Najlepsze przepisy na przetwory do słoika – nie tylko na zimę

Najlepsze przepisy na przetwory do słoika – nie tylko na zimę

Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane przetwory na zimę. Warzywa i owoce kupujemy teraz — kiedy są dojrzałe i tanie. Smak świeżych letnich warzyw i owoców zostanie z nami na dłużej w słoiku i przypomni nam smak lata w długie zimowe wieczory. Przetwory możemy zjeść od razu, ale jeśli chcemy, by dotrwały do zimy konieczne jest pasteryzowanie przetworów w piekarniku lub w garnku z wodą. Jak to zrobić? To proste: wekujemy słoiki, gotując je 15 minut odwrócone i zanurzone w garnku we wrzątku lub w piekar...

Czytaj dalej na blogu Ugotowane pozamiatane

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.