Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie. Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder Przygotowanie:Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksowa... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Ile jajek potrzebujesz, żeby wyszła szklanka białek? Czy mak trzeba jakoś wcześniej przygotować? Dziękuję i pozdrawiam.
Wszystko zależy jak duże masz jajka,raz 6 a innym razem 8 szt.Mak dodaje cały ,suchy bez wcześniejszego przygotowania.Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia.
U mnie na taką babkę mówi się ciasto szklankowe ;) bardzo ją lubię, wygląda pysznie :)
Są różne nazwy,szklankowe,białkowiec ale najważniejsze że jest smaczne.