pomarańcze - 5663 przepisów (strona:8/378)

mineola w soku 130

zapalne, jednak nie można go stosować bezpośrednio na skórę - trzeba go połączyć z olejkiem nośnikowym, np. jojoba, avocado, arachidowym lub dodać do kąpieli. Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości(...)uspokajające i przeciwdepresyjne. Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi

w mojej kuchni
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 146

kawałki  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odkrawam skórki. Pomarańczę dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem, odkrawam górę i spod a pozostałą pomarańcze kroję na mniejsze kawałki w miksuję w blenderze na gładka masę do której dodaję kardamon, cynamon  sól. Do zmiksowanej pomarańczy dodaję(...)Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę. Krem: Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem

Magiczna kuchnia Darii
Wilgotne ciasto pomarańczowe 3978

Składniki na ciasto: 35 dag mąki tortowej 1 kostka margaryny (20 dag) 35 dag cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy + sok z 1/4 pomarańczy Składniki na krem: 1/2 l mleka 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru sok z 1 pomarańczy 1 kostka margaryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki na lukier: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy Dodatkowo: sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu. Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier a później żółtka jajek. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 155

alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów , które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino czy spaghetti z bazyliowym pesto(...)suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą z Santa Maria al Bagno* * czyli Święta Maria z Kąpieli - zbudowana na palach wioska na brzegu Morza Jońskiego leżąca na Półwyspie Salentyńskim (Apulia), skąd pochodzi przepis Smaki południowej Italii , Marlena de Blasi na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 4 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione skórka z 1 pomarańczy, okrojona obieraczką

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 311

smakiem. Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną konsystencję. Polecam! Przepis na 2 porcje. 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżka żelatyny na syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczy Żelatynę zalewamy 50 ml soku z pomarańczy, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy(...)napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy. Następnie dodajemy do jogurtu naturalnego przestudzony sok z żelatyną i trochę otartej skórki z pomarańczy, mieszamy za pomocą trzepaczki aby masa była gładka i przelewamy do szklanych słoiczków lub do foremek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę. Gdy panna cotta stężeje, a przygotowaliśmy ją w foremkach, przed wyjęciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 162

pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.  Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki(...)dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki.   moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :) dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku z oliwą, tymiankiem, pomidorami oraz czosnkiem krem z pieczonej dyni z pomidorami, pomarańczą i pleśniowym serem

Bon Appetit Małgorzaty
Babka pomarańczowa z makiem 176

jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki). Syrop pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 1/4 szklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około(...)babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu. Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć

Gospodyni Miejska
53. Sałatka z piersią kurczaka, pomarańczą i rzodkwią z sosem musztardowo- miodowym, czyli symfonia smaków! 212

rzeczy!    Składniki (na 2 porcje): Ugotowana pierś kurczaka Pomarańcza (1-2 plastry) Rzodkiew biała Rukola Pestki dyni Truskawki Opcjonalnie natka pietruszki Składniki na sos musztardowo- miodowy: 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn(...)osiągniemy konsystencje lejącego miodu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia (stanie się jeszcze gęstszy). W czasie kiedy sok nam się zagęszcza, zrywamy porządną garść liści bazylii i razem z plastrem pomarańczy miksujemy w blenderze. Wszystko przeciskamy przez sitko (lub gazę) aby otrzymać marynatę bez większych elementów składników, dodajemy odrobinę soli. Rzodkiew myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w dowolny sposób (ja ukroiłam

Symfonia Smaków
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 108

Pomidorowej Ani i od razu przepadłam. Wszelkie wariacje na temat tiramisu są u nas bardzo mile widziane; gdy zobaczyłam połączenie tego pysznego, włoskiego deseru z moimi ukochanymi, krwawymi pomarańczami wiedziałam, że też muszę takie mieć. Nie czekałam długo... Zaraz po Świętach, gdy choć trochę minęło mi babkowe szaleństwo , zabrałam się do rzeczy. Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu(...)sezonowe czerwone cytrusy. Bez gotowania, bez pieczenia, na upartego - da się nawet bez miksera ( tylko po co...? ). Efekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe muffiny ze śnieżną pierzynką. 146

Pomarańcze, kiedyś towar deficytowy. Moi rodzice musieli się nieźle nagimnastykować żeby zdobyć kilka sztuk na świąteczny stół, ależ jak dzięki temu smakowały.  Teraz idziemy do pierwszego lepszego sklepu, wybieramy pomarańcze jakie chcemy, i mało kto zastanawia się skąd ta pomarańcza się wzięła. "...Trudno w to uwierzyć, ale ani starożytni Grecy, ani Rzymianie podobno nie znali pomarańcz! Spotka się twierdzenie, że tzw. złote jabłka Hery, ślubny prezent od Gai, które Herkules miał zdobyć w ramach swojej jedenastej pracy, to niejako zakodowany opis pomarańczy- bowiem po cóż Hesperyda miałaby tak znowu strzec zwykłych, acz złotych jabłek?... Herkules wprawdzie te owoce "załatwił" pokonując kilku przeciwników, niemniej wydaje się, że brakuje podstaw do twierdzenia , iż faktycznie chodziło

Farmażony
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 299

właściwie suszymy przez 3 godz. Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta. Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone: Z pomarańczy ścieramy ok. 1 łyżeczki skórki. Do miski przekładamy ser mascarpone i miksujemy. Dolewamy zimnej śmietanki i znów miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier puder. Całość(...)przekładamy do miski. Z trzeciej wyciskamy sok. Filety oddzielamy od soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy go, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Na karmel wlewamy sok z pomarańczy (ostrożnie). Chwilę podgrzewamy, aż karmel się rozpuści. Dodajemy filety pomarańczy. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy. W taki sposób flambirujemy owoce. Gdy ogień zgaśnie, a alkohol odparował to znak

kulinarnyJa
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 157

wymieszane wcześniej mąki.  Gotowe ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie dzielimy na dwie części.  Obieramy skórkę z pomarańczy tak aby była bez białych błonek, kroimy ją  bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem i dodajemy(...)ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy)  Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szparagi i pomarańcza 171

ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto  400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart i nakłuwamy widelcem. Szparagi myjemy, odcinamy(...)minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody by się dłużej nie gotowały. Wystudzone szparagi układamy na ciasto. Mieszamy jajko razem ze śmietaną i sokiem w pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy. Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut

Przysmaki Karolki
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 144

cukru pudru Wykonanie: Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę. Pomarańczę odcedzić, ostudzić i przekroić na ćwiartki. Z pomarańczy wyciągnąć miąższ . Do rondelka włożyć 75 g cukru, 100 ml wody i cząstki pomarańczy. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści a następnie(...)minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać skórkę

Mama Gotuje
Babka czekoladowo-pomarańczowa 116

masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady Polewa: sok z 1 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekolady skórka z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania