Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego,8 ziaren zgniecionego ziela angielskiego i 6 kulek jałowca posiekanego.Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy. -topimy słoninę na 7-10 dni Ociekanie i osuszanie - po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.