Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

  SKŁADNIKI -2 kg żurawiny  -sok z 2 cytryn  -cukier żelujący 3:1 / 0,5 kg -3 saszetki 40 g żelfix 3:1 -400 ml wody  WYKONANIE  Żurawinę płuczemy przebieramy i mrozimy z tydzień ,następnie rozmrażamy i  przepuszczamy przez maszynkę na sitku 8 mm lub na wyciskarce wolno obrotowej z tendencją grubej pulpy. Następnie wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i na wolnym ogniu gotujemy do pożądanej konsystencji, mając na uwadze, że całość jeszcze zgęstnieje. Przekładamy do słoiczk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.