mojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z blogu Agata gotuje . Ostatni gwizdek, bo kwiaty powoli zaczynają przekwitać. Kilka cennych informacji nt. właściwości Czarnego bzu tu. Składniki na około 1,2 litra syropu: 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej lub z kranu 1 kg cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny Zebrane baldachy położyć na białej kartce, aby owa... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...Mam na imię Asia, jestem bardzo szczęśliwą żoną i mamą małego Rysia (który zaszczyca nas swoją obecnością od 08.07.2013) oraz Jerzyka (23.07.2015). Zawodowo jestem analitykiem w banku ;-), lubię swoją pracę, ale pieczenie ciast to moja wielka pasja, którą odkryłam całkiem niedawno (jak byłam w ciąży z Rysiem). Uwielbiam piec ciasta i przygotowywać desery, fotografować, a później się tym zajadać razem z rodzinką i przyjaciółmi. Często dokarmiam kolegów z pracy 😉 Ot macie pewność, że przepisy są gruntownie przetestowane i spałaszowane przez liczne grono;)
Blog mojprzepisna.pl powstał ponieważ chciałam gdzieś umieszczać swoje uwagi, złote rady i wskazówki, dotyczące przygotowywania potraw słodkich ale również i słonych, chciałam też rozwijać swoją pasję do fotografowania. Staram się dokładnie opisywać krok po kroku jak wykonać dany deser czy danie po to, żeby osoby niewprawione w pracach kuchennych również sobie poradziły.