Sezon ogórkowy powoli zbliża się do końca, miałam dużo przerośniętych ogórków więc tym razem postanowiłam zetrzeć je i w taki sposób zakisić. Ile domów tyle sposobów na kiszenie i domowe porady. Jedna rzecz jest niezmienna ogórki nie mogą być pryskane chemią, aby miały jak najszybszy wzrost, kolor itd. Inaczej nasz cały trud pójdzie na marne. Już zdarzyło mi się wyrzucić kilka kilo ogórków po już podczas samego mycia zaczęły strasznie śmierdzieć chemią na zewnątrz cudowne a w środku pustka!!..... szkoda nasz... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...