Przepis na słoninę. Powyżej na zdjęciu jeszcze nie skończona przed nią jeszcze druga faza leżakowania w soli i później wędzenie .😀 Słonina w czosnku i przyprawach lekko dymiona Słoninę nacieramy świeżym wyciśniętym czosnkiem obsypujemy ulubionymi przyprawami i pakujemy do soli nie jodowanej grubo ziarnistej na 60-90 dni obsypujemy grubą warstwą minimum 2 cm z każdej strony .Przechowujemy w lodówce w temp.4/6 stopni.Po tym czasie wyjmujemy z soli i pędzelkiem oczyszczamy słoninę z starej mokrej soli .Można ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.