przetwory - 14998 przepisów (strona:14/1000)

Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 108

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 164

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć

moj przepis na
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 129

podróży lub w pracy, gdy nie mamy czasu, aby zjeść na przykład drugiego śniadania. Są zatem świetną propozycją dla osób żyjących w nieustannym biegu. Kozie mleko i jego przetwory Mleko kozie oraz produkty pochodzące z jego przetwarzania, znajdują swoich fanów, jak i osoby mocno sceptyczne. Ci drudzy najczęściej czują opór ze względu na charakterystyczny zapach. Dlaczego warto wprowadzić produkty pochodzenia(...)wszystkich entuzjastów mleka koziego. Jak ze wszystkim najważniejsze jest racjonalne podejście oraz wybieranie produktów ze świadomością. Jednym z największych atutów mleka koziego, a co za tym idzie również jego przetworów, jest fakt, że cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim. Ułatwia to działanie enzymów i korzystnie wpływa na trawienie. Badania wykazują, że mleko kozie może być

Kuchcik gotuje
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 185

można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon(...)dostępne niewiele ponad miesiąc, od czerwca do pierwszych dni lipca. Na szczęście ich zbiory z reguły są bardzo obfite. Można kupić ich cały zapas, a następnie wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę. Z czereśni warto przygotować np. dżemy, konfitury, kompoty czy soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze

Kulinarne Przeboje
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek 191

Dziś chciałam Wam polecić kolejną po Smakoterapii 3 książkę poświęconą przetworom, mianowicie "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek, a jest to książka niezwykle przydatna i do tego po prostu cudnie wydana przez wydawnictwo Znak. Zachwyca już okładka, że o ilustracjach wewnątrz książki nie wspomnę. Jeśli nigdy nie robiliście przetworów ale nieśmiało marzą się Wam własnoręcznie przygotowane słoiczki z pysznościami(...)książka wskaże Wam drogę. Wszystkie etapy "przetwarzania" są opisane tak dokładnie, że po prostu nie może się nie udać. Autorka krok po kroku pokazuje jak wekować, pasteryzować i przygotowywać przetwory, by jak najdłużej nadawały się do spożycia. To nie tylko książka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny

Cynamonowe szczęście
Przetwory z pomysłem 142

Lato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy egzemplarz książki Patrycji Machałek pt. "Przetwory z pomysłem". Książka jest zbiorem stu prostych przepisów na klasyczne oraz nowe ekstrawaganckie przetwory. Będzie świetnym prezentem nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców(...)warzyw, ale również i dla tych, którzy znają już tajniki przetwórstwa, ale szukają odmiany. Książka jest podzielona na rozdziały: I. Przetwory owocowe - gdzie znajdziecie przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, owoce w alkoholu i nalewki II. Sosy i przeciery warzywne III. Solonki IV. Marynowanie V. Ocet VI. Kiszonki Już wpadło mi o oko kilka ciekawych

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę 3843

idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)przez ok. 15 minut. Wyjąć słoiki z piekarnika/garnka, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 203

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 182

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży

moj przepis na
Rysiowy sernik wegański z owocami 193

kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam

moj przepis na
Jabłkowe przetwory 202

Uwielbiam spiżarnię pełną przetworów, które tylko czekają, aby coś z nich wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję(...)jabłka gotują się, nagrzewamy piekarnik do temp. 90 st. Umieszczamy w nim umyte słoiki i zakrętki na około 15 - 20 minut. Słoiki gorące, jabłka ugotowane - czas na pasteryzację naszych przetworów! Ciepłymi jabłkami zapełniamy nagrzane słoiki (około 2-3 cm od brzegu), dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym brzegi słoja i mocno zakręcamy.  Na dnie dużego garnka układamy ścierkę - cokolwiek, aby gotujące

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory 52

Cukinia po zbójnicku to przepis na przetwory na zimę do słoików. Cukinia jest dość mdłym warzywem, ale charakterna zalewa sprawia, że nabiera smaku. Taka cukinia sprawdzi się na kanapki, do obiadu czy sałatki. Wychodzi chrupiąca, delikatnie ostra, z nutą curry. Jest to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z letnich zbiorów i wzbogacenie zimowych potraw o wyrazisty akcent. Składniki(...)momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Gorące słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce. Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory   Zobacz przepisy na inne domowe przetwory: Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików Ogórki

e-PrzepisyKulinarne
Dlaczego dżem z truskawek ciemnieje? 64

Uwielbiasz domowe przetwory? Jednak podczas robienia dżemu, mimo korzystania z przepisu krok po kroku, pojawiły się problemy z ciemnym zabarwieniem? Taka sytuacja może mieć kilka przyczyn. Zobacz, dlaczego dżem z truskawek ciemnieje. Przygotowywanie dżemu z truskawek – co warto wiedzieć na początek? Jest kilka metod przygotowywania dżemu z truskawek. Najczęściej polega to na długim gotowaniu owoców z cukrem. Masa gęstnieje(...)owoce. Najlepiej, aby nie były zbyt duże, wtedy mają intensywny smak. Jeśli trafiły Ci się wyjątkowo kwaśne okazy to wtedy dodaj więcej cukru. Zawsze spróbuj, co dodajesz do domowych przetworów. Dodatek dużej ilości cukru w dżemie pozwala na pominięcie procesu pasteryzacji. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że się nie zepsuje, nic nie stoi na przeszkodzie, aby porządnie go zakonserwować

Rozdomowiona
Brzoskwinie w lekkim syropie na zimę 307

zimę. Ten przepis wyróżnia delikatny syrop, wykorzystujący naturalną słodycz dojrzałych brzoskwiń, dzięki czemu nie są one przesłodzone aż do bólu zębów. Podpowiadamy też jak wybrać najlepsze brzoskwinie do przetworów oraz jak bezproblemowo usunąć z nich pestkę i skórkę. W ten sposób nawet początkujący w szykowaniu przetworów bez trudu przygotuje najlepsze brzoskwinie do ulubionego sernika na zimno. Wspomniany wcześniej sernik(...)smak i zapach chcielibyśmy zostawić przecież jak najdłużej. Możesz uchwycić zarówno lato jak i tą chwilę, zamykając brzoskwinie w słoikach i tym sposobem cieszyć się nimi cały rok. Przetwory, które jeszcze można zrobić z brzoskwiń, to domowy dżem brzoskwiniowy , konfitura oraz nalewka. Jeśli myślisz, że łatwiej powiedzieć niż to wszystko zrobić, sprawdź koniecznie nasze przepisy na przetwory na zimę , ponieważ

Kuchnia Na Wypasie
Kompot ze śliwek węgierek 73

wolą bez pestek, bo choć śliwka jest zdemolowana to masz pewność, że nie ma w niej nieproszonego gości. Pięknego białego robaczka, na tle ciemnej śliwki. Aby zrobić z takich przetworów kompot do picia, wystarczy gęsty syrop uzupełnić przefiltrowaną wodą. Ile wody do kompotu? To zależy, czy wolisz bardziej czy mniej słodki. A teraz do brzegu, jak zrobić kompot z węgierek(...)lubisz twardsze owoce i 30 jeżeli wolisz gdy śliwki są miększe. Wyjmij słoiki z wody, sprawdź czy dobrze dokręcona i to wszystko. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu jak wszystkie przetwory. Jeżeli zauważysz, że któryż słoik z kompotem przecieka, odłóż go na bok i zużyj do najbliższego obiadu. Do czego można jeszcze poza kompotem wykorzystać śliwki ze słoika? Na pewno sprawdzą

Kuchnia Na Wypasie