Powoli nadchodzi lato, wiec małymi krokami wchodzimy w ten czas kiedy na targach i na straganach pojawia się coraz więcej owoców. A to oznacza tylko jedno: będziemy robić przetwory. Dla mnie to taki swego rodzaju coroczny rytuał, po prostu uwielbiam ten czas szykowania różnego rodzaju przetworów. Bardzo też lubię dżemy i konfitury z prostym i sprawdzonym składem. Niech owoce będą(...)razem przygotowałam szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek. W moim przepisie wykorzystałam cukier żelujący 2:1 Diamant. To idealny produkt dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich przetworów, i ja się właśnie do takich zaliczam. Na jeden kilogram owoców zużyjemy 500 g cukru żelującego, co oznacza, że na dwie porcje owoców przypada jedna porcja cukru. A przy okazji powiem
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie
moj przepis namojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie
moj przepis napełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródDomowych przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam ogórki z chili i czosnkiem. Krokodylki. Mocno pikantne, doskonałe jako zakąska, lub zagryzka na zakrapianej imprezie. U mnie sprawdzają się i do grilla i do obiadu. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Jeśli tylko lubicie takie smaki to zachęcam do przygotowania. W zimie jak znalazł :) Składniki ( na 4 słoiki(...)wrzenia. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródkanapek i hot-dogów, jak i do drugiego dania. Sprawdzi się także, jako składnik innych sałatek. Ogórki są jednym z naszych ulubionych warzyw. Nasz obowiązkowy zestaw przepisów na przetwory z ogórków na zimę to: ogórki kiszone na zimę ogórki curry do słoików sałatka Muminków i oczywiście sałatka szwedzka w kilku różnych wariantach. Najlepsza sałatka szwedzka do słoików na zimę, jeszcze(...)niej słoiki z sałatką szwedzką i pasteryzuj na średnim ogniu około 15 minut od chwili zagotowania wody. 12. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Pasteryzacja przetworów Temperatura przetworów i temperatura wody w której będziesz je pasteryzowała powinny być zbliżone. Przetwory, które zostały zalane zimną zalewą wstawiamy zawsze do garnka z zimną wodą. Słoiki z gorącą zawartością
Cztery Fajerymojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie
moj przepis naNajlepsze przepisy na ogórki na zimę, czyli 18 pomysłów na przetwory z ogórków . Przepisy kulinarne na przetwory z ogórków . Nawet nie wiedziałam, że już tyle przepisów na ogórki przez te 7 lat ukazało się na blogu, może dlatego że uwielbiamy ogórki pod każdą postacią, gwarantujemy, że wszystkie ogórkowe przepisy są sprawdzone Sezon na ogórki gruntowe już rozpoczął się na dobre(...)Warto więc wykorzystać go w pełni, zaplanujcie wcześniej co zrobić z ogórków zbierając przepisy na pyszne przetwory z ogórków. W moim rodzinnym domu, ogórki kiszone na zimę i ogórki małosolne robiło się zawsze, pozostałe przepisy powstawały z potrzeby chwili. W naszej spiżarni zawsze znajdzie się kilka słoików z ogórkami, które otwieramy, gdy najdzie nas ochota na potrawę z ogórkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim(...)takiej szansy nie miałam więc uczyłam się przede wszystkim od znajomych i z książek. Dzisiaj często podpowiadam młodszym koleżankom co i jak. No i obdarowuję rodzinę, znajomych, już gotowymi przetworami, bo na takie chętnych jest zawsze mnóstwo. Wszyscy wiedzę, że niby można wszystko kupić, ale co domowe to domowe. Jak możecie zobaczyć w zakładce Przetwory , robię bardzo różne rzeczy
Smaczna Pyzamojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie
moj przepis naprzystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał to jeść? Kto skorzysta z przepisu? Pewnie mało kto... A jednak aby mieć czyste sumienie, opiszę Wam króciutko jak robię przetwory z wiśni, czereśni, śliwek i brzoskwiń bez użycia cukru. Jeśli nie chcesz(...)przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u i wybierz Publikowanie postów Strony w swoich Aktualnościach. Tutaj. Moje domowe przetwory i ekologiczne produkty znajdziesz w małym sklepiku Organic Farm. Tutaj. Jak zrobić przetwory z owoców bez użycia cukru? Owoce należy pozbawić pestek, brzoskwinie dodatkowo trzeba sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Duże
IzaGotujeproporcjami ma wielopokoleniową tradycję w mojej rodzinie. Robię je każdego roku i zawsze wychodzą. Sprawdź jak zrobić najlepsze, chrupiące ogórki kiszone. Dowiedz się jak uniknąć błędów i psucia się przetworów. Na efekt końcowy smaku i twardości – chrupkości ogórków kiszonych ma wpływ nie tylko sprawdzony przepis, ale przede wszystkim jakość użytych ogórków , proporcje soli oraz dodatków. Ogórki gruntowe koniecznie muszą(...)pochodzić ze sprawdzonego źródła, a sól powinna być kamienna do przetworów. Ja każdego roku korzystam z z ogórkóœ wyhodowanych we własnym ogródku. Pamiętaj, że marketowych – pędzonych ogórków nie zakisisz, podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty . Zaopatrz się warzywa z pewnego źródła . Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone
Ania gotujePrzygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, aby rozprężone powietrze uwypukliło wieczko słoika, a w procesie studzenia wciągnęło je do środka. Ten proces zabezpiecza przetwory przed dostawaniem się do środka powietrza z zewnątrz. Trzeba(...)pamiętać, że przykrywka do słoika nie może być uszkodzona, a góra słoika wyszczerbiona. Jak pasteryzować słoiki – poszczególne etapy Słoiki przed napełnieniem przetworami dokładnie myjemy i osuszamy. Gorące przetwory przekładamy do słoika i dokładnie, mocno zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń warto to robić przez ściereczkę. Na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, aby słoiki nie popękały podczas kontaktu z gorącym dnem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna bardzo ciekawa książka Pana Zbigniewa T. Nowaka. Tym razem o przetworach, które dodatkowo leczą. Zamiast kupować przetwory, które są w sklepach zawsze możemy zrobić je w domu. Wiem, ktoś powie, że zajmuje to dużo czasu. No może i tak, ale mamy pewność, że zrobiliśmy coś sami, wiemy co do tego dodaliśmy i takie domowe smakują o wiele lepiej niż(...)sklepowe, a dodatkowo jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. O takich właśnie przetworach jest ta książka. Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia
kruche babeczkibędę wiedziała co napisać i jaka będzie ta książka,ale jak tylko miałam okazje się z nią zapoznać -bardzo mi się spodobała.Mogę śmiało powiedzieć ,że mnie zauroczyła. "Zdrowe przetwory" to wspaniała propozycja dla wszystkich którzy lubią gotować ,ale i dla tych którzy dopiero zaczynają i potrzebują pomysłu na pierwsze przetwory.Dla tych którzy lubią tradycję,ale również szukają inspiracji(...)konfitura z czerwonej cebuli czy pasta z lubczyku. Proste przepisy z łatwo dostępnych składników to zdecydowanie kolejna zaleta tej książki,choć czasem zaskakująco połączone.Jak sam tytuł mówi "zdrowe przetwory " więc w przepisach nie ma zwykłego cukru,jest zastąpiony dużo zdrowszym miodem czy syropem klonowym. Całości dopełniają piękne zdjęcia,na które patrzysz i od razu masz chęć spróbować. Książka pojawi
Swojskie jedzonkoCzasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy. Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki
kruche babeczki