Casatiello napoletano: to tradycyjny włoski chleb, który pochodzi z Neapolu i jest szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Jest to bardzo sycące, bogate w smaku ciasto, które łączy w sobie elementy chleba i wypieku w rodzaju ciasta drożdżowego. Jego charakterystyczną cechą jest to, że w cieście znajdują się kawałki wędliny, najczęściej salami, a także ser, który nadaje mu wyjątkowy, pełny smak. Chleb casatiello pieczony jest w okrągłej formie z wyciętymi otworami, przez które wkłada się jajka, które po... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...