“Wielka księga słoików” – recenzja

“Wielka księga słoików” – recenzja

“Wielka księga słoików” – recenzja

Późne lato to czas słoików. Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Jeśli mamy na działce jakieś warzywa czy owoce to nagle okazuje się, że mamy 20 kilo ogórków na zbyciu, albo 20 kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze roku nasze babcie robiły przetwory na długą zimę. Teraz nie robimy już przetworów, dlatego że musimy. Dzięki temu możemy czerpać z tego więcej przyjemności, przygo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotowane pozamiatane

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.