przetwory - 13597 przepisów (strona:7/907)

Szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek 14

Powoli nadchodzi lato, wiec małymi krokami wchodzimy w ten czas kiedy na targach i na straganach pojawia się coraz więcej owoców. A to oznacza tylko jedno: będziemy robić przetwory. Dla mnie to taki swego rodzaju coroczny rytuał, po prostu uwielbiam ten czas szykowania różnego rodzaju przetworów. Bardzo też lubię dżemy i konfitury z prostym i sprawdzonym składem. Niech owoce będą(...)razem przygotowałam szybki dżem z brzoskwiń, rabarbaru i truskawek. W moim przepisie wykorzystałam cukier żelujący 2:1 Diamant. To idealny produkt dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich przetworów, i ja się właśnie do takich zaliczam. Na jeden kilogram owoców zużyjemy 500 g cukru żelującego, co oznacza, że na dwie porcje owoców przypada jedna porcja cukru. A przy okazji powiem

Kulinarne przygody Gatity
Dynia na zimę wraz z poradami 13

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 11

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Klasyczne ogórki konserwowe na zimę. Domowe przetwory 80

pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę.  Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. Domowe przetwory. 59

Domowych przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam ogórki z chili i czosnkiem. Krokodylki. Mocno pikantne, doskonałe jako zakąska, lub zagryzka na zakrapianej imprezie. U mnie sprawdzają się i do grilla i do obiadu. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Jeśli tylko lubicie takie smaki to zachęcam do przygotowania. W zimie jak znalazł :) Składniki ( na 4 słoiki(...)wrzenia. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka szwedzka 45

kanapek i hot-dogów, jak i do drugiego dania. Sprawdzi się także, jako składnik innych sałatek. Ogórki są jednym z naszych ulubionych warzyw. Nasz obowiązkowy zestaw przepisów na przetwory z ogórków na zimę to: ogórki kiszone na zimę ogórki curry do słoików sałatka Muminków i oczywiście sałatka szwedzka w kilku różnych wariantach. Najlepsza sałatka szwedzka do słoików na zimę, jeszcze(...)niej słoiki z sałatką szwedzką i pasteryzuj na średnim ogniu około 15 minut od chwili zagotowania wody. 12. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Pasteryzacja przetworów Temperatura przetworów i temperatura wody w której będziesz je pasteryzowała powinny być zbliżone. Przetwory, które zostały zalane zimną zalewą wstawiamy zawsze do garnka z zimną wodą. Słoiki z gorącą zawartością

Cztery Fajery
Dynia na zimę wraz z poradami 48

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
Najlepsze przepisy na ogórki na zimę 427

Najlepsze przepisy na ogórki na zimę, czyli 18 pomysłów na przetwory z ogórków . Przepisy kulinarne na przetwory z ogórków . Nawet nie wiedziałam, że już tyle przepisów na ogórki przez te 7 lat ukazało się na blogu, może dlatego że uwielbiamy ogórki pod każdą postacią, gwarantujemy, że wszystkie ogórkowe przepisy są sprawdzone Sezon na ogórki gruntowe już rozpoczął się na dobre(...)Warto więc wykorzystać go w pełni, zaplanujcie wcześniej co zrobić z ogórków zbierając przepisy na pyszne przetwory z ogórków. W moim rodzinnym domu, ogórki kiszone na zimę i ogórki małosolne robiło się zawsze, pozostałe przepisy powstawały z potrzeby chwili. W naszej spiżarni zawsze znajdzie się kilka słoików z ogórkami, które otwieramy, gdy najdzie nas ochota na potrawę z ogórkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 110

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim(...)takiej szansy nie miałam więc uczyłam się przede wszystkim od znajomych i z książek. Dzisiaj często podpowiadam młodszym koleżankom co i jak. No i obdarowuję rodzinę, znajomych, już gotowymi przetworami, bo na takie chętnych jest zawsze mnóstwo. Wszyscy wiedzę, że niby można wszystko kupić, ale co domowe to domowe. Jak możecie zobaczyć w zakładce Przetwory , robię bardzo różne rzeczy

Smaczna Pyza
Dynia na zimę wraz z poradami 118

mojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie

moj przepis na
BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. 130

przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny.   Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru.   Kto będzie chciał to jeść? Kto skorzysta z przepisu? Pewnie mało kto...   A jednak aby mieć czyste sumienie, opiszę Wam króciutko jak robię przetwory z wiśni, czereśni, śliwek i brzoskwiń bez użycia cukru.   Jeśli nie chcesz(...)przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u i wybierz Publikowanie postów Strony w swoich Aktualnościach. Tutaj.   Moje domowe przetwory i ekologiczne produkty znajdziesz w małym sklepiku Organic Farm. Tutaj.   Jak zrobić przetwory z owoców bez użycia cukru?   Owoce należy pozbawić pestek, brzoskwinie dodatkowo trzeba sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.   Duże

IzaGotuje
Tradycyjne ogórki kiszone 16

proporcjami ma wielopokoleniową tradycję w mojej rodzinie. Robię je każdego roku i zawsze wychodzą. Sprawdź jak zrobić najlepsze, chrupiące ogórki kiszone. Dowiedz się jak uniknąć błędów i psucia się przetworów. Na efekt końcowy smaku i twardości – chrupkości ogórków kiszonych ma wpływ nie tylko sprawdzony przepis, ale przede wszystkim jakość użytych ogórków , proporcje soli oraz dodatków. Ogórki gruntowe koniecznie muszą(...)pochodzić ze sprawdzonego źródła, a sól powinna być kamienna do przetworów. Ja każdego roku korzystam z z ogórkóœ wyhodowanych we własnym ogródku. Pamiętaj, że marketowych – pędzonych ogórków nie zakisisz, podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty . Zaopatrz się warzywa z pewnego źródła . Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone

Ania gotuje
Jak pasteryzować słoiki 97

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, aby rozprężone powietrze uwypukliło wieczko słoika, a w procesie studzenia wciągnęło je do środka. Ten proces zabezpiecza przetwory przed dostawaniem się do środka powietrza z zewnątrz. Trzeba(...)pamiętać, że przykrywka do słoika nie może być uszkodzona, a góra słoika wyszczerbiona. Jak pasteryzować słoiki – poszczególne etapy Słoiki przed napełnieniem przetworami dokładnie myjemy i osuszamy. Gorące przetwory przekładamy do słoika i dokładnie, mocno zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń warto to robić przez ściereczkę. Na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, aby słoiki nie popękały podczas kontaktu z gorącym dnem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak 70

Kolejna bardzo ciekawa książka Pana Zbigniewa T. Nowaka. Tym razem o przetworach, które dodatkowo leczą. Zamiast kupować przetwory, które są w sklepach zawsze możemy zrobić je w domu. Wiem, ktoś powie, że zajmuje to dużo czasu. No może i tak, ale mamy pewność, że zrobiliśmy coś sami, wiemy co do tego dodaliśmy i takie domowe smakują o wiele lepiej niż(...)sklepowe, a dodatkowo jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. O takich właśnie przetworach jest ta książka.  Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia

kruche babeczki
Zdrowe przetwory-Lato zamknięte w słoiku 105

będę wiedziała co napisać i jaka będzie ta książka,ale jak tylko miałam okazje się z nią zapoznać -bardzo mi się spodobała.Mogę śmiało powiedzieć ,że mnie zauroczyła. "Zdrowe przetwory" to wspaniała propozycja dla wszystkich którzy lubią gotować ,ale i dla tych którzy dopiero zaczynają i potrzebują pomysłu na pierwsze przetwory.Dla tych którzy lubią tradycję,ale również szukają inspiracji(...)konfitura z czerwonej cebuli czy pasta z lubczyku. Proste przepisy z łatwo dostępnych składników to zdecydowanie kolejna zaleta tej książki,choć czasem zaskakująco połączone.Jak sam tytuł mówi "zdrowe przetwory " więc w przepisach nie ma zwykłego cukru,jest zastąpiony dużo zdrowszym miodem czy syropem klonowym. Całości dopełniają piękne zdjęcia,na które patrzysz i od razu masz chęć spróbować. Książka pojawi

Swojskie jedzonko
Dżem z brzoskwiń 78

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy. Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Wielka księga słoików" Jennifer MacKenzie 82

Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać.  Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki

kruche babeczki
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 15

pasteryzować słoiki w piekarniku? Wekowanie słoików na sucho nie jest procesem skomplikowanym. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, przetwory pasteryzowane tym sposobem będą służyć nam przez długie zimowe miesiące. Poza tym w przypadku przetworów z warzyw okaże się, że marynaty nie mętnieją, tak jak zdarza się to podczas pasteryzacji w sposób klasyczny, czyli w garnku z wodą(...)krok po kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików

Kuchnia Na Wypasie
Pektyna do dżemów – domowe przetwory bez cukru 16

składnikach moich słodkich przetworów zazwyczaj znajduje się pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących, które w sezonie letnim zalewają półki sklepowe. W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na pytanie, dlaczego tak jest 🙂 Powód jest prosty – dla mnie domowy dżem ma być lepszy niż ten ze sklepu . Oczywiście rozumiem, że ważny jest główny surowiec, czyli owoce i kiedy tworzymy domowe przetwory(...)lupę wzięłam też środki żelujące. W sezonie letnim przeróżnych fixów do dżemów jest w sklepach naprawdę pokaźna liczba! Szukasz inspiracji na domowe dżemy bez cukru? Sprawdź koniecznie moje propozycje przetworów 🙂 Pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących – domowe przetwory bez cukru Udało mi się zrobić mały research i prześwietliłam składy najpopularniejszych produktów do dżemów – niestety żaden z nich

Fitkot
Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? 67

Sezon na przetwory w pełni. Dlatego dziś o tym Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? A musicie wierzyć, to bardzo ważny element. Od słoików wiele zależy. To czy właściwie je przygotujemy będzie decydowało o tym, czy nasza praca nie pójdzie na marne. Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? Pasteryzacja to operacja, którą należy wykonać ostrożnie i nie należy jej lekceważyć, ponieważ jeśli(...)słoiki nie są dobrze przygotowane, nie tylko ryzykujemy wyrzucaniem jedzenia, ale przetwory w nich przechowywane mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chociaż wydaje się skomplikowane, faktycznie pasteryzacja słoików jest naprawdę łatwa, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Zobaczcie, jak sterylizować słoiki, abyśmy mogli zrobić bezpieczne przetwory i dżemy. Jak pasteryzować słoiki w garnku? Najpierw wybierz słoiki, które będą pasować do Twoich przetworów

365 dni dookoła kuchni
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory. 52

myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! 43

Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam       1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej odwiedzany przepis na blogu. Bardzo sobie chwalicie tą sałatkę i wcale się Wam nie dziwię

Blog z Apetytem
Ogórki w zalewie gyros 4054

Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przetwory z ogórków na zimę Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę , takie jak ogórki kiszone , czy też ogórki konserwowe(...)dowolnej firmy, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Zwykle minusem gotowych mieszanek przypraw jest duża zawartość soli w ich składzie, aczkolwiek tutaj sól i tak się przyda jako produkt konserwujący przetwory. W związku tym nie daję też więcej niż 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej, by sałatka nie wyszła za słona. Ogórki gyros do słoików na zimę zbierają same pochwały wśród

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 304

inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Źródło inspiracji: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę 480

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Konfitura truskawkowa 94

naleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura(...)skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować przetwory, ale trzeba uważać z jego ilością, bo to smak owoców powinien dominować, a nie muląca słodycz cukru. Cukier można całkowicie pominąć przy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy przecier pomidorowy na zimę 105

witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5  kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda(...)słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.  Kilka słów o przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże

Bon Appetit Małgorzaty