Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5 g soli wędzarniczej (wędzonej) -pieprz czarny mielony 1,5 g -pieprz ziołowy ziołowy 0,5 g -papryka wędzona słodka 0,5 g -papryka wędzona ostra 0,5 g -jałowiec mielony 1 g -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 30 g Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy dokładnie z wody np.ręcznikiem papierowym. Płat boczku dzielimy na p... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.