Niemiecki chleb żytni razowy

Niemiecki chleb żytni razowy

Niemiecki chleb żytni razowy

Niemiecki chleb żytni razowy, smakuje podobnie do razowego z piekarni społemowskiej jaki kiedyś kupowałem. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5 godziny. Ilość składników na formę 30 x 10 cm (2 litry) Pomocny filmik z YouTube (nie sugerujcie się ilościami składników, ja przeliczyłem na dużą keksówkę)  Zaczyn (9 godzin 30oC +  9-15 godzin 21-23oC) 56 g aktywny zakwas żytni hydratacja 150% (dokarmiony mąką i wodą w stosunku 2:3, taki bardziej płynny niż zwykle) 225 g śruta żytn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.