Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach

Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach

Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach

Przepis  Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną lub morską nie jodowaną na okres minimum 90 dni. Po tym czasie wyjmuje słoninę i czyścimy ją z soli pędzelkiem lub szczoteczką. Koniec smacznego... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, papryka

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.