Skarby jesieni zamknięte w słoiczkach na zimę Ostała mi się w czeluściach piwnicy ostatnia sztuka dyni z jesiennych zapasów. Okaz był dość pokaźnych rozmiarów, więc zdecydowałam się go zużyć na dżem dyniowy . Mimo, że to już późna pora na przetwory, bo zima w trakcie, nie mogłam się oprzeć temu słodkiemu specjałowi :) Dżem wychodzi raczej delikatny w smaku i dość słodki . Ma gładką fakturę dzięki długiemu i powolnemu gotowani u dyni. Idealnie nadaje się jako dodatek do zimowych wypieków, czy też samodzielnie smaro... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Zdecydowałam się całkiem niedawno na założenie bloga kulinarnego: ---http://grunttoprzepis.blogspot.com/---
Jego zamysłem jest prowadzenie swoistego wirtualnego notatnika kulinarnego, składającego się TYLKO ze sprawdzonych przepisów na potrawy, które ZAWSZE wychodzą i ZAWSZE rewelacyjnie smakują.
Wcześniej służył mi ku temu zwykły notes z przepisami :) – ale ostatnio coraz częściej zaczyna mi brakować w nim wolnych kartek. Stąd przerzucenie się na wirtualne uwiecznianie dla potomności moich ulubionych przepisów i potraw ;)
Moje motto: gotowanie banalnie proste!
Sprawdź mnie!