SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Używałem maszynki nr. 8 W zależności jakiej wielkości mamy kątnice tyle mniej więcej szykujemy surowca moja nie było zbyt duża. -500 g boczek (chudy) 8 mm -400 g karkówka szarpak -400 g szynka w kostkę około 2 cm -300 g słonina w kostkę 1-0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -18 g/kg peklosól -25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny -2-3 g/kg pieprz czarny -0,5-1 g/kg kolendra mielona -0,5-1 g/kg chili nitki lub chilli jalapeno -papryka płatek kolorowa lub kto woli może ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.