pyszny aromat możesz zachować też na miesiące zimowe! Powidła, nalewki, soki i sosy to tylko kilka z wielu możliwości. Zobacz, co można zrobić z malin! Najlepsze pomysły na przetwory z malin Maliny to nie tylko pyszne, ale też wartościowe owoce. Zawierają sporo witamin i minerałów – są cenne w witaminę C, E, B1, B2, B6, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy, wapń(...)Możesz przygotowywać z nich dżemy, powidła i soki. Zatem jeśli lubisz maliny, spróbuj zamknąć ich smak w słoiczkach czy butelkach – zimą takie zapasy będą doskonałym urozmaiceniem diety. Zobacz, jakie przetwory warto zrobić malin. Zobacz też: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby! Sok malinowy Mam dla Ciebie przepis na sok z malin, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Dwa składniki, niewielki nakład pracy
RozdomowionaZapraszam po mój sprawdzony i bardzo prosty przepis na ogórki konserwowe z chilli . Ogórki konserwowe z chilli to te przetwory, których co roku robię najwięcej, a i tak mam wrażenie, że zawsze za mało. Ogórki konserwowe z chilli są idealnie chrupiące, bardzo smaczne, a dodatek papryczki chilli tylko delikatnie podkręca ich ostrość. Przygotowanie tych przetworów jest dość szybkie, ponieważ ogórki(...)Gorącą zalewę przenieść do wcześniej przygotowanych słoików. Zalewy wlewać tyle, aby całkowicie przykryć ogórki, ale pozostawiając przy tym około 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Słoiki mocno zakręcić. 6. Przetwory pasteryzować na mokro. Do szerokiego garnka, na dno położyć ściereczkę, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały. Do garnka wlać wody do 1/2 wysokości słoika. Garnek postawić
Gotuj z PrezesemCzym zastąpić cukier Przelicznik i zamienniki cukru do ciast i przetworów. Czym zastąpić cukier w ciastach i przetworach i jak przeliczyć cukier na ksylitol lub inne zamienniki cukru postaram się podpowiedzieć w dzisiejszym artykule. Równie często pojawia się pytanie co zamiast cukru do kawy, ale w tym przypadku możliwości jest o wiele więcej. Do kaw smakowych takich jak kawa(...)owocowych. Kiedy pijesz sok owocowy, upewnij się, że jest to sok 100% bez dodatku cukru. Dodawaj owoce do płatków zamiast kupować słodzone płatki lub dodawać cukier stołowy. Używaj bezcukrowych przetworów lub świeżych owoców do słodzenia jogurtu naturalnego zamiast spożywania słodzonego jogurtu z owocami. Zamiast cukierków wybieraj niskokaloryczne, bezcukrowe słodycze. Warzywa, owoce, niskotłuszczowy ser lub pełnoziarniste krakersy też mogą być
Cztery Fajerywarto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa równie dobrze jak nalewka z pigwy . Galaretkę z pigwy trudno kupić w sklepach. Pigwa i pigwowiec zawierają mnóstwo witamin, a przetwory z nich smakują wspaniale. Trochę jak połączeniu miodu i cytryny. Galaretki pigwowe najczęściej dodaję do herbaty lub jako uzupełnienie deski serów, ale fajnie też podkreślają smak masła z nerkowców. Galaretka(...)takie jak widzicie na zdjęciu poniżej lub durszlak i kilkukrotnie złożona gaza. Na zdjęciu sitko perlonowe, na pozostałych zdjęciach są owoce pigwowca. Do czego pasuje galaretka z pigwy Przetwory z pigwy i pigwowca m.in. dżem lub konfitury można dodawać do szarlotki i deserów, którym nadają miodową nutę. Z pigwy i pigwowca przygotowuję co roku syrop na przeziębienie, a pigwówka
Cztery FajeryKwaśne wiśnie idealnie nadają się do zimowych przetworów. Poznaj prosty przepis i proporcje na kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę. Zastanawiasz się jak zrobić i ugotować pyszny kompot z wiśni bez pestek? Sprawdź pyszny kompot, który wykonasz z zaledwie 3 składników. Latem w upalne dni gasi pragnienie, a zimę pasuje do większości obiadów i dostarcza cennych witamin(...)połączenie słodko kwaśnego smaku. Sprawdź idealne proporcje ilości cukru na litr wody w kompocie z wiśni. Poznaj dodatki, które uszlachetnią smak kompotu. Dowiedz się także jakie cenne właściwości zawierają przetwory i dlaczego warto jeść wiśnie. Składniki na kompot z wiśni. Do kompotu z wiśni na litr wody dodaję szklankę cukru oraz 1 kg wiśni. Podane proporcje pomnóż przez ilość wiśni
Ania gotujełyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę
moj przepis nakaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć
moj przepis nałyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę
moj przepis nakaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć
moj przepis nakwaskowe odmiany o zwartym miąższu, takie, jak Antonówka, Gala, Jonaprince czy Golden Delicious. Antonówka to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Golden Delicius mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia(...)szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz musu jabłkowego i innych przetworów. Gala - to dość słodkie jabłka, ale wprost idealne do suszenia i wszelkich przetworów na zimę. Doskonale komponuje się z innymi owocami. Jak przygotować jabłka do suszenia Umyj dokładnie jabłka
Cztery Fajerypapryki i pomidorów do makaronu. Czas przetworów na zimę zaczął się , podam Wam szybki i prosty przepis na sos z papryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc(...)ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę na surowo, oraz wszelkie przetwory przygotowane na ich bazie. Mówię Wam, ten dzisiejszy sos jest bardzo dobry! Sos można wykorzystać na dwa sposoby: jako dip na zimno, oraz na ciepło jako dodatek do dań z makaronem, jak lubicie ryż to z ryżem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka – Jędrzejewskiej, to prawdziwa skarbnica pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Choć właśnie się ukazała, to z półek księgarskich znika błyskawicznie. Cieszę się więc ogromnie, że udało mi się ją zdobyć. O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe wiadomo(...)popularna już 2000 lat przed naszą erą. Przygotowanie kiszonek nie przysparza zazwyczaj problemów, ale warto poznać zasady, które nam to ułatwią, zwłaszcza, że jesteśmy w środku sezonu na domowe przetwory. Dzięki samodzielnie przygotowanym kiszonkom uzupełnimy w okresie zimowym brak witamin i dostarczymy cennych składników. Kisić można niemal wszystko, nie tylko ogórki, kapustę i buraki. Rewelacyjnie smakuje popularny w kuchni rosyjskiej
Cztery Fajerybardzo często wykorzystywana do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy. Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych dni. Najlepiej zabrać się za przetwory(...)większą ilość, aby po prostu nie przepłacić. Najlepiej, jeśli mamy swoją paprykę posadzoną na działkach. Tym razem przestawię Wam przepis na paprykę marynowaną , która jest naprawdę smaczna. Jak wszystkie przetwory w słoiku, najlepiej smakuje zimą. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego też każdy z Was z pewnością sobie z nim poradzi. Nawet osoba, robiąca przetwory
Przepiski.plkaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć
moj przepis napodróży lub w pracy, gdy nie mamy czasu, aby zjeść na przykład drugiego śniadania. Są zatem świetną propozycją dla osób żyjących w nieustannym biegu. Kozie mleko i jego przetwory Mleko kozie oraz produkty pochodzące z jego przetwarzania, znajdują swoich fanów, jak i osoby mocno sceptyczne. Ci drudzy najczęściej czują opór ze względu na charakterystyczny zapach. Dlaczego warto wprowadzić produkty pochodzenia(...)wszystkich entuzjastów mleka koziego. Jak ze wszystkim najważniejsze jest racjonalne podejście oraz wybieranie produktów ze świadomością. Jednym z największych atutów mleka koziego, a co za tym idzie również jego przetworów, jest fakt, że cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim. Ułatwia to działanie enzymów i korzystnie wpływa na trawienie. Badania wykazują, że mleko kozie może być
Kuchcik gotujemożna znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon(...)dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę. Z czereśni warto przygotować np. dżemy, konfitury, kompoty czy soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze
Kulinarne PrzebojeDziś chciałam Wam polecić kolejną po Smakoterapii 3 książkę poświęconą przetworom, mianowicie "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek, a jest to książka niezwykle przydatna i do tego po prostu cudnie wydana przez wydawnictwo Znak. Zachwyca już okładka, że o ilustracjach wewnątrz książki nie wspomnę. Jeśli nigdy nie robiliście przetworów ale nieśmiało marzą się Wam własnoręcznie przygotowane słoiczki z pysznościami(...)książka wskaże Wam drogę. Wszystkie etapy "przetwarzania" są opisane tak dokładnie, że po prostu nie może się nie udać. Autorka krok po kroku pokazuje jak wekować, pasteryzować i przygotowywać przetwory, by jak najdłużej nadawały się do spożycia. To nie tylko książka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny
Cynamonowe szczęścieLato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy egzemplarz książki Patrycji Machałek pt. "Przetwory z pomysłem". Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców(...)warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany. Książka jest podzielona na rozdziały: I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki II. Sosy i przeciery warzywne III. Solonki IV. Marynowanie V. Ocet VI. Kiszonki Już wpadło mi o oko kilka ciekawych
Kuchnia domowa Aniidealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)przez ok. 15 minut. Wyjąć słoiki z piekarnika/garnka, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży
moj przepis nakaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam
moj przepis naUwielbiam spiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję(...)jabłka gotują się, nagrzewamy piekarnik do temp. 90 st. Umieszczamy w nim umyte słoiki i zakrętki na około 15 - 20 minut. Słoiki gorące, jabłka ugotowane - czas na pasteryzację naszych przetworów! Ciepłymi jabłkami zapełniamy nagrzane słoiki (około 2-3 cm od brzegu), dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym brzegi słoja i mocno zakręcamy. Na dnie dużego garnka układamy ścierkę - cokolwiek, aby gotujące
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Cukinia po zbójnicku to przepis na przetwory na zimę do słoików. Cukinia jest dość mdłym warzywem, ale charakterna zalewa sprawia, że nabiera smaku. Taka cukinia sprawdzi się na kanapki, do obiadu czy sałatki. Wychodzi chrupiąca, delikatnie ostra, z nutą curry. Jest to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z letnich zbiorów i wzbogacenie zimowych potraw o wyrazisty akcent. Składniki(...)momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Gorące słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce. Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory Zobacz przepisy na inne domowe przetwory: Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików Ogórki
e-PrzepisyKulinarneUwielbiasz domowe przetwory? Jednak podczas robienia dżemu, mimo korzystania z przepisu krok po kroku, pojawiły się problemy z ciemnym zabarwieniem? Taka sytuacja może mieć kilka przyczyn. Zobacz, dlaczego dżem z truskawek ciemnieje. Przygotowywanie dżemu z truskawek – co warto wiedzieć na początek? Jest kilka metod przygotowywania dżemu z truskawek. Najczęściej polega to na długim gotowaniu owoców z cukrem. Masa gęstnieje(...)owoce. Najlepiej, aby nie były zbyt duże, wtedy mają intensywny smak. Jeśli trafiły Ci się wyjątkowo kwaśne okazy to wtedy dodaj więcej cukru. Zawsze spróbuj, co dodajesz do domowych przetworów. Dodatek dużej ilości cukru w dżemie pozwala na pominięcie procesu pasteryzacji. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że się nie zepsuje, nic nie stoi na przeszkodzie, aby porządnie go zakonserwować
Rozdomowionazimę. Ten przepis wyróżnia delikatny syrop, wykorzystujący naturalną słodycz dojrzałych brzoskwiń, dzięki czemu nie są one przesłodzone aż do bólu zębów. Podpowiadamy też jak wybrać najlepsze brzoskwinie do przetworów oraz jak bezproblemowo usunąć z nich pestkę i skórkę. W ten sposób nawet początkujący w szykowaniu przetworów bez trudu przygotuje najlepsze brzoskwinie do ulubionego sernika na zimno. Wspomniany wcześniej sernik(...)smak i zapach chcielibyśmy zostawić przecież jak najdłużej. Możesz uchwycić zarówno lato jak i tą chwilę, zamykając brzoskwinie w słoikach i tym sposobem cieszyć się nimi cały rok. Przetwory, które jeszcze można zrobić z brzoskwiń, to domowy dżem brzoskwiniowy , konfitura oraz nalewka. Jeśli myślisz, że łatwiej powiedzieć niż to wszystko zrobić, sprawdź koniecznie nasze przepisy na przetwory na zimę , ponieważ
Kuchnia Na Wypasiewolą bez pestek, bo choć śliwka jest zdemolowana to masz pewność, że nie ma w niej nieproszonego gości. Pięknego białego robaczka, na tle ciemnej śliwki. Aby zrobić z takich przetworów kompot do picia, wystarczy gęsty syrop uzupełnić przefiltrowaną wodą. Ile wody do kompotu? To zależy, czy wolisz bardziej czy mniej słodki. A teraz do brzegu, jak zrobić kompot z węgierek(...)lubisz twardsze owoce i 30 jeżeli wolisz gdy śliwki są miększe. Wyjmij słoiki z wody, sprawdź czy dobrze dokręcona i to wszystko. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu jak wszystkie przetwory. Jeżeli zauważysz, że któryż słoik z kompotem przecieka, odłóż go na bok i zużyj do najbliższego obiadu. Do czego można jeszcze poza kompotem wykorzystać śliwki ze słoika? Na pewno sprawdzą
Kuchnia Na WypasieOgórki należą do jednych z najbardziej lubianych warzyw. Świetnie smakują na świeżo, ale także można z nich przygotować pyszne przetwory na zimę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na ogórki w pełni! Warto go wykorzystać i zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe przetwory do słoików. Oczywiście nic nie przebije tradycyjnych ogórków kiszonych czy korniszonach, ale warto wypróbować także inne ciekawe przepisy(...)Sałatka z ogórków teściowej Ogórki z Kurkumą Ogórki po Meksykańsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki z Pieprzem Sałatka z Ogórków do Słoików Ogórki przekąskowe do słoików (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przetwory z ogórków pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plzimę, które są chrupiące i lekko kwaśne z pomidorowym posmakiem. Takie ogórki w zalewie keczupowej sprawdzą się przede wszystkim do obiadu, na kanapki lub jako przekąska na imprezę. Niektóre przetwory na zimę robię raz, aby spróbować ich smak. Ogórki w keczupie robię każdego roku, bo są przepyszne. Moje dzieci uwielbiają „pomidorowe ogórki”. Ogórki w keczupie – składniki Proporcje(...)każdego słoika wlewam również po 1 łyżce oleju. Za pomocą czystej ściereczki kuchennej lub ręcznika papierowego wycieram do suchego ranty słoików oraz nakrętki. Jest to bardzo ważne, aby przetwory się nie zepsuły. Każdy słoik mocno zakręcam i odstawiam do pasteryzacji. Krok 4 – pasteryzuję ogórki w keczupie Pamiętaj, aby gorące słoiki umieszczać w gorącej wodzie, a zimne w zimnej
Ania gotujemizerii. Taka mizeria do słoików jest bardzo łatwa do zrobienia, jedynie nieco czasochłonna, gdyż wszystkie warzywa trzeba pokroić. W tym przypadku z pomocą może przyjść szatkownica i przygotowanie pysznych przetworów na zimę zajmie o wiele mniej czasu. Składniki na sałatkę z ogórków w plastrach i cebuli (5 słoików po 0,5 l): 2 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli(...)nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce. Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków: Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików Ogórki w plastrach – mizeria do słoików Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny
e-PrzepisyKulinarnezapewnia pyszny smak. Bardzo duże znaczenie ma jednak to, by wybierać owoce, które będą zdrowe, pozbawione elementów zgniłych. Warto zadbać o odpowiednią jakość owoców i warzyw, z których robimy przetwory, gdyż to właśnie od tego będzie zależał smak. Gruszki mają cudowny smak, dlatego jeśli ktoś chciałby je mieć przez cały rok, może już dziś zebrać niezbędne produkty, a następnie zamknąć(...)słoiku i wykorzystać w dowolnym momencie. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepisy na inne przetwory, które powinny znaleźć się w naszej spiżarni na zimę. Pyszna aromatyczna kapusta kiszona w słoikach, a także o dość oryginalnym smaku dżem pomarańczowy. Gruszki marynowane składniki ocet – 500 ml gruszka – 3kg cukier – 1kg cynamon – pół łyżeczki woda – 2 szklanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sprawdzony przepis na domowy dżem z brzoskwiń . Idealna propozycja dla wszystkich, których szukają pomysłów na przetwory z brzoskwiń na zimę. Warto podkreślić, że przygotowanie dżemu domowej roboty nie jest trudne, a raczej całkiem proste. Doskonale wiemy, że dżemy ze sklepu nie dorównują domowym przetworom, a ten dżem brzoskwiniowy nie jest wyjątkiem. Nasza wersja przepysznego dżemu jest pełna słonecznej, owocowej dobroci(...)czystych, wyparzonych słoiczków. Wstaw do garnka ze ściereczką i zalej ciepłą wodą. Pasteryzuj ok. 15 – 20 minut od momentu zagotowania. Następnie pozostaw w garnku do wystygnięcia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem brzoskwiniowy Przepis na dżem brzoskwiniowy do słoików bez żelfixu, to jeden z wielu przepisów na pyszne przetwory z owoców, które znajdziesz na naszym Blogu
Kuchnia Na WypasieOgórki w curry bez obierania Curry ogórki w słodko kwaśnej zalewie ze skórką bez obierania. Jak przygotować ogórki w curry? Lato to pora na przetwory, te słodkie i te słone. Dżem, powidła, sałatki, kapusta czyli rodzinne zapasy na zimę. Ogórki z kurkumą i curry to jeden z hitów ostatnich lat. Kiedyś ogórki Babci, Mamy to tylko te kiszone czy korniszony(...)obierania to duża oszczędność czasu i produktu. Ogórki curry z gorczycą to nierozłączny element. Po co gorczyca do ogórków? Gorczyca to środek ślinie konserwujący. Dodając do ogórków i innych przetworów z warzyw gorczycę zabezpieczamy w naturalny sposób przetwory przed psuciem się. Podobnym konserwantem jest ocet, ale on nie jest już tak naturalny. Więcej lub mniej octu do marynowania ogórków
Dieta moja pasjasprawdzą się do sałatek, śledzi lub zupy ogórkowej. Wystarczy je odcedzić i dodać do potrawy. Od kilku lat kiszę w ten sposób większe ogórki gruntowe. Cieszę się, że robisz przetwory na zimę. Sezon na ogórki w pełni. Pewnie tak jak ja co roku zastanawiasz się co zrobić z dużymi ogórkami, które nie nadają się do kiszenia i pozostałych przetworów? Jednym(...)ogórków gruntowych, z których przygotujesz 2 słoiki o pojemności 0,9 litra. 1 kg ogórków gruntowych (duże, ale nie żółte lub nadpsute) 30 g soli kamiennej do przetworów niejodowanej (lekko czubata łyżka) pęczek kopru (gałązki wraz z baldachami) 4 ząbki czosnku 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu czarnego opcjonalnie 2 liście chrzanu
Ania gotujeSprawdzony przepis na ogórki do słoików w przyprawie do grilla, to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące ogórki w aromatycznej zalewie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, pieczonych i grillowanych mięs oraz uzupełnienie domowych sałatek. Jeśli więc uwielbiasz przetwory z ogórków, a szczególnie te, w których warzywa nawet po roku(...)miękkie miejsca, plamy oraz różne skazy. Takie egzemplarze wykorzystaj do bezpośredniego spożycia. Tylko jędrne i pozbawione skaz zachowaj do marynowania. Odpowiedni wybór ogórków wpływa bezpośrednio na jakość gotowego już przetworu. Dzięki temu sałatka z ogórków z przyprawą do grilla nie powinna rozczarować nawet po wielu miesiącach przechowywania w odpowiednich warunkach. Polecamy! Ogórki w przyprawie do grilla Składniki: ogórki gruntowe
Kuchnia Na Wypasieniecierpliwych kucharzy. Wiele z nich wymaga wielogodzinnego gotowania, a nawet powtarzania tej czynności przez kilka kolejnych dni. Wszystko po to, aby z owoców wytrącił się naturalny cukier, a przetwory nabrały odpowiedniej konsystencji. Ale czy da się zrobić szybki dżem truskawkowy? Oczywiście! Mam dziś dla was przepis, który pozwoli zaoszczędzić wam mnóstwo czasu: bez długiego gotowania, mieszania i sprawdzania(...)channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4170&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Szybki dżem truskawkowy: czym zastąpić żelfix? Przygotowując domowe przetwory, najłatwiej jest sięgnąć po cukier żelujący. Jest niedrogi i można bez trudu dostać go w niemal każdym sklepie. Jeśli jednak wolisz go czymś zastąpić, możesz sięgnąć po naturalną pektynę, która
okolicepalnika.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na ogórki w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować ulubione przetwory z ogórków na zimę, by móc się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularne ogórki do słoików to oczywiście tradycyjne ogórki kiszone , a także ogórki konserwowe , ich przygotowujemy najwięcej. Warto także urozmaicić swoje coroczne przetwory i przygotować coś innego, stawiając na przykład na ogórki(...)meksykańsku, czy sałatkę z ogórków. Przepisów na przetwory z ogórków jest mnóstwo, zebraliśmy dla Was 10 najciekawszych przepisów, które warto wypróbować. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami. Smacznego! 1. Ogórki po meksykańsku Przepis na: Przepiski.pl 2. Sałatka z ogórków do słoików Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Sałatka z ogórków i cukinii Przepis na: ProstaKuchnia.pl 4. Ogórki w musztardzie
Damusia.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na ogórki w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować ulubione przetwory z ogórków na zimę, by móc się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularne ogórki do słoików to oczywiście tradycyjne ogórki kiszone , a także ogórki konserwowe , ich przygotowujemy najwięcej. Warto także urozmaicić swoje coroczne przetwory i przygotować coś innego, stawiając na przykład na ogórki(...)meksykańsku, czy na sałatkę z ogórków. Przepisów na przetwory z ogórków jest mnóstwo, zabraliśmy dla Was 10 najciekawszych przepisów, które warto wypróbować. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem. Smacznego! 1. Ogórki po meksykańsku Przepis na: Przepiski.pl 2. Sałatka z ogórków do słoików Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Sałatka z ogórków i cukinii Przepis na: ProstaKuchnia.pl 4. Ogórki
Damusia.plZalewa octowa Przepis na zalewę octową do ogórków, papryki konserwowej, grzybów, śliwek i ryb. Zalewa octowa decyduje nie tylko o trwałości, ale także o smaku przetworów. Wraz z nadejściem lata zaczynają pojawiać się pytania jaka jest najlepsza zalewa octowa do ogórków, grzybów czy śliwek. Wiele osób poszukuje też przepisu na zalewę do ryb. Poszczególne rodzaje zalewy różnią się(...)składniki zawsze są takie same. Niemal każdy przepis na zalewę octową zawiera wodę, ocet, cukier i sól. Wyjątek stanowią marynaty do śliwek w occie oraz sałatka szwedzka . Do niektórych przetworów zamiast octu spirytusowego stosuje się ocet winny, ocet ryżowy lub octy owocowe. Na przykład przepis na warzywa marynowane po turecku mają w swoim składzie ocet z granatu, ale ja zrobiłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproces fermentacji rzodkiewek możesz wykorzystać do tego pakowarkę i pojemniki lub woreczki próżniowe albo dodać 1 ziarenko suszonej ciecierzycy na kilogram warzyw. To sprawdzony turecki sposób przygotowywania domowych przetworów, o którym informacje znalazłam na blogu tureckisklep.pl Rzodkiewki kiszone to jeden z najlepszych domowych probiotyków. Kiszone rzodkiewki 2-3 pęczki niedużych rzodkiewek, 1 l wody, 1 płaska łyżka soli(...)niejodowanej do przetworów, 1 łyżeczka miodu, 2-3 ząbki czosnku, 3-5 ziarenek czarnego pieprzu 1 mały liść laurowy, opcjonalnie 1 bardzo małe ziarenko suszonej ciecierzycy na 1 kg rzodkiewek, opcjonalnie do kiszonych rzodkiewek możesz także dodać: 1 łyżeczkę chili w płatkach albo pół papryczki chili drobno posiekanej około 1 cm kawałek imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
Cztery Fajeryłatwiejsze do transportu, jeśli wybierasz się na majówkę. Ogórki małosolne na sucho 1 kg niedużych ogórków gruntowych mniej więcej tej samej wielkości, 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli do przetworów, około 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w paski, opcjonalnie liść chrzanu, liście wiśni, dębu lub porzeczki, 3-4 gałązki kopru wraz z baldachami, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki(...)Ogórki przed włożeniem do woreczka powinny być dokładnie umyte i wymoczone przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie, a następnie osuszone. Do ogórków małosolnych używaj tylko soli kamiennej do przetworów (niejodowanej). Ogórki małosolne w woreczkach to świetny sposób, na kiszenie ogórków bez zalewy, jeśli chcesz zabrać ze sobą na wakacyjny wyjazd. Są pyszne, chrupiące, wprost idealne do kanapek i chleba
Cztery Fajerymojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać
moj przepis naNa zrobienie sosu namówił mnie Pan z zaprzyjaźnionego warzywnika w Sulejówku (Pozdrawiam). Powiedział, że sos się robi bardzo prosto i że ma świetne pomidory, które idealnie
moj przepis namojprzepisna.pl | Miód z mniszka ze skórką cytrynową Mniszek lekarski – popularnie znany jako mlecz jest dobrą roślinką mimo, że niszczy nam trawnik to przydaje się w
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców
moj przepis namojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać
moj przepis naNa zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis naKolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos
moj przepis namojprzepisna.pl | Miód z mniszka ze skórką cytrynową Mniszek lekarski – popularnie znany jako mlecz jest dobrą roślinką mimo, że niszczy nam trawnik to przydaje się w
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców
moj przepis namojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis nakojarzę (może moi Rodzice tak), ale jej pochodzenie sprawiło, że musiałam koniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek(...)mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry
Moja DelicjaPodobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba, a teraz jak słyszałam w radiu, aż 60% Polaków robi przetwory. Ja mam zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić. Mam to szczęście, że podobnie jak w poprzednim roku, ogóry i paprykę(...)potraktowałam blenderem. Wyszło chyba na jedno, a jednak zblendowanie gara papryki, a przepuszczenie przez maszynkę zaoszczędza czas. Dodałam również cebulę, której nie ma w oryginale. Dla mnie cebula w przetworach z pomidorów i papryki musi być i kropka. Nadaje całości charakteru. Cebulę dodałam równocześnie z papryką i razem dusiłam i potem blendowałam. Do was należy wybór sposobu wykonania. Możecie korzystać
Mieszam w Garnkuzależności jak wysoko ułożymy cukinię) na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka 250 ml octu 10% 1 ½ cukru (około 350 gramów) 4 łyżeczki curry 1 łyżka soli do przetworów do każdego słoika: duża szczypta gorczycy 2-3 ziarenka ziela angielskiego około 4 ziarenek pieprzu kawałek listka laurowego 1 ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia(...)słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeUważam, że przetworów na zimę nigdy za wiele. Moja rodzina uwielbia ogórki, dlatego co roku staram się znaleźć jakieś nowe inspiracje na zimowe przetwory. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przetwory są ogórki w przyprawie gyros , które są doskonałym dodatkiem do obiadów i nie tylko. Tym razem postanowiłam przygotować ogórki po królewsku, które są naprawdę pyszne! Moim domownikom również bardzo(...)smakowały, dlatego jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu na ogórki po królewsku. Jeśli tak samo jak ja, lubicie wypróbowywać nowe sposoby na przetwory to gorąco was zachęcam do zrobienia ogórków po królewsku! Mają one specyficzny posmak, dzięki dodaniu miodu do zalewy i muszę przyznać, że to połączenie to strzał w dziesiątkę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ogórki
Danka Pichciprzepis zwiera jedynie 5 składników i jest bardzo prosty. Chrupiące ogórki kiszone to polski klasyk, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a jak wiadomo domowe są najsmaczniejsze. Ogórki do przetworów kupuj ze sprawdzonego źródła. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą przenawożone, mogą się szybko zepsuć. Ogórki powinny być nieduże, twarde, jędrne i nieprzerośnięte, te bardzo grube po kilku miesiącach będą puste(...)chrzanu i 3-4 liście chrzanu po 2-3 zielone liście dębu lub wiśni na każdy słoik zalewa do ogórków kiszonych na zimę 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody czyli do 3 kilogramów ogórków przygotowuję zalewę z 3 litrów wody i 6 łyżek soli. Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki i nakrętki. Muszą
Cztery Fajeryprzegotuj wodę z kranu. ogórki możesz zalać zimną albo gorącą solanką. Ogórki zalane gorącą solanką ukiszą się szybciej i będą bardziej chrupiące. do ogórków małosolnych używaj soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) w proporcjach 1 łyżka stołowa soli na litr wody ogórki powinny być całkowicie zakryte solanką, nie mogą wystawać, bo mogą się zepsuć. Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama. Domowe(...)ząbków czosnku około 10 cm korzeń chrzanu opcjonalnie liście chrzanu, liście wiśni, porzeczki lub dębu. zalewa do ogórków małosolnych 1 płaska łyżka stołowa soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody. Do 1 kilograma ogórków przygotowuję zalewę z 1,5 litra wody i 1,5 łyżki soli. Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki albo kamionkowy garnek, talerzyk
Cztery FajeryCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać
moj przepis naNa zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Miód z mniszka ze skórką cytrynową Mniszek lekarski – popularnie znany jako mlecz jest dobrą roślinką mimo, że niszczy nam trawnik to przydaje się w
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców
moj przepis namojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naOpis Marynowana cukinia: Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zimowe przetwory. Cukinia jest bardzo zdrowa i sprzyja naszemu organizmowi zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Cukinia bogata jest w witaminę C. Jeżeli dbacie o linię oraz waszą dietę, polecam Wam cukinię w codziennych daniach. Jest bowiem ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Również wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Polecam cukinię również dla osób(...)chorych na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Korzystnie działa również na nasz wzrok i poprawia wygląd skóry. Przetwory zazwyczaj przygotowujemy w zalewie octowej. W tym przypadku również tak będzie. Warzywa w occie często stanowią doskonałą bazę dla innych, nieco bardziej urozmaiconych przetworów. Polecamy Wam również nasze przepisy na przetwory . Składniki: 3 kg cukinii 2,5 szklanki octu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory Sałatka Lwowska z buraczków to jeden ze smaczniejszych sposobów na przetworzenie tego warzywa jaki znam . Jest naprawdę doskonała nawet na surowo , a już po za pasteryzowaniu i odczekaniu miesiąca po prostu wymiata . Doskonała przystawka do zimowych obiadów . Nic nie trzeba robić , tylko odkręcić wieczko i wypuścić trochę lata ze słoika , a w domu zrobi(...)się przytulnie i ciepło Własne przetwory to coś, bez czego nie wyobrażam sobie prawdziwego domu . To one robią atmosferę jesieni kiedy kuchnia zasłana jest warzywami , a na blatach stoją słoiki , wiadomo że już lato dobiega ku końcowi .. Moje chłopaki mówią ,że dom pachnie jesienią czyli jak suszone grzyby ,koper , kiszone ogórki i powidła w jednym.. Też uwielbiam ten klimat
Ogrodnik w podróżyzrobić nasze ulubione ogórki kiszone na zimę. Przepis ten podała mi moja babcia, która robi tak ogórki od lat. Ile należy dodać soli, jakie przyprawy i jakie naczynia, by przetwory były najsmaczniejsze? Ten prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie przetworów, jest on banalnie prosty a smak i wykonanie na pewno zachwycą każdego! Ogórki kiszone na zimę można przygotowywać w wielu(...)Przygotuj słoiki, muszą być czyste i suche . Często poleca się, by wyparzyć wcześniej słoiki, aczkolwiek ja wstawiam je do zmywarki i nigdy nic złego się nie stało z moimi przetworami. Dokładnie umyj również nakrętki, nie mogą mieć śladów rdzy ani żadnych wgnieceń. Lepiej zakupić kilka nowych nakrętek, niż liczyć, że kilkuletnie lekko uszkodzone nakrętki pozwolą na bezproblemową fermentacje. Ogórki kiszone
To Musisz WiedziećFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Wrzesień to miesiąc, w którym robimy przetwory. Kluczowym przetworem jest ketchup domowej roboty. Zobacz jak zrobić ketchup domowej roboty. The post Ketchup domowej roboty appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyOgórki kiszone – to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zaprawiania ogórków kiszonych , czy konserwowych :) One muszą być i koniec! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki kiszone na zimę Kiszone ogórki są przygotowywane przez nas co roku. Z resztą tak jak ogórki konserwowe, czy dżem truskawkowy – te przetwory muszą(...)najmniej 2-3 godziny. Ogórki powinny być twarde, jędrne i bez uszkodzeń. Poza tym do przepisu na ogórki kiszone niezbędna jest woda, sól (najlepiej kamienna niejodowana – taka do przetworów), czosnek, korzeń chrzanu, koper wraz z baldachami oraz dodatkowo można użyć liści chrzanu, dębu lub wiśni. Niektórzy dodają jeszcze do ogórków kiszonych ziele angielskie i liście laurowe – ale moim
Kulinarne PrzebojeOgórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo że nie ma dobrego sandwicha , czy hamburgera , bez porządnego pikla z ogórka . Obecnie jestem w letnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom(...)zaletą jest to że ogórki , użyte do ich zrobienia nie muszą być idealne , mogą być krzywe i tak są przecież krojone . Zachęcam , zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych przetworów . Mimo ,że na pierwszy rzut oka, nie są niczym specjalnym , smakują świetnie i nie są banalne . W naszym domu to numer jeden zimą , zaraz po ” Golden Eye ” – czyli
Ogrodnik w podróżyeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem wielką entuzjastką domowych i zdrowszych zamienników sklepowych produktów. Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów. Jeśli(...)ketchupem warto przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu – koniecznie w lodówce! A Wy robicie takie domowe ketchupy, czy korzystacie ze sklepowych? Smacznego! A jeśli szukacie inspiracji na przetwory, polecam moje przepisy: Jarzynka a la vegeta Frużelina czereśniowo-jabłkowa Domowa nutella śliwkowa Artykuł Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipiórka. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Najpierw ugotuję fasolkę szparagową: Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru. Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem. Następnie odcedzam i odstawiam. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: W dużym(...)słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDo Polski wrócił mróz… w końcu jest przecież zima. W takim razie rozgrzewająca zimowa herbata będzie idealna na chłodne wieczory. Oprócz efektu ogrzewania poprawi naszą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już wołała o pomstę do nieba i litość nad nią. Nie było jej mało, bo po obraniu i wydrążeniu pestek coś koło 5kg, a i to nie wzięłam całej. Pozostałe dwie leżą i czekają(...)Pasteryzacja: Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, metodą „na mokro”: na dnie dużego garnka układamy np. ścierkę, wkładamy słoiczki (podobnej wielkości) i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Gotowe przetwory wyciągamy na ściereczkę BEZ ODWRACANIA! Kilka razy zdarzyło mi się pasteryzować i po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem. Odkąd na suficie w mojej kuchni pojawiło się leczo- już tak nie robię
Kuchnia w czekoladzielepszego zimą niż domowa sałatka buraczkowa. Lato i jesień to dla mnie czas spełnienia – przetwory, przetwory, przetwory… . Tą sałatkę poleciła mi siostra, która podobnie jak i ja jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki
Pieguskowa KuchniaDŻEM Z LEŚNYCH OWOCÓW Coraz mniej Pań domu robi dziś przetwory. Powodem może być coraz mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców(...)który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym. W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw. SKŁADNIKI: 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn 2 szklanki czarnych jagód 2 szklanki poziomek 2 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do garnka przeznaczonego do smażenia przetworów wkładamy opłukane i osączone owoce, zasypujemy cukrem, stawiamy na niewielkim ogniu
Moja Książka KucharskaTrochę egzotyki zamkniętej na zimę w słoicz k u Kto powiedział, że przetworów nie można robić również zimą? Fakt, o świeże truskawki, wiśnie, czereśnie czy śliwki trudno w tym momencie, w każdym razie w bardziej hurtowej ilości wymaganej przy produkcji dżemu. Ale owoce cytrusowe śmiało można wykorzystać, pełno ich teraz w sklepach i są po całkiem przystępnych cenach. Choć kiwi(...)kategorii cytrusów nie należy - zaliczany jest raczej do jagód i zwany chińskim agrestem , gdyż to właśnie w Chinach go odkryto - zima to idealny okres aby go w przetworach spożytkować, bo powszechnie jest w tych miesiącach do Polski importowany. Kilka godzin stania przy kuchni i można od razu cieszyć się pyszną, owocową, świeżą konfiturą. Kiwi - w skrócie [źródło: www.poradnikzdrowie.pl ; vitalia.pl ] : swoją
Grunt to przepis!Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej
Cooking MonsterGalaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru(...)przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki z jabłek. Tak przygotowana galaretka z papierówek jest bardzo smaczna, ma zwartą strukturę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj pora dżem na jabłkowy przełamany nutą cytryny. Wrzesień na naszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich rzeczy, polskie jabłka dojrzewają właśnie teraz. Trzeba korzystać i zamykać smaki lata w słoikach, tak żeby zimą nie trzeba było wspomagać się sklepowymi produktami. Bo spójrzmy prawdzie w oczy: w tych sklepowych przetworach
Marder&Marder ManufactureProsty dżem jabłkowo-śliwkowy, tak na początek naszego jabłkowego cyklu. Od dłuższego czasu męczymy was przetworami (w końcu to sezon). Teraz też będzie jeszcze trochę przetworów, ale przewodnim owocem będą jabłka. Będziemy mieć dla was musy, kompoty, dżemy, marmolady i sami nawet nie wiemy co jeszcze. Wiemy, że na pewno będzie smacznie. Więc zaczynamy. Potrzebujemy
Marder&Marder Manufactureświąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność - brzoskwinie z cynamonem! Dżem nie jest bardzo słodki, ale ma fantastyczny aromat(...)powinniście dodać i do Waszej spiżarki - polecam! :) Dżem brzoskwiniowy : 4 kg brzoskwiń (u mnie działkowe, od Mamusi <3) 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze przetwory) 1 łyżeczka mielonego imbiru 3-4 łyżeczki mielonego cynamonu 10 goździków 2 łyżki cukru waniliowego sok z połowy cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie) 1 opakowanie cukru żelującego
Cooking MonsterKolejna porcja przetworów, tym razem śliwki zostały przerobione na dżem :-) W tym roku stworzyłam 3 rodzaje dżemów z dwóch odmian śliwek, tj. z węgierek i renklod. Powstały wiec dżemy z renklod, z węgierek i dżemy mieszane. Wykonywałam je praktycznie jednakowo, dodając jedynie do przetworów z węgierek więcej cukru. Jak dokładnie robiłam te przetwory? SKŁADNIKI: - śliwki - cukier trzcinowy i cukier biały(...)pół na pół) * - cynamon * * ilość wg własnego uznania i preferencji smakowych :-) Cukru jednak nie należy pominąć, ponieważ powoduje on gęstnienie przetworów. Nie żałowałam również dodatku cynamonu- jego smak rewelacyjnie pasuje do śliwek i świetnie podkreśla ich smak. Śliwki dobrze myję, wyciągam z nich pestki, kroję na mniejsze części (krojenie nie jest jednak tak na prawdę potrzebne, ponieważ śliwki
WielopokoleniowoKolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też(...)całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich przetworów narobilibyśmy z tonę. A tak na marginesie: to przepis Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. 2 kg gruszek (twardych) 0,75 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 cytryna kilka świeżych malin
Marder&Marder Manufacturesklepów, więc to ostatnia szansa, by zrobić ten pyszny dżem. Moja mama zawsze robiła domowy dżem - truskawkowy, agrestowy, porzeczkowy, dzięki czemu zawsze mogłam się cieszyć smakiem domowych przetworów. Gdy zamieszkałam z Dominikiem postanowiłam, że ja też co roku będę robić własne dżemy, bo naleśniki i grzanki nie smakują lepiej niż z przetworami, które wyszły spod naszych rąk. Ten dżem(...)lnianej ściereczce. Gdy słoiczki wystygną odwracam je i wkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzi ok. 4 pół litrowych słoiczków i 2 słoiczki po ok. 250g. Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej
Cooking Monstermojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki 2
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać
moj przepis naNa zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis naKolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos
moj przepis namojprzepisna.pl | Miód z mniszka ze skórką cytrynową Mniszek lekarski – popularnie znany jako mlecz jest dobrą roślinką mimo, że niszczy nam trawnik to przydaje się w
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców
moj przepis namojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis na