przetwory - 14749 przepisów (strona:13/984)

Jak zrobić suszone jabłka 70

kwaskowe odmiany o zwartym miąższu, takie, jak Antonówka, Gala, Jonaprince czy Golden Delicious. Antonówka  to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.  Golden Delicius  mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia(...)szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.  Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz  musu jabłkowego i innych przetworów.  Gala - to dość słodkie jabłka, ale wprost idealne do suszenia i wszelkich przetworów na zimę. Doskonale komponuje się z innymi owocami. Jak przygotować jabłka do suszenia Umyj dokładnie jabłka

Cztery Fajery
Sos z papryki i pomidorów 64

papryki i pomidorów do makaronu. Czas przetworów na zimę zaczął się , podam Wam szybki i prosty przepis na sos z papryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc(...)ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę na surowo, oraz wszelkie przetwory przygotowane na ich bazie. Mówię Wam, ten dzisiejszy sos jest bardzo dobry! Sos można wykorzystać na dwa sposoby: jako dip na zimno, oraz na ciepło jako dodatek do dań z makaronem, jak lubicie ryż to z ryżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe kiszonki które leczą 82

znane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka – Jędrzejewskiej, to prawdziwa skarbnica pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Choć właśnie się ukazała, to z półek księgarskich znika błyskawicznie. Cieszę się więc ogromnie, że udało mi się ją zdobyć. O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe wiadomo(...)popularna już 2000 lat przed naszą erą. Przygotowanie kiszonek nie przysparza zazwyczaj problemów, ale warto poznać zasady, które nam to ułatwią, zwłaszcza, że jesteśmy w środku sezonu na domowe przetwory. Dzięki samodzielnie przygotowanym kiszonkom uzupełnimy w okresie zimowym brak witamin i dostarczymy cennych składników. Kisić można niemal wszystko, nie tylko ogórki, kapustę i buraki. Rewelacyjnie smakuje popularny w kuchni rosyjskiej

Cztery Fajery
Papryka Marynowana 46

bardzo często wykorzystywana do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy. Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych dni. Najlepiej zabrać się za przetwory(...)większą ilość, aby po prostu nie przepłacić. Najlepiej, jeśli mamy swoją paprykę posadzoną na działkach. Tym razem przestawię Wam przepis na paprykę marynowaną , która jest naprawdę smaczna. Jak wszystkie przetwory w słoiku, najlepiej smakuje zimą. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego też każdy z Was z pewnością sobie z nim poradzi. Nawet osoba, robiąca przetwory

Przepiski.pl
Rysiowy sernik wegański z owocami 74

kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 56

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 105

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć

moj przepis na
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 72

podróży lub w pracy, gdy nie mamy czasu, aby zjeść na przykład drugiego śniadania. Są zatem świetną propozycją dla osób żyjących w nieustannym biegu. Kozie mleko i jego przetwory Mleko kozie oraz produkty pochodzące z jego przetwarzania, znajdują swoich fanów, jak i osoby mocno sceptyczne. Ci drudzy najczęściej czują opór ze względu na charakterystyczny zapach. Dlaczego warto wprowadzić produkty pochodzenia(...)wszystkich entuzjastów mleka koziego. Jak ze wszystkim najważniejsze jest racjonalne podejście oraz wybieranie produktów ze świadomością. Jednym z największych atutów mleka koziego, a co za tym idzie również jego przetworów, jest fakt, że cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim. Ułatwia to działanie enzymów i korzystnie wpływa na trawienie. Badania wykazują, że mleko kozie może być

Kuchcik gotuje
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 144

można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon(...)dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę. Z czereśni warto przygotować np. dżemy, konfitury, kompoty czy soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze

Kulinarne Przeboje
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek 150

Dziś chciałam Wam polecić kolejną po Smakoterapii 3 książkę poświęconą przetworom, mianowicie "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek, a jest to książka niezwykle przydatna i do tego po prostu cudnie wydana przez wydawnictwo Znak. Zachwyca już okładka, że o ilustracjach wewnątrz książki nie wspomnę. Jeśli nigdy nie robiliście przetworów ale nieśmiało marzą się Wam własnoręcznie przygotowane słoiczki z pysznościami(...)książka wskaże Wam drogę. Wszystkie etapy "przetwarzania" są opisane tak dokładnie, że po prostu nie może się nie udać. Autorka krok po kroku pokazuje jak wekować, pasteryzować i przygotowywać przetwory, by jak najdłużej nadawały się do spożycia. To nie tylko książka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny

Cynamonowe szczęście
Przetwory z pomysłem 98

Lato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy egzemplarz książki Patrycji Machałek pt. "Przetwory z pomysłem". Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców(...)warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany. Książka jest podzielona na rozdziały: I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki II. Sosy i przeciery warzywne III. Solonki IV. Marynowanie V. Ocet VI. Kiszonki Już wpadło mi o oko kilka ciekawych

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę 3786

idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)przez ok. 15 minut. Wyjąć słoiki z piekarnika/garnka, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 155

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 136

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży

moj przepis na