Babka makowa z białek z pomarańczami

Babka makowa z białek z pomarańczami

Babka makowa z białek z pomarańczami

Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie.   Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie:Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksowa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

alaaa72alaaa72

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomarańcze, pieczenie, mak, cukier, lukier , likier, babki, mąka, cukier puder, muffiny, ciasto, kasza, wielkanoc, ciasto z białek , ciasto z pomarańczą, pyszne ciasto, muffinki waniliowe, ciasto z masa, ciasta z masa

Inne przepisy z Ala piecze i gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Ervisha, 5 marca 2013 15:27:03

Coraz bardziej przekonuje sie do takich wypieków :)

Ola, 5 marca 2013 19:51:42

Ile jajek potrzebujesz, żeby wyszła szklanka białek? Czy mak trzeba jakoś wcześniej przygotować? Dziękuję i pozdrawiam.

Alina Waliczek, 5 marca 2013 21:38:20

Wszystko zależy jak duże masz jajka,raz 6 a innym razem 8 szt.Mak dodaje cały ,suchy bez wcześniejszego przygotowania.Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia.

Bożena, 5 marca 2013 21:40:31

Ale pysznie wygląda..zapisuję do wypróbowania.pozdrawiam..

Alina Waliczek, 5 marca 2013 22:07:18

Miło mi,mam nadzieję że będzie smakować,pozdrawiam.

Ola, 6 marca 2013 17:57:15

Fajnie. Dziękuję. Zrobię w najbliższym czasie:) Pozdrawiam.

Kasia Cukier, 23 marca 2013 20:00:28

U mnie na taką babkę mówi się ciasto szklankowe ;) bardzo ją lubię, wygląda pysznie :)

Alina Waliczek, 24 marca 2013 16:18:46

Są różne nazwy,szklankowe,białkowiec ale najważniejsze że jest smaczne.