomarańczy. Porcje: 3-4 Czas(...)przygotowania: spritz 3 minuty, lody 1 godzina Składniki: Piwny spritz 750 ml piwa w stylu lambic, 80 ml s yropu jarzębinowego , 90 mi wody sodowej (opcjonalnie), plastery pomarańczy, 4 małe paski skórki z pomarańczy, kostki lodu, kwiaty nasturcji lub tymianku do przybrania (opcjonalnie). Lody pomarańczowe 2 pomarańcze, 250 ml śmietany 36%, 150 ml tłustego mleka
SzczyptaSmaQżółtko, prosto z lodówki 2-3 łyżki lodowatej wody Składniki na karmelizowane pomarańcze: 1 duża pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry 150 g cukru pudru 160 ml wody Składniki na nadzienie: 250 g ricotty 250 g mascarpone sok z 2 pomarańczy skórka z 2 pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta(...)masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Teraz karmelizujemy pomarańcze - Na szeroką patelnię wsypujemy cukier puder, zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy
My Culinary ArtKrem: * śmietanka 36%- 200 g * mascarpone- 250 g * cukier- 1/2 szklanki * adwokat- 150 ml * skórka z pomarańczy- 1 łyżka Dodatkowo: * starta gorzka czekolada- 2 kostki * skórka z pomarańczy- 2 łyżki Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Nadal(...)Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno i po łyżce dodać mascarpone, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec wlać adwokat oraz dodać skórkę z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabłyskawicznych łyżeczka miody pół pomarańczy (dużej) Wykonanie: Mleko zagotować, następnie zmniejszyć ogień wsypać płatki, i gotować, aż płatki będą miękkie ok. 2-3 minut. Następnie przelać do miseczki. Pomarańcz obrać, pokroić drobno. Do kaszki dodać łyżkę miodu zamieszać (kaszka nabiera ładnego jasno brązowawego koloru i jest pyszna), następnie pomarańcz i wymieszać. Śniadanko jest jak już wspomniałam pyszne
Moje pyszne gotowanie-3 cytryny -75 dkg cukru -2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części, usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę. Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek(...)Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze, skórkę z cytryny i cukier. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut. Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut. Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydostarczenie cennych składników jest przygotowanie zimowej herbatki z dodatkiem imbiru, goździków, pomarańczy i soku malinowego, który przygotowaliśmy latem ( PRZEPIS ) :) Składniki: herbata czarna 3 plasterki świeżego imbiru 2 plasterki pomarańczy kilka goździków sok z malin Wykonanie: W kubku parzymy czarną herbatę, taka jak lubicie najbardziej jeśli chodzi o gatunek czy rodzaj (liściasta, granulowana, w torebce). Imbir kroimy w plasterki(...)pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki (półkola). Następnie do kubka z herbatą dodajemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku sokiem z malin, przykrywamy talerzykiem na kilka minut, by smaki się przeniknęły i pijemy :) Herbata doskonale rozgrzewa, przy tym jest wyjątkowo smaczna :) Pomarańcza i jej aromatyczna skórka wzbogaca napar, podobnie goździki i imbir, który ponadto ma właściwości
Taste Of My Daynektarynka lub owoc kaki 2 pomarańcze 2 garście rodzynek Kresto 4 łyżki słonecznika Kresto 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju Rapso Wycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki a potem w plasterki, pomarańcze obrać
Monia miesza i gotujeoraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie(...)ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika
PastelFoodjuż dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy. Składniki na 1 koktajl: mały kubeczek kefiru duża pomarańcza 2 kiwi Przygotowanie: Sok z pomarańczy wyciskamy. Owoce kiwi obieramy i kroimy na kilka kawałków. Do wysokiego pojemnika wlewamy kefir, sok z pomarańczy i dodajemy kawałki kiwi. Blendujemy aż koktajl będzie
Ze smakiem i z pasjąfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy Wykonanie: Pieczywo kroimy na kawałki i zalewamy letnim mlekiem(...)ubijamy mikserem, dodajemy do nich stopioną margarynę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy namoczone pieczywo z mlekiem i miksujemy przez chwilę - wystarczy parę sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze
Przysmaki Karolki