przetwory - 14749 przepisów (strona:6/984)

Powidła bez mieszania 1209

Pośród różnych przetworów ze śliwek, powidła bez mieszania są moim absolutnym faworytem. Mało z nimi roboty i tak na dobrą sprawę poza przygotowaniem owoców nie wymagają już żadnej uwagi. Co bardzo ważne, po ich zrobieniu nie trzeba szorować garnków, bo nie znajdziecie na nich śladów przypaleń. Każdego roku przygotowuję przynajmniej kilka słoiczków powideł, które zwykle ekspresowo znikają ze spiżarni(...)Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? To żadna tajemnica – jakie śliwki, takie powidła. Słodkie, dojrzałe owoce nadają się w tym wypadku idealnie, gdyż to właśnie dzięki nim przetwory nabiorą wyjątkowego smaku. Dodatkowo, jeśli będziesz używać słodkich owoców, możesz nieco (a nawet całkowicie) zmniejszyć ilość używanego cukru, zdając się wyłącznie na ten zawarty w śliwkach. Moim faworytem są węgierki

okolicepalnika.pl
Jak gotować słoiki z przetworami 70

gotować słoiki z przetworami: Jak gotować słoiki z przetworami, czyli w jaki sposób pasteryzować słoiki z naszymi ulubionymi przetworami? Po sezonie letnim, kiedy mamy najlepszy dostęp do świeżych owoców, warzyw czy grzybów, zabieramy się za marynowanie. Jest to najlepszy sposób, oprócz ich mrożenia na zachowanie na długi czas. Jednak, aby na długo zachowały swoją świeżość musimy te słoiki poddać pasteryzacji(...)które mogły trafić do słoików po ich umyciu lub w trakcie nakładania konfitur. Trzeba jednak wiedzieć jak to zrobić. Poniżej przedstawiamy Wam kilka najważniejszych porad. Jak gotować słoiki z przetworami – porady: Należy pamiętać, że pasteryzacja to proces, który polega na podgrzaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C. Ważne, aby temperatura nigdy nie przekroczyła

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
“Wielka księga słoików” – recenzja 134

kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze roku nasze babcie robiły przetwory na długą zimę. Teraz nie robimy już przetworów, dlatego że musimy. Dzięki temu możemy czerpać z tego więcej przyjemności, przygotować mniejsze ilości, mniej się narobić a więcej nacieszyć. Domowe przetwory(...)warzyw, które rosną blisko, więc nie będziemy nabijać kilometrów w transporcie. Obecnie w sklepie można kupić wszystko. Ale i tak nasze kuchnie zamieniają się latem w fabryki przetworów. Szukamy też teraz nowych przepisów i pomysłów. Na słoiki tradycyjne, które pamiętamy z domu, ale też na nowe egzotyczne i międzynarodowe dania. Dobrą książką na ten czas będzie “Wielka księga słoików

Ugotowane pozamiatane
Domowe przetwory – by zima miała smak lata 114

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv) Może i robienie domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa. Im tańszy koszt zakupu(...)więcej cukru, a więc tym gorszy składnik diety. Możemy także poszukać stoiska z napisem „naturalne przetwory” jednak kiedy zapytamy o cenę, będziemy pluli sobie w brodę, że latem nie poświęciliśmy kilku godzin i sami ich nie zrobiliśmy. Na szczęście społeczeństwo coraz częściej rozumie co znaczy zdrowy tryb życia i stara się według niego kształtować swoje nawyki żywieniowe. A satysfakcja przychodzi

WojnaNaSmaki.pl
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 163

Trwa sezon na wiśnie.   Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni.   Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście.   Teraz przyszedł czas na przetwory z wiśni.   Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u . Tutaj.       Zacznijmy od prostego i szybkiego przepisu na domowy dżem z wiśni(...)piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.   Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).         Do szerokiego garnka wkładam 2kg wydrylowanych, umytych wiśni.   Doprowadzam do gotowania i dodaję cukier+pektyny lub dżemiks według instrukcji

IzaGotuje
Pasteryzowanie w piekarniku – ile stopni ustawić i jak to zrobić? 9

tipów na wyparzanie słoików i nakrętek Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika , a w efekcie psuciem się zamkniętego w nim jedzenia. Co zatem zrobić, by zminimalizować to ryzyko? Najpopularniejszą metodą jest wyparzanie słoików(...)około 2 litry wody). Całość zagotuj, a następnie odcedź nakrętki. Po tym zabiegu zapach powinien zniknąć. Pamiętaj jednak, by przed użyciem wyparzyć je w wodzie lub zmywarce.  Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku? W zasadzie każde przetwory można pasteryzować w piekarniku. Ta metoda jest polecana do pasteryzacji: dżemów, ogórków (konserwowych i kiszonych), kompotów, soków, papryki konserwowej, musu z dyni

Rozdomowiona
Przechowywanie żywności 41

zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw 6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie(...)pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której

moj przepis na
Przechowywanie żywności 46

zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw 6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie(...)pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której

moj przepis na
Odmiany polskich jabłek – ściągawka 68

tych owoców świeżymi jabłkami cieszymy się dziś przez cały rok, ale to właśnie jesień jest momentem kiedy na rynku dostępne są świeże, dopiero zebrane owoce, z których warto przygotować przetwory domowe, soki czy pyszne ciasta. Co roku przybywa nowych pomysłów na wykorzystywanie jabłek. Od kilku lat w sklepach dostępne są soki ze świeżych jabłek w kilkulitrowych kartonach, coraz częściej robimy(...)dodatkowo słaby nalot woskowy. Owoce są średniej wielkości. Jabłka są soczyste i kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku. Nadają się do jedzenia na surowo, deserów i przetworów – można z nich przygotować musy i marmolady. GLOSTER Owoce Gloster są duże, stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ.  Owoce

nietylkopasta.pl
Przechowywanie żywności 102

zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw 6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie(...)pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której

moj przepis na
Przechowywanie żywności 132

zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw 6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie(...)pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której

moj przepis na
Domowe Przetwory z Cukinii – TOP 13 Przepisów na Pyszne Przetwory na Zimę 37

window.adsbygoogle || []).push({}); Podczas lata cukinia bardzo często gości na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na dłużej? Idealnym rozwiązaniem będzie zamknięcie przysmaków z cukinii w słoikach! Domowe przetwory z cukinii to idealne dodatki do obiadu i nie tylko. Przetwory z cukinii są bardzo odżywcze-bogate w beta-karoten i cenne dla organizmu witaminy. Chcecie poznać najsmaczniejsze i najbardziej(...)popularne przepisy na przetwory z cukinii? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższymi przepisami. Poniżej znajdziecie 13 smacznych przepisów na domowe przetwory z cukinii, które z pewnością Wam posmakują. Będą idealną sałatką do obiadu. Sprawdzą się także jako smaczna przekąska i dodatek do kanapek. 1. Sałatka z cukinii na zimę Przepis na: kulinarneprzeboje.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Leczo z cukinii

Damusia.pl
Szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek 39

Powoli nadchodzi lato, wiec małymi krokami wchodzimy w ten czas kiedy na targach i na straganach pojawia się coraz więcej owoców. A to oznacza tylko jedno: będziemy robić przetwory. Dla mnie to taki swego rodzaju coroczny rytuał, po prostu uwielbiam ten czas szykowania różnego rodzaju przetworów. Bardzo też lubię dżemy i konfitury z prostym i sprawdzonym składem. Niech owoce będą(...)razem przygotowałam szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek. W moim przepisie wykorzystałam cukier żelujący 2:1 Diamant. To idealny produkt dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich przetworów, i ja się właśnie do takich zaliczam. Na jeden kilogram owoców zużyjemy 500 g cukru żelującego, co oznacza, że na dwie porcje owoców przypada jedna porcja cukru. A przy okazji powiem

Kulinarne przygody Gatity
Dynia na zimę wraz z poradami 47

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 39

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Klasyczne ogórki konserwowe na zimę. Domowe przetwory 107

pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę.  Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. Domowe przetwory. 155

Domowych przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam ogórki z chili i czosnkiem. Krokodylki. Mocno pikantne, doskonałe jako zakąska, lub zagryzka na zakrapianej imprezie. U mnie sprawdzają się i do grilla i do obiadu. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Jeśli tylko lubicie takie smaki to zachęcam do przygotowania. W zimie jak znalazł :) Składniki ( na 4 słoiki(...)wrzenia. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka szwedzka 86

kanapek i hot-dogów, jak i do drugiego dania. Sprawdzi się także, jako składnik innych sałatek. Ogórki są jednym z naszych ulubionych warzyw. Nasz obowiązkowy zestaw przepisów na przetwory z ogórków na zimę to: ogórki kiszone na zimę ogórki curry do słoików sałatka Muminków i oczywiście sałatka szwedzka w kilku różnych wariantach. Najlepsza sałatka szwedzka do słoików na zimę, jeszcze(...)niej słoiki z sałatką szwedzką i pasteryzuj na średnim ogniu około 15 minut od chwili zagotowania wody. 12. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Pasteryzacja przetworów Temperatura przetworów i temperatura wody w której będziesz je pasteryzowała powinny być zbliżone. Przetwory, które zostały zalane zimną zalewą wstawiamy zawsze do garnka z zimną wodą. Słoiki z gorącą zawartością

Cztery Fajery
Dynia na zimę wraz z poradami 83

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Najlepsze przepisy na ogórki na zimę 470

Najlepsze przepisy na ogórki na zimę, czyli 18 pomysłów na przetwory z ogórków . Przepisy kulinarne na przetwory z ogórków . Nawet nie wiedziałam, że już tyle przepisów na ogórki przez te 7 lat ukazało się na blogu, może dlatego że uwielbiamy ogórki pod każdą postacią, gwarantujemy, że wszystkie ogórkowe przepisy są sprawdzone Sezon na ogórki gruntowe już rozpoczął się na dobre(...)Warto więc wykorzystać go w pełni, zaplanujcie wcześniej co zrobić z ogórków zbierając przepisy na pyszne przetwory z ogórków. W moim rodzinnym domu, ogórki kiszone na zimę i ogórki małosolne robiło się zawsze, pozostałe przepisy powstawały z potrzeby chwili. W naszej spiżarni zawsze znajdzie się kilka słoików z ogórkami, które otwieramy, gdy najdzie nas ochota na potrawę z ogórkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 239

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim(...)takiej szansy nie miałam więc uczyłam się przede wszystkim od znajomych i z książek. Dzisiaj często podpowiadam młodszym koleżankom co i jak. No i obdarowuję rodzinę, znajomych, już gotowymi przetworami, bo na takie chętnych jest zawsze mnóstwo. Wszyscy wiedzę, że niby można wszystko kupić, ale co domowe to domowe. Jak możecie zobaczyć w zakładce Przetwory , robię bardzo różne rzeczy

Smaczna Pyza
Dynia na zimę wraz z poradami 202

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. 161

przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny.   Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru.   Kto będzie chciał to jeść? Kto skorzysta z przepisu? Pewnie mało kto...   A jednak aby mieć czyste sumienie, opiszę Wam króciutko jak robię przetwory z wiśni, czereśni, śliwek i brzoskwiń bez użycia cukru.   Jeśli nie chcesz(...)przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u i wybierz Publikowanie postów Strony w swoich Aktualnościach. Tutaj.   Moje domowe przetwory i ekologiczne produkty znajdziesz w małym sklepiku Organic Farm. Tutaj.   Jak zrobić przetwory z owoców bez użycia cukru?   Owoce należy pozbawić pestek, brzoskwinie dodatkowo trzeba sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.   Duże

IzaGotuje