Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana

Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana

Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana

Przepis na : obiad

Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (wpisy wkrótce na blogu), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą wersję ajwaru. Jeśli chcecie wersję łagodniejszą to ograniczcie papryczkę chilli do jednej całej lub... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moja Delicja

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

mojadelicjamojadelicja

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

papryka, słoik, cebula, przetwory, warzywa, chilli, pasty, pasta, mielone, czosnek, zupa pomidorowa, łatwe , zdrowe, zdrowe przepisy, dania obiadowe, kanapka, kanapki, sałatka, sałatki, wegetariańska, wegańskie, mięso, obiad, dania bez mięsa, mięso na obiad, sałatka z papryki, zdrowe obiady, bez pieczenia, mięsa pieczone, pieczeń z mielonego

Inne przepisy z Moja Delicja

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.