mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis naprzygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą(...)słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra
Moja Delicjapowidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi(...)jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli po prostu trafiły ci się niezbyt słodkie śliwki. Nie, jeśli nie lubisz lub nie chcesz dosładzać przetworów, masz już bardzo słodkie owoce lub po prostu chcesz przygotować możliwie jak najbardziej tradycyjną wersję powideł. Dodawanie cukru do powideł to sprawa bardzo indywidualna. Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne
okolicepalnika.plwyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml 2 ½ kg ogórków około 350 g cebuli około 800 g papryki zalewa na ogórki: 1 litr wody 2 ½ łyżki soli do przetworów na zalewę do słoików: 5 szklanek wody 250 ml (1250 ml) 2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml) 500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki(...)łyżeczka soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy białej 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pierzu kilka listków laurowych 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję ogórki i cebulę: Ogórki bardzo
Uwaga Babcia GotujeOpis Ogórki kiszone: Ogórki kiszone to jedno z najsłynniejszych przetworów na zimę przygotowywane w naszych domowych kuchniach. Mamy teraz najlepszy okres na zimowe zaprawy. Nie ma nic lepszego zimą, niż ogórki kiszone domowej roboty jako dodatek do obiadu. Ogórki najlepiej zaprawiać w okresie letnim, ponieważ większość z nas ma swoje ogórki w ogródkach. Również te kupowane na straganach(...)dobrej cenie i w smaku są najlepsze. Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie robionych przetworach najlepsze jest to, że znamy całą zawartość słoika i dokładnie wiemy jak powstały. Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. Jednak wiele obcokrajowców nie rozumie naszego zachwytu nad takimi produktami jak kiszonki. W moim domu nigdy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegóry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis naOwocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw z owocami w roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru . Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty, trufle, surowe pączki, lody(...)sorbety, budynie, batony, galaretki, ciasteczka, muffinki, ciasta, serniki, owoce zapiekane na różne sposoby, desery w szklaneczkach, musy. Z przetworów: 3 rodzaje powideł śliwkowych, dżemy, konfitury, kompoty, masła owocowe, musy owocowe, chutneye czy musztardę z gruszek. W książce znajdziecie wiele zdrowych pozycji, wegetariańskich, wegańskich czy bez glutenu. Do książki z bloga trafił przepis na: “ Deser z mango z malinami
Moja Delicjawersji klasycznej już się przejadły. Mnie czasem dopada leniuszek, a może braczek czasu i nie mam siły na robienie jakiejś jarzynki do obiadu. W takich chwilach wszelkie przetwory sprawdzą się idealnie. Otwieramy słoik, pachnie nam latem, przypominamy sobie jak to zbierałyśmy ogórki czy też inne owocki, albo targałyśmy je z targu. A potem szorowałyśmy i zamieniałyśmy w pyszne przetwory. Taka(...)świetny dodatek obiadowy do kasz, do mięska czy nawet na kanapki. Ogórków przyrządzonych w ten sposób, nie trzeba specjalnie przyprawiać, bo smakuje doskonale. U mnie już drugi rzut przetworów z tego przepisu. A przepis pyszny, znaleziony w Kobiecie i Życiu. Mam zbierane latami wycinki z przepisami z różnych gazet, ale jakoś mam do nich mniejsze zaufanie niż do przepisów
Mieszam w Garnkutygodniu spędzonym na zwiedzaniu i ukulturalnianiu się przyszedł pracowity tydzień, w którym trzeba zająć się przetworami i ogrodem. Jabłek w tym roku na drzewach jest niezwykle dużo, więc trwa sezon na ich wykorzystanie. Jedna z jabłoni ma owoce podobne wyglądem do antonówek, ale dojrzewa w wakacje. Jabłka są duże i kwaśne, więc nie nadają się do konsumpcji po zerwaniu(...)drzewa. Są jednak doskonałe do przetworów. Co zrobić z jabłek, żeby owoce się nie zmarnowały? W tym poście postaram się podpowiedzieć. Najprostszym i najszybszym przetworem z jabłek są tarte jabłka do słoików . Robimy go bardzo dużo. Jest u nas wygodnym zamiennikiem musu z jabłek. To gotowiec, który po wyjęciu ze słoika wystarczy doprawić cynamonem i wykorzystać w szarlotce
Weekendy w domu i ogrodziePoczątek września to najlepszy czas na przygotowanie przetworów pomidorowych. Warzywa i owoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej słodyczy, są miękkie i łatwo je rozgotować. Dziś nikogo już nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory są najlepsze. Konserwy pomidorowe z puszki zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (bisfenol A). Jest on składnikiem żywic wyścielających(...)wnętrze puszki. Kwasowość pomidorów powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Efekt działania BPA to otyłość, zaburzenia hormonalne i cukrzyca typu II. Jeśli korzystasz z kupnych przetworów wybieraj raczej te w szklanych naczyniach. Choć wszyscy lubimy pachnące, aromatyczne pomidory prosto z krzaka, najzdrowsze są jednak te przerobione. Obróbka termiczna wyjątkowo pomaga wydobyć z pomidorów to co dla nas najzdrowsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle(...)garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepapryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeczeluściach piwnicy ostatnia sztuka dyni z jesiennych zapasów. Okaz był dość pokaźnych rozmiarów, więc zdecydowałam się go zużyć na dżem dyniowy . Mimo, że to już późna pora na przetwory, bo zima w trakcie, nie mogłam się oprzeć temu słodkiemu specjałowi :) Dżem wychodzi raczej delikatny w smaku i dość słodki . Ma gładką fakturę dzięki długiemu i powolnemu gotowani u dyni. Idealnie(...)już po przekrojeniu i wtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać
Grunt to przepis!